FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD SKRIBENT: LUNDGREN
Denna lika mysiga som välplanerade tvåa är en riktig funkispärla med det mesta bevarat från byggnadsåret. Lägenheten är varsamt restaurerad, och särskilt stor omsorg har lagts på att modernisera och rusta upp det fantastiska originalköket med hjälp av en byggnadsvårdare. Planlösningen är optimal, insynsfri och kvadratmeterna känns betydligt fler än vad de är. Det är en tilltalande rundgång där man kan gå från hallen till vardagsrummet, vidare in till sovrummet och tillbaka till hallen igen. De sex originalfönstren släpper in rikligt med ljus och takhöjden, som är generösare än dagens standard, skapar en luftig atmosfär. Läget är perfekt och här i idylliska Hjorthagen erbjuds ett lugnt och avskilt boende med Kungliga Nationalstadsparkens natur runt hörnet. Inom ett stenkast finns Gasverksområdet och Norra Djurgårdsstaden med ett trevligt restaurangutbud, och på promenad- och cykelavstånd har man Östermalms och Vasastans sjudande restaurang-, bar- och shoppingstråk.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Lanforsvägen 37
OMRåDE
Hjorthagen
VåNING
2 av 3
RUM
2 rum och kök
AREA
44,2 kvm, enligt ekonomisk plan
AVGIFT
3 553 kr/mån, inkl. värme & vatten.
ANDEL I FöRENING
0,7838 %
LäGENHETSNUMMER
36
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
137 769 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
FöRRåD
Lägenheten disponerar källarförråd om ca 5 kvm (takhöjd 3,2 m), och ett matförråd om ca 0,75 kvm (takhöjd 3,2 m).
PANTSATT
Ja
EL
1 600 kr/år
FöRSäKRING
3 164 kr/år
ÖVRIGT
9 300 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
14 064 kr/år
DRIFT RäKNAT På
2 personer
KOMMENTAR
Övrigt avser: gasspis 4100 kr / år, Ellevio 2000 kr / år samt bredband 3200 kr / år.
Allmänt
Lägenheten ligger i den del av Hjorthagen som kallas för Abessinien och som är ett av stadens bäst bevarade områden med enhetlig funkisbebyggelse. Stadsplanen benämndes som ”hus i park” och husen ligger inbäddade i lummig grönska. Bostadsrättsföreningen, som bildades redan i samband med att fastigheterna byggdes 1936, har en fin utemiljö och runt hörnet breder Nationalstadsparken ut sig med härlig natur. Det är en välskött förening med ordning och reda, och trevlig stämning råder grannar emellan.
Vardagsrum
Två fönster i söder fyller vardagsrummet med ljus och träden bakom huset silar solens strålar på ett vackert sätt. Rummet är väldimensionerat, och soffa, bokhyllor, skrivbord med mera ryms lätt och ledigt. Väggarna är målade i ljusgrått och ekparkett i holländskt förband löper tröskelfritt genom ingången från hallen.
Kök
Som nämnts har stor omsorg lagts på att restaurera och modernisera lägenhetens fantastiska originalkök, och numera uppfyller arbetshöjden dagens ergonomiska krav utan att inredningens ursprungliga charm gått förlorad. Arbetet utfördes med varsam hand av Åhlunds Byggnadsvård. Hemmakockarna har bra svängrum och de bevarade originalbänkarna är i nedhyvlad mahogny som behandlats med svensk linolja. Den rejäla diskbänken kommer från Furhoffs i Skövde och är liksom diskhons tvågreppsblandare tillverkad i tidsenlig stil. De specialtillverkade stänkskydden är i handbränt kakel, och inspiration har hämtats från Alvar Aalto. Som krona på verket har Sigvard Bernadottes klassiska belysningsarmatur satts in ovanför serveringsbänken. Den påkostade gasspisen från IGF bjuder in till kreativ matlagning och i samband med köksrenoveringen installerades en diskmaskin som är integrerad i inredningen. Golvet är belagt med parkett i björk och kökets väggar målade i en framtagen gul originalkulör. Morgon- och förmiddagssolen strålar in genom två fönster i norr, och intill det ena finns en mysig matplats.
Sovrum
Lägenhetens mysiga sovrum har plats för en dubbelsäng och tack vare det rofyllda läget mot grönskan bakom huset sover man gott om natten. Det finns även utrymme för garderober eller en rejäl byrå. Golvet är belagt med parkett i ek och väggarna målade i en ljuvlig gammalrosa kulör.
Badrum
Badrummet inrymmer duschhörna, toalett, handfat, kommod med bänkskiva i ek och en härlig spegel med förvaring. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med brun klinker med golvvärme. Dagsljus letar sig in genom ett vädringsfönster i norr.
Hall
Hallen är välkomnande och till vänster om ytterdörren finns en avhängningshörna med originalhatthylla. Ypperligare förvaringsmöjligheter från golv till tak erbjuds i form av platsbyggda originalgarderober med överskåp. Väggarna är målade i ljusgrått och golvet belagt med ekparkett i holländskt förband.
