Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fleminggatan 91
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 0.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 61 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 115 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband. [Andelstal] => 2,43 % [Andel av årsavgift] => 2,39999 % [Lägenhetsnummer] => 43/1002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 85 166 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Källarförråd på ca 6 kvm. )

Fleminggatan 91

MYSIGT OCH VÄLPLANERAT SEKELSKIFTE VID LUGN OCH HÄRLIG INNERGÅRD

FOTO: JOHANSSON SCENOGRAFI: GÄRDE TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fleminggatan 91
Område
Kungsholmen
Våning
0.5 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
61 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 115 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband.
Andelstal
2,43 %
Andel av årsavgift
2,39999 %
Lägenhetsnummer
43/1002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
85 166 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Källarförråd på ca 6 kvm.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
9 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

INO SUSHI
på Fleminggatan
BAR ABROVINSCH
på Inedalsgatan
FRYST GLASSBAR
på Kungsholms strand
CAFFE POLI
på Sankt Göransgatan
RÅLAMBSHOVSPARKEN

Arkitekturen

Arkitekt: Victor Bodin 1901

Huset på hörnfastigheten Knoppen 12 stod klart för inflyttning 1901. Det ritades av arkitekt Victor Bodin. Det är ett bostadshus i fem våningar med fyra trapphus, två mot Fridhemsgatan och två mot Fleminggatan. Det är en tidstypisk byggnad från tidigt 1900-tal med ett runt burspråk på hörnet och varsin fin prydnadsgavel på var gatufasad. Det uppfördes med lägenheter om ett till tre rum och kök, samt med ett par butikslokaler i gatuplanet. Lägenheterna fick en tidsenlig standard och försågs med torrklosetter som placerades i anslutning till tamburen. I köken fanns vedspis, skafferi samt en arbetsbänk med utslagsho och kallvattenkran. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och fönstren hade enkla bågar som kompletterades med lösa innanfönster under den kalla årstiden. Till den fasta inredningen hörde också ett par garderober. Troligtvis ersattes torrklosetterna av wc redan 1915. 1925 gjordes ytterligare en ombyggnad, då lägenheterna sannolikt fick centralvärme. Dessutom inreddes vinden med små lägenheter, främst ett rum och kokvrå. Badrum byggdes i hörnlägenheterna och hörntrapphusen försågs med hiss. I mitten av 1980-talet gjordes en genomgripande ombyggnad och då fick samtliga lägenheter moderna kök och våtrum. Lägenhetsplanerna förändrades delvis och hiss sattes in i resterande trapphus. Fönstren byttes troligtvis också vid detta tillfälle.

FÖRENINGEN

Brf Knoppen 12

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Knoppen 12. Föreningen består av 40 lägenheter, varav 39 är upplåtna med bostadsrätt och 1 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 4 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av arkitekt Victor Bodin 1901.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades år 1983.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering

Fastigheten är välskött och stora renoveringar har sett ut enligt följande: Föreningen utförde många stora renoveringar 1983, då bland annat rörstammar och elstammar byttes.

Stamspolning, OVK-arbeten, nytt inpasseringssystem + digitalt bokningssystem för tvättstugan samt förstärkning inbrottsskydd källardörrar (2022). Byte av kallmangel i tvättstugan, taksäkerhetsåtgärder och byte av hiss i port 91 (2021). Byte av port (2019) Fönsterbyte till moderna isolerglas och tidstypiskt utförande (2018-19) Bredband med hastighet 700-1000Mbit/s drogs in i fastigheten (2016). Samtliga tre tvättmaskiner samt torktumlaren i tvättstugan byttes (2015). Självreglage för termostater har installerats, montering av snörasskydd samt stamspolning (2014). Byte av samtliga radiatorventiler, lättare renovering av tak och fasader (2013).

Kommande renoveringar:

Trapphusslipning entréer, tvättstuga ytskikt, målning av takplåt (2023). Enkel målning källare (2024). Målning fönster, målning trapphus och byte av hiss i 37an (2025).

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till 8,25 mkr, vilket ger låga 3292 kr/kvm boyta.

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp (ca 1325 kr) faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp (ca 535 kr) faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga beslutade höjningar på månadsavgiften (kontrollerat 2023-02-20).

Gemensamma utrymmen:

Gemensam tvättstuga ligger belägen på bottenplan med ingång via gården (Fleminggatan 93). Den är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Cykelparkering finns att tillgå på innergården samt i källaren. Barnvagnsförråd ligger på bottenplan på Fleminggatan 91 samt Fridhemsgatan 39. Grovsoprum samt återvinningsrum finns att nå från innergården. Gemensam och välskött grönskande innergård som om sommaren möbleras med utemöbler och grillar. Uteplatsen samt grillarna går att bokas av medlemmarna.

Andrahandsuthyrning

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

Bredband via Ownit. Kabel-tv via Tele2/ComHem.

Ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns, minsta ägarandel 10 %.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du centralt på Kungsholmen och behöver inte sakna något. Både Fridhemsplan och Västermalmsgallerian ligger precis intill, med ett stort urval butiker, restauranger och caféer. Fem matbutiker nås inom två minuter. Det är lika enkelt att ta del av Vasastans restaurangutbud som Kungsholmens. Den om gillar att röra på sig har hela holmens strandvägar för löpturer och promenader, liksom Rålambshovsparken och Karlberg. Tunnelbanan, gröna och blå linjen, ligger endast någon minut bort, samma sak med busstrafiken med bland annat blåbussarna 1, 3 och 4, samt flygbussar till både Arlanda och Bromma. Att kunna promenera till centralen på 20 minuter är ytterligare ett plus.