Sätravägen 17

5 ROK 196 KVM 18 500 000 KR

Se bilder Planritning

HEMTREVLIG OCH NYRENOVERAD 1960-TALSVILLA MED KUPERAD, SKOGSNÄRA TRÄDGÅRD

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Uppgraderat 1960-tal, stilsäker design, speciallösningar, hemtrevlig atmosfär och en fantastisk trädgård med odlingar, rabatter och uteplatser. På Sätravägen 17 i Saltsjöbaden reser sig denna gula och nyrenoverade tegelvilla mot skog och klippor, omgiven av en omsorgsfullt anlagd trädgård. Detta är ett hem där inget krut har sparats, varken interiört eller exteriört. Design och inredningsglädje går hand i hand och utförandet är både unikt och underbart. 2021 genomgick villan en helrenovering som resulterade i att 1960-talet tog steget in i samtiden, och framtiden. Med fokus på hållbarhet och tidlös design är detta ett hem som står på gedigen grund för att hålla över tid, såväl visuellt som funktionellt. Produkter och material av högsta kvalitet har valts ut med omsorg. Som inspirationskällor kan nämnas Alvar Aalto och Ralph Erskine. Många rum inne, många rum ute, stora sällskapsytor för umgänge och gästfrihet, avskilda sovrum att dra sig tillbaka i och in i minsta detalj praktiska och genomtänkta funktioner gör detta till det idealiska hemmet för familjen som både uppskattar hemmalivet och lever ett liv i farten. Genom de många och stora fönstren badar huset i ljus från morgon till kväll. Med dörrar till gård och uteplatser från många rum och på olika sidor om huset är det lätt att växla mellan inne och ute. Den som flyttar hit kan njuta frukterna av ett gediget arbete med trädgården, som nästan kan liknas vid en park, och som bjuder in till upptäcktsfärd bland grönska, rabatter, sten, stenläggningar, uteplatser och avsatser. Här finns även ett hönshus och en odlingsbod. Reportage från villan har publicerats i flera olika tidningar och tidskrifter, bland annat i Elle Decoration och Sunday Times.

Visningar

27

APRIL 2025

SöNDAG

KL 15.00-16.00

Välkommen på visning - anmäl dig gärna på mäklarens hemsida!

Boka visning

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Sätravägen 17

OMRåDE

Saltsjöbaden

RUM

5 rum varav 4 sovrum

AREA

196 kvm, taxeringsinformation

PRIS

18 500 000 kr

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

9 380 000 KR - Småhusbyggnad 3 580 000 KR, Småhusmark 5 800 000 KR

SUMMA PANTBREV

14 859 000 KR

TOMTAREAL

1 030 kvm

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Detaljplan (2016-11-14)

Byggnad

BYGGNADSTYP

1½ plans villa i souterräng med källargarage

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1962

UPPVäRMNING

Markvärmepump (el) och ved

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2025-03-13

ENERGIKLASS

E

FASAD

Tegel

STOMME

Trä samt murat

FöNSTER

Isolerglasfönster

BJäLKLAG

Betong

TAK

Tegelpannor och takpapp

GRUNDLäGGNING

Souterräng med platta på mark

VENTILATIONSTYP

Mekanisk ventilation

FASTIGHETSBET

Igelboda 4:6

Driftskostnader

EL

42 546 kr/år

VA

10 000 kr/år

SOTNING

2 500 kr/år

FöRSäKRING

20 000 kr/år

FöRSäKRINGSBOLAG

If Skadeförsäkring

ÖVRIGT

1 400 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

76 446 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

6 personer

KOMMENTAR

Summan för VA innefattar även renhållning. Övrigt avser gas. Summan för el innefattar även uppvärmning samt nätavgift, detta innan solceller installerades

Bostadsbeskrivning

Beskrivning

Villan har en både praktisk och representativ entré på framsidan av huset. I hallen finns både trappa och hiss. Trappan som elegant förenar de bägge våningsplanen är lika smäcker som maffig, design Alexander Lervik/Drömtrappor. Huset har också en hiss, även den ritad av Alexander Lervik för Aritco. Hissen är praktisk såväl för matkassar och barnvagnar, som för mindre rörliga personer. Väggen i hissen är ritad ihop med Evelina Kroon, den finns i 50 ex och är signerad.

