Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Fiskaruddsvägen 48
    [Område] => Rönninge
    [Våning] => 
    [Rum] => 7 rum
    [Area] => 235 + 23 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 3 471 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Fiskaruddsvägen 48

VILLA BJÖRKDALEN – EN REPRESENTATIV SEKELSKIFTESVILLA

FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Fiskaruddsvägen 48
Område
Rönninge
Rum
7 rum
Area
235 + 23 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
3 471 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1906
Uppvärmning
Bergvärme (vattenburet system), elgolvvärme i våtutrymmen, två eldstäder
Energideklaration
Utförd 2017-10-09
Energiklass
E
Energiförbrukning
75 kWh/kvm per år
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä
Fönster
2-glas fönster
Tak
Falsat plåttak
Grundläggning
Källare & torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt V/A
Fastighetsbet
Backebo 7

Allmänt om fastigheten

El
39 046 kr/år
VA
4 400 kr/år
Renhållning
2 700 kr/år
Sotning
1 200 kr/år
Försäkring
17 000 kr/år
Total driftskostnad
64 346 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
El inkl. uppvärmning och elstöd om 10 tkr, exkl. elbilsladdning (20,754 kWh, 2022). Utökad hemförsäkring. Driftskostnaderna varierar beroende på avtal, vanor och hushållets sammansättning.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
5 502 000 kr - Småhusbyggnad 3 312 000 kr, Småhusmark 2 190 000 kr
Summa pantbrev
4 590 400 kr
Tomtareal
3 471 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt V/A
Rättigheter
Samfällighet: Salem Rönninge FS:17, Samfällighet: Salem Uttringe S:29
Planbestämmelser
Detaljplan (1996-02-22)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Sjön Uttran med Ensta ö
Här finns stora och små badplatser och Ensta ö som är ett naturreservat mitt i sjön
Grannskapet
Det är fin sammanhållning bland grannar med en vänlig bykänsla med mycket kultur och nöjes-initiativ för både stora och små
Naturreservatet Garnudden
Huset ligger alldeles vid detta friluftsområde med stigar, motionsspår och bad
Hela Rönninge
Man kan gå långa vägar och bara titta på dessa gamla vackra hus från det förra sekelskiftet
Delibutiken nere vid Rönninge centrum
Perfekt för aw, här man kan få sig en lätt middag med gott vin

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Villa Björkdalen 1900-tal

I slutet av 1800-talet började allt fler att längta ut från städerna som med bullrande industrier och trängsel knappast erbjöd den bästa av boendemiljöer. Hyrorna var dessutom höga och en egen villa i en förstad till Stockholm framstod som betydligt mer lockande. Inledningsvis exploaterades markerna närmast staden och då framför allt de platser där det fanns tillgång till kommunikationer i form av järnväg. Efterfrågan var stor och snart stod turen till områden som tidigare hade ansetts alltför avlägsna, men som med dagens mått mätt ligger mycket bra till.

Redan i slutet av 1890-talet började Rönninge att exploateras. I en annons i Aftonbladet anno 1898 stod det att läsa att platsen var naturskön och hade goda kommunikationer med Stockholm. Tomterna ansågs utmärkta för mindre jordbruk, privata bostäder och villor. Av allt att döma var efterfrågan stor och under 1900-talets första decennier uppfördes en rad villor i området. En av dem är Björkdalen vid Fiskaruddsvägen 48. Exakt byggår har inte gått att fastställa, men enligt den kulturhistoriska inventering som gjordes 1972 är huset uppfört innan 1906.

I ett så gammalt hus har naturligtvis många människor levt sina liv. 1912 flyttade två systrar Stavenow in i huset. De kom från Gävle och öppnade en liten privatskola. 1939 blev Salem egen församling och då flyttade kyrkoherde Gunnar Kjellander in i huset i väntan på att den nya prästgården skulle bli färdigställd. Därefter bodde en psykiater i huset som sägs ha arbetat på Långbro sjukhus.

En celebritet i området var forskningsresande Sten Bergman. Han bodde i grannhuset, Villa Bergliden. I Rönninge fanns tidigare flera pensionat. Det mest omtalade är troligtvis Stiernströms vilohem som senare bytte namn till Pensionat Talliden. I mitten av 1920-talet fanns där 16 rum att hyra. Pensionatet var modernt med värmeledning och badrum! Dessutom var utsikten slående. Helpension kostade 7–8 kronor per dag på den tiden.

Byggnaden och dess disposition

Villa Björkdalen är en förhållandevis stor villa med inredd vind under ett brant sadeltak. Bottenvåningen är i mångt och mycket disponerad i linje med den så kallade herrgårdsplanen, den sexdelade planen, med en stor sal i byggnadens mitt. Salen nås från hallen som även den ligger i husets mittaxel. Salen öppnar upp mot en stor glasveranda. Till vänster om salen och förstugan finns ett stort kök med matplats. Till höger ligger ett stort vardagsrum som upptar hela gaveln. Troligtvis har bägge dessa gavelrum tidigare varit uppdelade i två rum. En trappa upp finns ytterligare ett större rum med glasveranda samt badrum och två sovrum.

