Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Köpmangatan 18
    [Område] => Gamla stan
    [Våning] => 1 av 5, ej hiss
    [Rum] => 4 rum
    [Area] => 92 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 454 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband (200/200), gas, kabel-tv (Sappa mindre) försäkringens bostadsrättstillägg. [Andelstal] => 8,61 % [Andel av årsavgift] => 8,61 % [Lägenhetsnummer] => 1101/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 344 960 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2023. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett förråd i källaren. [Pris] => 11 500 000 kr )

Köpmangatan 18

CHARM, VÄRME OCH ATMOSFÄR - ANOR FRÅN FEM SEKEL

FOTO: JAHNSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN & GUSTAV "RÄVJÄGARN" BERGSTRÖM

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Köpmangatan 18
Område
Gamla stan
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
4 rum
Area
92 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 454 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband (200/200), gas, kabel-tv (Sappa mindre) försäkringens bostadsrättstillägg.
Andelstal
8,61 %
Andel av årsavgift
8,61 %
Lägenhetsnummer
1101/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
344 960 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2023.
Förråd
Lägenheten disponerar ett förråd i källaren.
Pris
11 500 000 kr

Driftskostnader

El
9 600 kr/år
Total driftskostnad
9 600 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Skeppsbro Bageri
Skeppsholmen och Kastellholmen
Slottet och Nobelmuseum
Båten från Slussen till Djurgården
Pastis restaurang på vår gata

1700-talet i stan

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Bebyggelsen i Staden mellan broarna, som Gamla stan tidigare benämndes, har anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Stockholm grundades på 1200-talet och då uppfördes ett rådhus och en kyrka i anslutning till det som idag är Stortorget. Förutom dessa byggnader uppfördes också bostadshus som med tiden blev allt fler och allt högre. Norr och söder om Gamla stan låg malmarna som i mångt mycket rymde adelsmännens malmgårdar. Med tiden har staden expanderat och idag är även malmarna bebyggda med höga bostadshus.

Byggnaden och dess historia

Phaeton 5 har anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vid 1600-talets början var byggnaden mindre och bara några våningar hög. I början av 1700-talet ägdes huset av klädeskramhandlaren Daniel Théel. Efter dennes död gifte änkan om sig med sidenkramhandlaren Anders Sahlstedt som övertog verksamheten och fastigheten. Att borgare bodde i den fastighet där de hade sin verksamhet var inget ovanligt. Ofta fanns det plats även för anställda och givetvis också för tjänstefolket. I mitten av 1700-talet, närmare bestämt 1757, bestämde sig Friedrich Lettström som då ägde fastigheten för att bygga om och på det gamla huset. Det blev murmästare Gabriel August Zincke som anlitades och han lämnade in en bygglovsansökan i februari detta år. Bevarade ritningar visar att huset byggdes på med två våningar och försågs med den rundade trappgavel som finns kvar än idag. 1861 gjordes en fullständig ombyggnad av huset med ny snickeriinredning och antagligen även kakelugnar. Fastigheten ägdes då av grosshandlare Ekström och klensmedsmästare Fagerberg. Från den tiden finns fullständiga ritningar bevarade. På bottenvåningen fanns två butikslokaler och på våningsplanen därovan lägenheter om 6 rum och kök. Högst upp två mindre lägenheter om 4 respektive 2 rum och kök. De större lägenheterna fick en storslagen utformning med herrum, förmak och sal samt sängkammare, barnkammare, jungfrukammare och kök. På 1860-talet fanns ännu inte finesser som rinnande kallt vatten, serveringsgång eller badrum. Bostadsrummen värmdes av kakelugnar och det krävdes flera tjänare för att sköta hushållet. I slutet av 1800-talet förvärvades denna fastighet och intilliggande Phaeton 4 av Frälsningsarmén som drev ett härbärge i huset. Under den tid som de ägde fastigheten gjordes flera ombyggnader. 1943 drogs centralvärme in i huset och några badrum och wc sattes in. Vid den tiden fanns samlingssal och matsal en trappa upp. På våningsplanen därovan bostadsrum. 1903 bildades Frälsningsarméns eftersökningsbyrå som fick sina lokaler i detta hus. Syftet med den var att hitta försvunna personer jorden runt. I boken ”Guds detektiver” av Brynolf Edberg som kom 1976 beskrivs detta arbete ingående. Under 1990-talet bildades en bostadsrättsförening som övertog huset och idag finns det återigen bostäder i huset.

Arkitektur

I mitten av 1800-talet växte en ny strömning fram inom arkitekturen som kom att kallas nyrenässans. Den var en historiserande stil som byggde på den renässansarkitektur som präglat 1400–1600-talen. En av dess främsta uttolkare var Johan Fredrik Åbom som ritade många offentliga byggnader i Stockholm, till exempel Berns och Södra teatern. Det fanns flera olika stilriktningar och man brukar skilja på tysk, italiensk, fransk eller holländsk nyrenässans. Typiskt för stilen var en rik dekor, vanligtvis framställd i puts som imiterade natursten. Phaeton 5 har en fasad som i mångt och mycket präglas av 1860-talets ombyggnad. Den rundade trappgaveln är dock äldre än så och en mycket fin representant för arkitekturen vid 1700-talets mitt. Bottenvåningen och våning en trappa är klädd med putsrustik. På bottenvåningen finns två stora skyltfönster samt husets igång. Öppningen omges av en profilerad omfattning och pryds upptill av ett konsolburet listverk. Våning 2–3 trappor har en slätputsad fasad som är avfärgad i en blekgul nyans. Här omges fönstren av profilerade omfattningar med överliggare respektive konsolburet listverk nedtill. Detta parti avslutas upptill av en kraftig tandsnittslist. Fasadens övre del är slätputsad och förhållandevis sparsamt dekorerad och utgörs av en rundad trappgavel från mitten av 1700-talet. Fönstren är spröjsade med två till tre glas i varje båge. De är målade i en mörkbrun nyans och troligen insatta i samband med en ombyggnad på 1940-talet.