På entréplanet, direkt innanför hallen, ligger ett vardagsrum och bibliotek med hyllor från golv till tak, ett rum som är hemmamys och representation på samma gång. Här kan man bjuda gäster på en välkomstdrink eller krypa upp i soffhörnet med en god bok och med en brasa som sällskap - i rummet finns den ena av villans två eldstäder. Vidare på entréplanet ligger två sovrum, ett badrum med dusch, förråd, pannrum och en mycket praktisk tvättstuga och groventré, utrustad med tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och hunddusch! Även vardagsrum och sovrum har förbindelser ut till gården.

Trappan, eller hissen, leder direkt upp till köket. ”Wow så stort det är” är ord som ofta yttrats av besökare. Köket är ritat av Alexander Lervik för Ballingslöv och luckorna är helt unika = finns bara i detta exemplar. En kock har varit med i planeringen av de praktiska lösningarna. Exempel på detta är en stor diskho med plats för plåtar plus en extra vask i köksön, en fläktkåpa som effektivt fångar upp os och att man från positionen vid spisen direkt når vask, kyl och diskmaskin. Bred köksö, en platsbyggd sittbänk klädd i Tärnsjöläder och vinkylar är andra detaljer att uppmärksamma. Intill köket rymmer rummet både ett stort matbord och sittmöbler. Husets andra eldstad, en braskamin, förgyller måltiderna. Stora och glasade pardörrar öppnar upp mot trädgård och uteplats.

Intill kök och sällskapsutrymmen finns två sovrum, ett större med badrum en suite och ett mindre, en klädkammare samt gästtoalett. Det stora sovrummet är placerat så man vaknar med utsikt mot skog, klipphällar och himmel, genom höga och stora fönster, den utsikt som fick nuvarande ägare på fall den dag de besökte huset för första gången. Taket är öppnat upp till nock och rummet har ett tvättnedkast rätt ner i tvättstugan. Badrummet intill är klätt med marmor, har badkar samt fönster i två väderstreck. Wc-stolar och handfat i badrummen är från Duravit, design Philippe Starck. Gästtoaletten på övre plan har kakel av Stig Lindberg.

Alla golv i huset är av solid stavlimmad och vaxad ekparkett och i hallen ligger östersjösten. Alla fönster och dörrar i huset är tillverkade i kärnvirke, av Ekstrands. Den pampiga ytterdörren i design av Alexander Lervik finns nu i deras ordinarie sortiment. Alla dörrhandtag i huset är ritade av Thomas Sandell. Arkitekt Leonard Qvarsebo bistod med ritningar och specifika lösningar vid ombyggnationen. 2024 installerades solceller.

Vissa interiöra detaljer kommer att tas ned och med vid flytt; vissa spotlights i tak samt väggarmaturer i stora badrummet. Gardiner från Astrid Textiles är uppsydda för respektive rum, dessa kan köpas loss om intresse finns, så även hissgardiner i kök och badrum från Cathy Nordström.

Trädgård

Även trädgården har uppgraderats under de senaste åren. För att kunna berätta om denna förvandling på bästa sätt överlåter vi ordet till den person som har gården närmast sitt hjärta och som lagt ned ett stort arbete på att förvalta 1960-talets fina grund vidare.