Salen är Villa Björkdalens förnämsta rum. Det märks tydligt på den praktfulla inredningen med hög panel på väggarna och ett boaserat och fältindelat tak i valnötsträ. Salen, eller matsalen som man också sa, var det rum där måltiderna intogs. Det var också ett rum som användes vid festligheter.

När villan var ny fanns varken badrum, wc eller rinnande vatten. Byggnaden saknade också värmeledning och rummen värmdes upp av kakelugnar. I köket stod en vedspis som användes för matlagning och gav värme. Det här var en standard som var mycket vanlig i stora delar av landet, förutom i storstäderna där det börjat byggas lägenheter med rinnande vatten, wc och centralvärme.

Arkitektur

Det tidiga 1900-talet var en brytningstid inom arkitekturen. Det sena 1800-talet hade nämligen dominerats av rikt dekorerade fasader, så kallad snickarglädje, som var högsta mode. Panelarkitektur brukar stilen kallas. Den hade sin grund i det faktum att sågade och hyvlade trävaror blev alltmer tillgängliga och sjönk i pris. Panelarkitekturen ersattes i början av 1900-talet av en stil med ett mer dämpat uttryck. Det var den så kallade jugendstilen som snabbt blev populär i städerna. Ett typiskt kännetecken på hus från denna tid är fönster med småspröjsad överdel. På landsbygden levde dock åtskilligt av de gamla idealen kvar, även om en viss stramhet kunde iakttas.

Villa Björkdalen är en mycket ståtlig och dessutom välbevarad byggnad med drag av det sena 1800-talets panelarkitektur och den nya jugendstilen. Huskroppen är rektangulär med utbyggnader på både fram- och baksida, så kallade frontespiser. I den ena finns en makalös glasveranda. Den gulmålade fasaden är klädd med pärlspontpanel, stående på entréplan och diagonalt respektive liggande högre upp. Listverk avdelar de olika partierna från varandra och ger byggnaden karaktär. Fönstren omges av foder som på bottenvåningen fått en ovanligt dekorativ utformning upptill. Fönstren är i huvudsak korspostfönster med småspröjsad överdel. Glasverandornas fönster är dock helt småspröjsade. På gavlarna sitter dessutom triangulära vindsfönster som även de är spröjsade. Fönster, foder, lister och vindskivor är vitmålade. taket är klädd med falsad plåt som målats grön.

Kvaliteér

Anrika Villa Björkdalen är lika vacker idag som när den var nyuppförd och står dessutom på en ovanligt rymlig och prunkande tomt. Att kliva in i huset är en upplevelse. Inte minst är den fantastiska matsalen med hög panel och boaserat tak smått unik idag. I hallen finns en vacker trappa som leder upp till en övre hall som har ett tak som påminner om det i matsalen, men detta är vitmålad. Här uppe finns också de vackra trekantiga kattvindsfönstren som numera är en del av bad- och sovrum.

Över lag bevarar huset många äldre detaljer och i stora drag en ursprunglig planlösning. Här finns vackra spegeldörrar, profilerade lister och foder. I köket finns skafferi och väggar i pärlspont. Allt i finfint skick och pietetsfullt renoverat.

Trädgård

Runt huset ligger en 3471 kvm stor parkliknande, rombformad och lite kuperad trädgård. En vitmålad solgrind under en portal av honungsros välkomnar in till en grusgång som leder upp till huset. På flera ställen finns rabatter med perenner som blommar genom hela säsongen. Det finns också en köksträdgård, tre äppelträd, ett päronträd, ett körsbärsträd, svarta och röda vinbär, hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar, smultron, rabarber, vindruvor och humle. En stenlagd uteplats med pergola är placerad invid huset och ute på gräsmattan har man en anlagd bålplats. Den som inte tycker sig ha mängder av tid för trädgårdsarbete kan känna sig lugn, en slinga för robotgräsklippare täcker hela gräsmattan. På gården står även en förrådsbyggnad och en lekstuga och det finns en bilinfart med grind, parkeringsplats och elbilsladdare.

OMRÅDET

På denna plats är det mycket ostört med knäpptysta nätter. Rönninge har två sjöar och huset ligger nära Uttran, där många badar året om, och man kan ha båt eller ta turer på SUP, till exempel till naturreservatet Ensta ö mitt i sjön. Vintertid dras skidspår och skridskobanor upp. Man kan gå hela vägen till den gamla klassiska sekelskiftesskolan Rönningeskolan på gång- och cykelväg utan att korsa någon bilväg. Till Rönninge förskola är det också lugna vägar och små stigar. De lugna omgivningarna till trots är det också nära till livsmedelsbutiker och kommunala färdmedel. Pendeltåget tar en halvtimme till Stockholm city och 14 minuter till Södertälje centrum.