Kvalitéer

Gamla stan liknar inte något annat område i Stockholm. Här är byggnaderna mycket gamla och det stora flertalet är från 1600-talet eller äldre. Phaeton 5 är inget undantag utan har en historia som åtminstone sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Den eleganta fasaden bevarar detaljer från flera olika decennier och i trapphuset är historiens vingslag tydliga. Den vackra lägenhet som nu är till salu, nås via en klassisk pardörr med fyllningar. Bostaden utgörs av huvudparten av den våning som inreddes på 1860-talet. Ett av de största rummen har delats av till kök och ytterligare ett sovrum. Ombyggnaden har skett varsamt med stor respekt för historien. I det nya köket har välvda glasrutor komponerats in i köksinredningen. De är blyinfattade och har färgat glas som släpper in ett stämningsfullt ljus i det bakomliggande sovrummet. Interiört finns många detaljer bevarade, inte minst från 1860-talets ombyggnad. Stuckaturer, dörrar och snickerier. Vackra, patinerade trägolv. Fönstersmygarna är klädda med paneler. Fönstren är höga och vackert spröjsade. De är försedda med eleganta spanjoletter som bidrar till charmen. I vardagsrummet är väggarna spända med lumppapp som målats ljusrosa. Det finns med andra ord inte mycket att anmärka på i detta eleganta hem!

FÖRENINGEN

BRF Phaeton 4 & 5

Föreningen

BRF Phaeton 4 & 5 (org. 716422-0092) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Phaeton 4 & 5 år 1999. Föreningen består av två flerbostadshus med adress Köpmangatan 18 och 20 och omfattar 12 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2023 uppgår till ca 4,1 mkr, vilket ger en skuldsättning / kvm totalyta på 4 099 kr. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna och av föreningen själv.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 470 kr och en pantsättningsavgift på 588 kr (2,5 % respektive 1 % av gällande prisbasbelopp för 2025). Avgifterna betalas av köparen.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av fiberdraget bredband och kabel-tv är Bredband2.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum, grovsoprum finns på bottenplan, tvättstuga finns på femte våningen.

Renoveringar i urval

2023 löpande underhåll, mindre reparationer, installering av sopsortering med särskilt kärl för matavfallshantering, 2022 nytt internetavtal med Bredband2 tecknades på 5 år, 2021 ny tvättmaskin i tvättstugan, mindre fasadrenovering av bottenplan på Köpmangatan 18, 2020 nya stadgar antogs, tätning och målning av tak gjordes, 2019 energideklaration genomförd, stamspolning, 2017 fiber drogs in, bredbandsavtal tecknades med Bredband2, 2016 installering av fjärrvärme, oljecistern och panna i pannrummet togs bort, 2015 förstärkning av bjälklag, målning av trapphus och brandskyddsarbete efter branden året innan, 2014 uppstod en brand som ledde till evakuering och en omfattande sanering och total renovering av lägenheter på våning 1 samt butikslokalerna, 2012 nya källarförråd tillskapades, stamrensning och relining av rör vid källarmur, 2010 renovering av portar, 2008 genomgick fasaden mot Köpmangatan en omfattande renovering, 1987-1988 fastigheten genomgick en omfattande renovering med bl a stambyte för vatten & avlopp samt el-stigare.

Kommande renoveringar

Det finns inga beslut om kommande renoveringar.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2023 samt kontakt med styrelsen i 2024-12-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan i Stockholm är att ständigt vara omgiven av historia och charm. Här lever man mitt i en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor, med kullerstensgator, vackra fasader och slingrande gränder som berättar om svunna tider. Mitt i historians närvaro finns även vardagslivet, med skola, förskola och Konsumbutik. På denna adress bor man mitt i stadsdelen, nära Stortorget, Brända tomten, Storkyrkan och Kungliga slottet, men samtidigt på en lugn gata, omgiven av mysiga butiker, caféer och restauranger. Köpmangatan är Gamla stans äldsta gata, vacker och väl omhändertagen, levande men lite bortom de största turiststråken. Atmosfären är lugn och gemytlig, särskilt på morgnarna och kvällarna när turistströmmarna avtar och kvarteren känns som ens egna. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om man vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Tunnelbanans röda och gröna linjer trafikerar stadsdelen, liksom ett flertal innerstadsbussar. Blå linjen nås snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Boendeparkeringen gäller i innerstans samtliga områden. Det är också enkelt att hoppa på en båt och ta sig ut till Djurgårdens grönska och nöjen.