”Den som en gång anlade trädgården på 60-talet älskade nog växter lika mycket som jag gör". Sedan dess har åren gått och kvar finns framför allt buskar och klätterväxter som vuxit sig starka. Framträdande är murgrönan som förr täckte hela fasaden men som vi fick klippa ned vid dräneringen. Den tar sig med väldig kraft - en växt vi önskar att vi kunde flytta med oss. Utanför groventrén till tvättstugan växer olvon, som om våren doftar magiskt. Krypoxbär med sina röda bär piggar upp i trädgården och på hösten växlar bladen färg och tar all uppmärksamhet, med sina olika nyanser av rött. Vildvin växer över boden och taket till uteplatsen/köksentrén och är en dröm från vår till sen höst. Från gröna starka blad som man med gott samvete kan klippa ned rejält och ända ha fullt insynsskydd, till att om hösten växla över till knallröda blad som man inte kan låta bli att fotografera. 2021 byggde vi en mur och i slänten nedanför växer bland annat ett dussin solhattar, näva, tre stora havtorn (som med fördel formklipps), miscantusgräs, periovska och alunrot. Längs med den låga stenmuren på baksidan av tomten har jag planterat kaskadtimjan som doftar ljuvligt, får små blå blommor och växer ymnigt. På tomten finns ett hönshus med en inhägnad hönsgård samt en nyuppförd bod, tänkt att bli odlingsbod och målas i samma gröna kulör som hönshuset. Ett spröjsat fönster ger känslan av ett växthus. Framför hönshuset växer lavendel samt rosor - som jag tror funnits här sedan 60-talet. I nivå med hönshuset har vi påbörjat en bär- och fruktodling med jordgubbsplantor i trätorn, hallonplantor (olika sorter och färger i lång säsong), svartvinbär, krusbär och rabarber. Mot staketen av pilträd växer olika klematisorter, bl a Summer snow. Vi har tillfört tusentals liter kvalitetsjord och gödsel och nu börjar äntligen de egna komposterna bli klara med ny jord. Vi har planterat mycket mer än det jag nämnt ovan, som daggkåpa, hortensia, mer lavendel, buxbomsklot, bambuklot, hasselört och marktäckare i form av revsuga.”

Gårdens suterrängläge ger oftast lä och har gynnsamma odlingsförutsättningar. Trädgården innefattar även flera uteplatser, i det fria och under tak, i sol och i skugga, ett växthus, stenläggningar med ölandssten och en uppfart med plats att parkera bilar. Observera att fristående trädgårdsdetaljer som krukodlingar, ekfat, skulpturer och möbler ej medföljer, ej heller ett spaljerat päronträd.

Säljarnas favoriter i området

Dalenbadet – som ett vykort över barndomens badplats

Tennis på utomhusbanorna och avsluta med ett dopp i havet

Kringelgården – inget går upp mot nybakat bröd på helgfrukosten

Skogsö stall – boxplatser, ridhus, uteridbana och ridvägar med Baggensfjärden i blick

Vår gård!

Arkitektur

ARKITEKT: Ombyggt 2013

Villan på Sätravägen 17 i Igelboda uppfördes för direktör C-O Krakau. Ritningarna kom från typhusfabrikanten AB Sten & Trä och godkändes vid byggnadsnämndens sammanträde i Saltsjöbaden den 29 juni 1961. Villan är byggd i suterräng, vilket vid denna tid var en vanlig husmodell på sluttande tomter. Tegel eller puts, ofta i kombination med stående eller liggande träpanel, var vanliga fasaduttryck vid denna tid, och detta kan också ses på originalritningarna till detta hus. Fasaden är klädd i gult tegel, nu som då. 2021 genomgick villan en omfattande ombyggnation. Enplansvillan med källare blev en villa i två plan, med helt ny planlösning och större och fler fönster, bland annat. Som så många bostadsområden i Stockholmsområdet var Igelboda ursprungligen ett torp, tillhörande Erstaviks ägor. En rekonstruktion av torpet finns idag på Sätravägen 29.

Architecture
Architecture

Område

20 minuter från Södermalm berikas livet med både skogen och havet runt knuten. Vattnet vid Saltsjöbaden är ovanligt saltrikt för att vara inomskärs och här kom Saltsjöbaden att både bli en badort och ett villasamhälle. Från den egna tomten på Sätravägen går man rakt ut i skogen och hittar litervis med svamp, eller hoppar i båten med picknickkorg för en tur till en alldeles egen klippa. För exempelvis tennis, golf, ridning och skidor finns också goda förutsättningar och i föreningslivet är Saltsjöbadens IF en stor aktör. Saltsjöbanan nås närmast vid Igelboda station, och medan den renoveras går ersättningsbussar till Slussen och city.