Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgalunden 11, 3 tr
  [Område] => Södermalm - Helgalunden
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 68 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 073 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv och bredband [Andelstal] => 5,62169 % [Andel av årsavgift] => 4,90795 % [Lägenhetsnummer] => 25/1302 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 255 372 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2022 [Förråd] => Källarförråd på ca 4,5-5 kvm inrett med hyllsystem. )

Helgalunden 11

TJUGOTALSKLASSICISM MED HÖGT VÄSTERLÄGE MOT ALLHELGONAKYRKAN

FOTO: ÖSTLING STYLING: LIND TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgalunden 11, 3 tr
Område
Södermalm - Helgalunden
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
2,5 rum
Area
68 kvm
Föreningens information
Avgift
4 073 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv och bredband
Andelstal
5,62169 %
Andel av årsavgift
4,90795 %
Lägenhetsnummer
25/1302
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
255 372 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2022
Förråd
Källarförråd på ca 4,5-5 kvm inrett med hyllsystem.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
3 360 kr/år
Total driftskostnad
9 360 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Helgalunden
Grönskan under sommaren
Teatern i Ringen
Gott från morgon till kvällen
La Piccola Nonna
Suverän napolitansk pizza på Blekingegatan
Årstaviken
Bad, promenad eller joggingtur?
La Gelateria
Fantastisk glass i korsningen Blekinge-/Götgatan

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman 1926

Vågskivan 32 är en klassisk 1920-talsfastighet som i stor utsträckning bevarar sitt ursprungliga utseende. Byggnadens bottenvåning är putsad och här finns husets entré som utgörs av en smått magnifik portal som är utformad i klassicistisk stil med en kornisch upptill. Porten är utförd i ek med glasade fyllningar och den är mycket dekorativ. Fönstret ovanför porten har en putsad och profilerad omfattning och bärs upp av två konsoler och får anses vara en del av portalens komposition. Fasaden är putsad i en ljusgrön nyans och ganska stramt utformad och pryds av två plåtskodda våningsband och spröjsade fönster med två-/treglas i varje båge. Föreningen har en stor härlig innergård med stora och små träd, gräsmatta, rabatter, odlingslådor och flera utegrupper. I huset finns en gemensam tvättstuga och en gemensamhetslokal för möten och annat samt bordtennisbord.

FÖRENINGEN

Brf Vågskivan 32

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Vågskivan 32. Föreningen upplåter 15 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening, äger marken där deras hus står och huset ritades 1926 av arkitekt Ture Sellman.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Vågskivan 32 övertog fastigheten 2001.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 9,7 mkr, vilket ger oss ett nyckeltal på 8 009 kr/kvm bostadsrättsyta. Intäkterna från lokalen samt basstation för mobiltelefoni uppgick 2022 till ca 215 tkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften justerades upp med 35 % i början av året med tanke på fasadrenoveringen samt den allmänna kostnadsutvecklingen.

Urval av renoveringar

2023 fasad- och fönsterrenovering. 2022 installation av tvättställ, rengörning av tvättstugans frånluftskanaler. 2020 lagning trappräcken. 2019 renovering av mur samt renovering av utrymme utanför entrén. 2017 nytt trappräcke, ny torktumlare, nya armaturer och strömbrytare. 2012 fönsterrenovering. 2009-2010 nya vindslägenheter 2 st. 2008 renovering av tvättstugan. 2007 högtrycksspolning av avloppsstammar och köksavlopp. 2007-2008 renovering av port och entré. 2004-2007 nya balkonger. 1993 elstambyte, rörstambyte, omläggning av tak, omputsning av fasad.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar. "Nu sitter vi lugnt i båten efter fasadrenoveringen.", säger ordföranden.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgiften uppgår till 1 313 kr och betalas av köparen. Pantsättningsavgiften uppgår till 525 kr och betalas av pantsättaren.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, en tumlare och ett torkskåp. Cykel-/barnvagnsrum, soprum med källsortering. Innergård där det finns en stor gräsmatta, utemöbler och grill för medlemmarna. Gemensamhetslokal för möten.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har ett gruppavtal med Tele2.

Juridisk person

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register listad som en tvåa. Med halvrummet avses barnsovrummet.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2022 samt kontakt med styrelsen den 7 september 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, här är den både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. På kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget som tar dig vidare till andra delar av Stockholm. Oavsett vilken fas i livet eller intressen och behov finns det mesta med allt vad det innebär av butiker, restauranger, kultur och även Södersjukhuset. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet där man även kan kasta sig i vattnet och bada om man vill det.