Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Gård
  [Adress] => Stångarö gård 1
  [Område] => NYKVARN
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum 
  [Area] => 
  [Beskrivning uteplats] => 
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 
  [Andelstal] => 
  [Lägenhetsnummer] => 
)

Stångarö gård 1

FANTASTISKA STÅNGARÖ GÅRD - OMSORGSFULLT RENOVERAD - LANTLIGT DRÖMHEM

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: TÄCKENSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Joakim Pulkkinen
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Gård
Adress
Stångarö gård 1
Område
NYKVARN
Rum
7 rum

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1878
Uppvärmning
Flertal olika, se bifogat blad.
Energideklaration
Utförd
Energiklass
D
Energiförbrukning
114 kWh/kvm per år
Fasad
Timmerstomme. Stående träpanel
Stomme
Trä
Fönster
Okopplade med lösa innerfönster. Originalfönster.
Bjälklag
Trä
Tak
Enkupigt lertegel. Omlagt 2009.
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Fastighetsbet
Stångarö 1:50

Allmänt om gården

Total driftskostnad
64 200 kr/år
Taxeringskod
121
Summa pantbrev
6 000 000 kr
Tomtbeskrivning
Tomtarea 42 064 m².
Rättigheter
Gemensamhetsanläggning: Nykvarn Kämsta GA:3 ändamål: Vägar, Gemensamhetsanläggning: Nykvarn Stångarö GA:3 ändamål: Vägar, Gemensamhetsanläggning: Nykvarn Stångarö GA:7 ändamål: Vägar Last: Officialservitut Avlopp, 0140-05/15.1

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Turinge Ost & vin
7 km till Turinge Ost & vin. Saluhall med restaurang. Riktigt bra och gemytligt.
Bad
6 km till badklippan vid Kvarnlöt. Vår favorit! 5 km till Badplatsen vid Vidbynäs. 4 km till stor sandstrand i Malmsjön
Taxinge slott
20 km till Taxinge Slott. Stor kakbuffé på Caféet. Även här finns badstrand.
Golf
5 km till Vidbynäs Golfbana och restaurang. 36 hål. Anses nog vara södra sthlms bästa.
Mariefred & Strängnäs
Vi är också väldigt svaga för småstäderna Mariefred och Strängnäs.

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd

Mangårdsbyggnaden ligger på den del av Stångarö som från 1820-talet tillhörde Hanstaviks säteri. Den byggdes på 1870-talet och var avsedd för inspektorn på närbelägna Lina gård som också tillhörde Hanstavik. Stångarö 1/4 mantal hade då ärvts av Nils Dufvas dotter Rosa, gift med friherre Didrik Anders Gilles Bildt, senare statsminister. Han var farfars farfar till Carl Bildt, statsministern och senare utrikesministern. På grund av dödsfall kom inspektorn aldrig att utnyttja bostade, den kom istället att hyras som skola för barnen i socknens östra del. Jordbruket arrenderades av inspektorns son John Lundvall till 1905. 1907 köptes gården av Carl Gustaf Köhler. Han dog redan 1909 men gården drevs till 1955 vidare av hans fem barn, samtliga blev kvar hemma och förblev ogifta. 1955 - 1976 drevs gården av familjen Gustavsson och mangårdsbyggnaden är nu avstyckad. På 1960-talet köptes skog och mark av Södertälje stad efter livlig debatt i stadsfullmäktige. Marken skulle vara en reserv för stadens framtida expansion under det s k miljonprogrammet, något som dock aldrig blev av. Vid kommundelningen 1999 övergick marken till Nykvarns kommun. Gården utarrenderades och drevs som spannmålsgård fram till slutet av 1990-talet. 1976–2009 ägde familjen Werner fastigheten.

Huset är byggt precis när industrialismen tagit fart i Sverige. Uppfört delvis med gamla metoder som krävde mycket arbetskraft, som grundläggningen med metertjocka naturstenar, timmerstomme, kilsågade golv och handslagna kakelugnar. Men även med snickarglädje, parallellsågade golv med spont, och massproducerade kakelugnar. Här syns spår av bägge tider. Mangårdsbyggnaden är målad med linoljefärg. Fasad i gulockra, fönster grönjord, dörrar engelskt röd, och knutar/foder i grön umbra med gulockra. Övriga byggnader samt plank och staket har ohyvlad panel och är målade med ljus Falu slamfärg.

OMRÅDET

Stångarö är en levande by, med jordbruk, hästar och sörmländsk natur – grusväg, ekbackar och mycket himmel. Området är i kommunens plan skyddat, vilket gör att inga nya bostäder får byggas i den gröna kil som går genom området på södersidan om fastigheten. Runt omkring lever många små och mellanstora jord- och skogsägare och här finns tre hästgårdar. Byn består av ett tjugotal permanentboende hushåll. Det finns barnfamiljer med barn i olika åldrar, som går i förskola, grundskola och gymnasium, yrkesverksamma medelålders och pensionärer. Barnen kan få skoltaxi och Nykvarns skolor har under de senaste åren fått höga betyg i SKL:s skolranking. Nykvarn är även känt för Lådbilslandet, Taxinge slott med kakbuffé, Taxinge Krog och ångtåget till Mariefred.
Några avstånd: 3 km till påfarten till E20. 40 km eller ca 35 min till Kungsholmen. 10 km till Nykvarn. 10 minuter till handelsplats Vasa där det mesta finns i form av matbutiker, systembolag, gym, byggvaruhus, trädgårdshandel etc.