Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Grev Turegatan 84
  [Område] => Östermalm
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 60 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 393 kr/mån Inkluderar värme, vatten, kabel-tv och bredband [Andelstal] => 1,915 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 15/1401 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 160 860 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Källarförråd om ca 3-4 kvm enl. säljarens uppgifter )

Grev Turegatan 84

SOBERT RENOVERAD TVÅA HÖGT UPP I VACKER FASTIGHET ANNO 1885

TEXT: BECK-REMNES FOTO: OZOLLAPA SCENOGRAFI: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Grev Turegatan 84
Område
Östermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
60 kvm
Föreningens information
Avgift
3 393 kr/mån Inkluderar värme, vatten, kabel-tv och bredband
Andelstal
1,915 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
15/1401
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
160 860 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Källarförråd om ca 3-4 kvm enl. säljarens uppgifter

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
9 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Schablonberäknat

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Restaurang Hantverket
Förstklassig restaurang men hög kvalité på mat och dryck
Vinbaren Tyge & Sessil
Given favorit för AW eller dejt
Tössebageriet och Vallhallabageriet
Nybakade bullar ovh bröd till frukost
Humlegården och Gärdet
För promenader och grönska
Östermalms Saluhall och Fältöverstens utbud
För middagsplock med vänner!

Arkitekturen

Arkitekt: 1885-1886

I mitten av 1850-talet stod det Warodellska huset på Drottninggatan klart. Det ritades av Fredrik Wilhelm Scholander och är ett tidigt exempel på den stil inom arkitekturen som går under namnet nyrenässans. Nyrenässansen är en historiserande stil som bygger på den renässansarkitektur som präglade tiden från början av 1400-talet till tidigt 1600-tal. En av dess främsta uttolkare var Johan Fredrik Åbom som ritade många offentliga byggnader i Stockholm, till exempel Berns och Södra teatern. Under 1880-talets första hälft dominerade den italien-inspirerade renässansen, vars ljusa putsfasader hade en rik dekor med klassicistiska motiv i gips och puts. Stenhusen uppfördes vanligtvis i fem våningar och komponerades enligt givna riktlinjer vilket innebar att bottenvåningen och våning 1 trappa rusticerades. På de övre våningsplanen var fasaden vanligtvis slätputsad och hade en riklig dekor, framförallt på 2-3 trappor där fönstren försågs med kraftiga överliggare i form av frontoner, kornischer eller segmentbågar. Fastigheten Bävern 13 är ett vackert exempel på just detta. Huset uppfördes år 1885-1886, ritningarna är tyvärr osignerade och arkitekten därmed okänd. Byggmästare och byggherre var dock en Hj. Nilsson. Under 1880-talet var det förhållandevis vanligt att byggmästaren själv ritade fasaden med hjälp av de mönsterböcker som fanns på marknaden (i dessa fanns både ornament och förslag hur de kunde kombineras för en smakfull fasad), så kanske vågar man anta att denna Hj Nilsson gjorde just detta?

FÖRENINGEN

Brf Gref Ture

Brf Gref Ture är en äkta bostadsrättsförening belägen på Grev Turegatan 84,86 och Valhallavägen 114. Föreningen bildades år 1919 som en BF, men ombildades sedan år 2000 till en BRF. Huset uppfördes år 1885-1886, ritningarna är tyvärr osignerade och arkitekten därmed okänd. Byggmästare och byggherre var dock en Hj. Nilsson. Föreningen äger sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 29 lägenheter med bostadsrätt ( 3 265 kvm) och tre lokaler med hyresrätt om totalt 167 kvm. Huset består av fem våningar och ett inrett vindsplan.

Årsavgift

Avgiften betalas kvartalsvis och inkluderar värme, vatten, kabel-tv (bas) och bredband. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Tv & Bredband

Kabel-TV via Comhem. Fiber i hela fastigheten och samtliga lägenheter har en uppkoppling om 1000 mbit/s som ingår i avgiften. För den som önskar finns möjlighet att köpa till ytterligare kapacitet samt tv via Ownit.

Ekonomi

Föreningen har en stark ekonomi och dedikerad styrelse. För närvarande (maj 2023) finns en stadig kassa på cirka 1,9 mkr och 10,3 mkr i lån och vilket ger en belåningsgrad om ca. 3 124 kr/kvm. Det finns inga planer på att ta upp nya lån eller kostnader som kommer att påverka föreningens ekonomi framöver.

Stadgar

Delat ägande godkänns där ägarandelen är minst 50%. Eventuella tankar kring ombyggnation i lägenheten ska diskuteras med styrelsen innan eventuella ändringar görs. Andrahandsuthyrning tillåts i samråd med styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en underbar innergård omgiven av växtlighet, grill och utemöbler på sommaren. Här är det tyst och lugnt och en perfekt plats att ta med sig kaffekoppen ut och njuta av solen. Det finns även cykelställ under tak. Tvättstugan är utrustad med två stora tvättmaskiner, ett stort torkskåp och en torktumlare. Föreningen erbjuder också ett gemensamt cykel- och barnvagnsrum med ingång från gården.

Renoveringar och underhåll

2022 Fönster mot gatan

2019-2020 Fönster mot gården

2018 Trapphus

2017 Fiber installeras i samtliga lägenheter

2015 Innergård

2011 Stammar och el

1987-88 byggdes vinden om till vindsvåningar och hissar installerades

Kommande underhåll

Staketet ut mot granngården ska målas om.

Uppvärmning

Fjärrvärme.

Förvaltning

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Frubo och den tekniska av BK Fastighetsservice. För städning och fönsterputs är Mickes Fönsterputs & Städ anlitade.

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen samt avstämning med styrelsen i maj 2023. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Grev Turegatan är en tvärgata till Valhallavägens boulevard. Här bor du lika nära Stureplan och citypulsen som Lill-Jansskogen med löpspår och 4H-gård. Restauranger, butiker och service finns i din direkta närhet, liksom grönskande stadsparker. Huset ligger precis intill Stadions tunnelbana vilket gör det enkelt att ta sig till jobb och vänner. Det är också smidigt att köra ut från stan via Roslagstull/Norrtull. Tekniska Högskolan med Roslagsbanan samt ett flertal busslinjer trafikerar också i kvarteren, samt Stockholms e-bikes som har parkering precis utanför.