Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Doktor Abelins gata 6, 4/4 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 45 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 096 kr/mån inkl. värme och v/a. [Andelstal] => 3,5261 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 026/1402 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 26 899 kr, baserat på bostadsrättens andel av föreningen. Beräkningen har utförts på årsredovisningen för 2021. [Förråd] => Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 8 kvm. )

Doktor Abelins gata 6

VÄLBEVARAT 1920-TAL MED VACKERT ORIGINALKÖK I SKULDFRI FÖRENING, MÖJLIG 2:A

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Sebastian Cotte
Mäklarassistent & blivande mäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Doktor Abelins gata 6, 4/4 tr
Område
Södermalm
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
45 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 096 kr/mån inkl. värme och v/a.
Andelstal
3,5261 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
026/1402
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
26 899 kr, baserat på bostadsrättens andel av föreningen. Beräkningen har utförts på årsredovisningen för 2021.
Förråd
Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Övrigt
2 300 kr/år
Total driftskostnad
8 200 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Övrig kostnad avser gas.

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1927

Postiljonen 10 är ett bostadshus som ligger där Doktor Abelins gata möter Wollmar Yxkullsgatan. Huset uppfördes 1927–1928 efter ritningar av Martin Bocander och Arvid Cronvall. Bocander och Cronvall ritade många byggnader i centrala Stockholm under 1920- och 1930-talen och drev egen firma som de övertog av ett annat mycket anlitat arkitektpar, Hagström & Ekman. Postiljonen 10 är ett hörnhus i fem våningar och med lokaler i gatuplanet. En maffig port av ek leder in i huset. Fasaden är putsad i en varm rödorangebrun kulör och bottenvåningen är gråputsad. Fönstren är klassicistiskt spröjsade, ursprungliga med byggåret och målade i vitt. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Solvik 4

Föreningen

Brf Solvik 4 (org. 716445-0566) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Postiljonen 10 år 1996. Föreningen består av ett gathus med adress Doktor Abelins gata 6, och omfattar 27 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri efter försäljningen av en hyreslägenhet hösten 2022. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko och den tekniska förvaltningen sköts av Tekab.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av fiberdraget bredband är Stockholms Stadsnät (1000/1000 Mbit/s) och kabel-tv levereras via Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en minsta ägarandel om 10 %.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 313 kr (2,5 % av gällande prisbasbelopp) samt en pantsättningsavgift på 525 kr (1 % av gällande prisbasbelopp) som betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, torktumlare och mangel. Det finns en mysig innergård, samt trapphusbalkonger på samtliga våningsplan. Cykelförråd finns i källaren samt ett gemensamt förråd på vinden som föreningens medlemmar får nyttja.

Renoveringar i urval

2022 Stamspolning, 2020 Renovering tak, dräneringsarbete fasadens grund, nya plattor och buskar närmast huset, 2019 Renovering fönster, 2011 Renovering fasad, 2001 Renovering trapphus, 1998 Stambyte badrum/kök, nya elstigare, renovering tak.

Planerade renoveringar

2023 Byte av termostatventiler.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar 1 gång per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt kontakt med styrelsen i februari 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Doktor Abelins gata är en liten tvärgata belägen mellan Wollmar Yxkullsgatan och Krukmakargatan. Här finns endast sex fastigheter, tre på varje sida, med hus byggda under ungefär samma tidsperiod. Doktor Abelin, eller Hjalmar August Abelin, var en överläkare specialiserad på barnsjukdomar och han fick ge namn åt gatan då den anlades 1927. Barnsjukhuset Samariten (nedlagt 1974) låg då precis i närheten. Området är lugnt och stilla, men har Söders puls och stora utbud av matställen och barer precis runt knuten med närhet till både Mariatorget och Hornsgatan. Alldeles runt hörnet finns trevligheter som bageri Fabrique, medelhavsdelikatessbutiken Grand Gourmet och bistron Rost. Nära är det även till Tantolunden och Årstaviken för grönska, motionsstråk och bad, liksom till tunnelbana, pendeltåg och bussar.