Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Ängsholm 5
  [Område] => Mörkö
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 230 + 100 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 3 858 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Pris] => 13 500 000 kr )

Ängsholm 5

TRÄDGÅRDSMÄSTARBOSTADEN VID ENGSHOLM – TOSCANA MÖTER SKÄRGÅRD

FOTO: JAHNSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Ängsholm 5
Område
Mörkö
Rum
7 rum
Area
230 + 100 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
3 858 kvm
Pris
13 500 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare och inredd vind
Byggnadsår
1916
Uppvärmning
Bergvärme vattenburet system
Energideklaration
Utförd 2019-06-04
Energiklass
D
Energiförbrukning
64 kWh/kvm per år
Fasad
Puts
Stomme
Murverk samt trä
Fönster
2-glas kopplade samt 1- glas i källare
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Platta på mark i källare
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Orangerie i sten
Fastighetsbet
Ängsholm 5:7

Allmänt om fastigheten

El
40 000 kr/år
Renhållning
2 500 kr/år
Sotning
650 kr/år
Försäkring
20 000 kr/år
Försäkringsbolag
Trygg Hansa
Total driftskostnad
63 150 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 11 835 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Kostnad för el innefattar även uppvärmning samt el i orangeriet
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
4 054 000 kr - Småhusbyggnad 2 918 000 kr, Småhusmark 1 136 000 kr
Summa pantbrev
4 563 000 kr
Tomtareal
3 858 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Planbestämmelser
Kommunstyrelsen beslutade 2011-03-24 § 88 att rapporten ”Inventering av kulturmiljöer i Södertälje” godkänns som kulturhistoriskt kunskapsunderlag vid ärendehantering i Södertälje kommun. Byggnaderna på fastigheten Ängsholm 5:7 ligger inom Mörkö socken och har utpekats som kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Södertäljes ”Inventering av kulturmiljöer”. Fastigheten ligger också inom området av riksintresse för kulturmiljövården enligt ”Översiktsplan för Södertälje kommun 2013-2030”. Det innebär att särskild hänsyn skall tas till den kulturhistoriska miljön och till landskapsbild och bebyggelsemiljö, vid såväl nybyggnad som ombyggnad.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Nora trädgård
trädgårdshandel
Två små svin och Tre små rum i Trosa
restaurang, kafé och B&B
De vilda i Järna
och olika små lokala butiker med honung och närodlat
Åsgatan 2 Järna
mysigt fik
Engsholms slott
fik, restaurang, julbord m m

Arkitekturen

Arkitekt: Tore E:son Lindhberg 1916

Egendomen Ängsholm på Mörkö har långa anor. Till de första ägarna räknas allmänt Magnus Ladulås söner Erik och Valdemar under 1300-talet. Boningshuset brändes ner under rysshärjningarna 1710, men egendomen byggdes upp igen och stod sedan till 1912 då huvudbyggnaden förstördes i en brand. 1914 köptes fastigheten av direktören vid Södertelge verkstäder, Philip Wersén, som anlitade arkitekt Tore E:son Lindhberg till att rita ett nytt slott. 1916 stod en praktfull anläggning färdig, som brukar benämnas Sveriges sist uppförda Wasaborg. Förutom huvudbyggnaden uppfördes en trädgårdsmästarbostad och ett orangeri med flera växthus. Trädgårdsmästarbostaden ritades 1915 och var från början ett parhus med två lägenheter avsedda för trädgårdsmästaren och rättaren, men slogs redan på 1920-talet ihop till en bostad enkom för trädgårdsmästaren och har därefter nyttjats som enfamiljshus. Det är en mycket vacker byggnad med en ljusgul putsad fasad med småspröjsade fönster och brutet tegeltak med plåtklädda vindskupor. Huset genomgick en omfattande renovering mellan 2016 och 2018, med bland annat dränering, glidgjutning av skorstenar, omdragning av el, kalkputsning och målning av till exempel innerväggar, listverk, trappa, och trappräcke, ny kalkputsad fasad och omlagt tak med återanvänt tegel från tidigt 1900-tal. Takkupor i plåt återställdes efter originalutförande, med specialtillverkade hängrännor och stuprör efter originalmodell och ommurad skorsten inklädd i plåt, också efter originalutförande. Samma arbete utfördes i orangeriet. Bostadshuset har bergvärme från 2016. Ett helt nytt avloppsreningssystem (eget avlopp) installerades 2024. I all renovering har genuina material och målarfärger använts, som linoljefärg, linoljekitt och äggoljetempera. Rummen i huset har genomgående kalkputsade väggar och brädgolv. Här finns tre fungerande eldstäder och möjlighet att återföra fler. I hela huset finns också gott om inbyggda garderobsutrymmen.

Fastighetskarta

Trädgård

OMRÅDET

Engsholms Slott är den närmaste grannen. Det är en året runt-driven hotell- och konferensanläggning med restaurang med lokala och egenproducerade råvaror och som bland annat serverar ett fantastiskt julbord. Slottsområdet ligger utom synhåll från huset men är vackert upplyst året om, så en kvällspromenad på hösten är inte becksvart. Att kunna boka rum på hotellet då man har fest eller annan tillställning är dessutom en fördel. Granne bor man också med ett stall med islandshästar och djur- och fågellivet är rikligt i området, den fiskeintresserade befinner sig i sitt rätta element här. I närområdet kan man göra olika trevliga utflykter, exempelvis till Idala café och lanthandel med pub och konserter, Saltå kvarn, Skillebyholm, Nora trädgård och hela Trosa. Från Mörkös ostsida går färja till den lilla ön Oaxen. Ängsholm ligger cirka en timmes bilfärd från Stockholm. Vill man inte åka E4 så finns även den vackra Utflyktsvägen som börjar i Södertälje och går ner till Trosa och sedan hela vägen ner till Norrköping.