ARKITEKT: HAKON AHLBERG 1936
Den del av Hjorthagen som går under namnet Abessinien uppfördes vid mitten av 1930-talet på initiativ från arbetarklubben på elverket och gasverket intill. Det var första gången ett rationellt byggande i stor skala provades i Sverige, och inspiration hämtades från den tyska Bauhausskolan som grundades 1919 av arkitekten Walter Gropius. Husen byggdes som smalhus med den fördelen jämfört med tjockhus att även mindre lägenheter kunde göras genomgående med ljusinsläpp från fönster i motsatta väderstreck. Byggmästare var Olle Engkvist som anlitade samma arbetslag som byggde hans första stora verk – de berömda Per-Albinhusen i Ålsten. Uppdraget att ta fram ritningar gick till Hakon Ahlberg och handläggande arkitekt var Leif Reinius, en av den svenska sociala ingenjörskonstens pionjärer. Området är ett utmärkt exempel på tidig svensk funkis med ”ljus, luft och grönska” som ledord, och de parallella huslängorna vittnar om önskemålet att gå ifrån de slutna kvarter som tidigare dominerat stadsbyggandet. Husen är enhetligt utformade med så kallade pulpettak, ljusputsade fasader och fönster i murliv. Sydfasadernas fönsterlinjer är obrutna medan norrfasaderna har en blandning av fönster, vädringsbalkonger och entréer.
Brf Värtahus
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheterna Säkerhetsproppen 1, Transformatorn 3, Dynamon 1 samt Magnetspolen 1. Föreningen består av 4st flerbostadshur med 127 lägenheter med bostadsrätt samt 9 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1936 av arkitekt Hakon Ahlberg.
År föreningen övertog fastigheten
1936.
Mark
Föreningen innehar fastigheten med tomträtt. Avtalet löper på 10år och förnyades senast 2016-01-01.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.
Garage och parkering
Sedvanlig boendeparkering på gatan.
Renovering
2021 Inpasseringssystem
2021 - 2022 Värmestambyte och nya radiatorer
2020 Omgrävning av avloppsbrunn.
2019 Fasadrenovering Lanforsvägen.
2016 Målning av golv i tvättstugor.
2016 Byte brevinkast.
2016 Stamspolning.
2015 Infordring vågräta avloppstammar.
2012 Fasadrenovering Älvkarleövägen.
2011 Byte fjärrcentraler.
2010 Fönstermålning söder.
2007 Installation bredbandsnät.
2006 Målning trapphus.
2006 Renovering av värmecentral.
2002 Omläggning av tak.
1993 Stambyte.
1991 Elstambyte.
1981 Renovering av balkonger.
1979 Omputsning av fasad.
Ekonomi
Föreningen har en stabil och god ekonomi med en belåning på 3 617 kr/kvm boyta, vilket får ses som en låg belåningsgrad. Hyror för lokaler uppgår till 349 732 kr per år. I kassan finns ca 2 mkr. En mycket välmående förening. Det finns inga avgiftsändringar beslutade.
Överlåtelse- och pantsättningsavgift
Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 433 kr som betalas av köpare, samt en pantsättningsavgift på 573 kr.
Förråd
Ett källarförråd och ett matförråd.
Gemensamma utrymmen
Tvättstuga, cykel/barnvagnsrum.
Bredband och tv
Tv från ComHem, bredband från ComHem och Ownit.
Juridisk person
Juridiska personer accepteras inte.
Delat ägande
Föreningen godkänner delat ägande.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Hjorthagen var en av de första industriförorterna som byggdes i Stockholm. Redan 1889, tre år efter att Värtahamnen togs i bruk, började Värtagasverket att uppföras och de kungliga hjortar som gett stadsdelen dess namn fick flytta till ett nytt hägn intill Gripsholms slott i Mariefred. 1903 invigdes Värtaelverket som kom att förse hela staden med elektricitet. Den eländiga bostadssituationen för arbetare fick stadens beslutsfattare att engagera sig för bostadsbyggande – något som tidigare varit privata byggherrars domän – och 1909 stod de första bostadskasernerna i Hjorthagen färdiga. En stadsplan upprättades 1917, och under 1920-talet byggdes bostadskvarteren Långkorven och Tegeltravarna. På 1930-talet tillkom barnrikehuset vid Dianavägen och funkisområdet Abessinien i stadsdelens södra del. Hjorthagen är idag en mysig idyll med en trevlig blandning av människor i olika åldrar. Här erbjuds ett perfekt boende för den som vill kombinera storstadens puls med ett aktivt friluftsliv, och strax utanför bostadskvarteren breder Kungliga Nationalstadsparken och Lill-Jansskogen ut sig med finfina möjligheter till utflykter, promenader och joggingrundor. Mysiga vägar genom naturen leder fram till Stora Skuggans Värdshus som bland annat serverar en fantastisk helgbrunch. Inom ett stenkast finns Gasverksområdet och nybyggda Norra Djurgårdsstaden med mataffärer och ett bra kafé- och restaurangutbud. På promenad- och cykelavstånd har man Östermalm och Vasastan med alla sina sjudande restaurang-, bar- och shoppingstråk. Kommunikationerna är utmärkta, och från lägenheten tar det bara några minuter att gå till Ropstens tunnelbana.