I slutet av 1910-talet slog 1920-talsklassicismen igenom inom arkitekturen. Influenserna kom som namnet antyder från antikens klassicistiska arkitektur, som anpassats för att passa en ny tids ideal. Fasaderna fick en stram och symmetrisk uppbyggnad med några få, men väl valda ornament. Fönstren spröjsades med inspiration av det sena 1700-talet vilket innebar tre glas i varje båge. Kolonner, lisener och festonger var populära detaljer, precis som halvmåneformade så kallade lunettfönster.
Gula villan ligger på en lummig tomt inte långt från Dalälven och har en storslagen exteriör. Grunden är gråputsad och därovan är fasaden klädd med gulmålad locklistpanel som avdelas med vitmålat listverk. Den ena långsidan har tre enkeldörrar som är gråmålade och dekorerade med ett rombmönster. Ett spröjsat lunettfönster agerar överljus och släpper in dagsljus till utrymmet innanför. Ovanför det mittersta finns dessutom en balkong. Enkelt och mycket raffinerar!
Trädgårdsfasaden domineras av en öppen veranda med vita pelare. I fasadens mitt finns en frontespis, en prydnadsgavel, med ett runt spröjsat fönster, ett så kallat oxöga. Frontespisen ser ut att bäras upp av två vitmålade lisener, vertikala listverk som kan ses som en slags tillplattade kolonner. Ytterdörren utgörs av en pardörr med doft av 1700-tal. På gavlarna finns mindre utbyggnader på bottenvåningen och balkong en trappa upp. Husets fönster är spröjsade med tre glas i varje båge. På bottenvåningen pryds de av en stram överliggare i form av en kornisch.
I början av 1920-talet bestämde sig landstinget i Dalarna för att bygga ett epidemisjukhus i Krylbo. Det rådde brist på vårdplatser och samtidigt grasserade flera smittsamma sjukdomar. Landstinget hade tagit fram typritningar för olika byggnader och valde modellen H4 vilket var en byggnad i nyklassicistisk stil i två våningar med två avskilda avdelningar. I Hedemora uppfördes en mer eller mindre identisk anläggning efter dessa ritningar. Den rymmer idag Hälla vandrarhem.
Sjukhuset stod klart 1924 och fick en hög standard med centralvärme och ett för tiden avancerat ventilationssystem för att minska smittspridningen. I källaren fanns tvätt- pannrum, mat- och kolförråd samt steriliseringsutrustning i form av en autoklav. Dessvärre minskade snabbt behovet av platser och 1929 lades verksamheten ned. Efter några år togs sjukhuset återigen i drift och fungerade bland annat som ålderdomshem. Det avvecklades 1969 och därefter har byggnaden använts sporadiskt. Nuvarande ägare köpte fastigheten 1999.
Eftersom Gula villan inte uppfördes som ett bostadshus, skiljer sig planlösningen från hur en klassisk herrgård från samma tid hade disponerats. En sådan hade haft rum i fil längs med hela fasaden mot parken och sov- och gästrum en trappa upp. Istället inreddes byggnaden med två vårdavdelningar som var skilda åt. Det fanns gott om utrymmen för allt som hörde verksamheten till. Dagens planlösning är resultatet av flera ombyggnader under byggnadens hundraåriga historia. Huvudentrén har förlagts till verandan. Den leder in till hallen med trappa upp till övervåningen. Här kan man antingen ta till höger och gå in i det kombinerade biblioteket/biljardrummet. Innanför det ligger ett par mindre rum som kan nyttjas som sovrum. Till vänster från hallen finns en stor matsal och innanför den ligger ett kök med stor matplats. En trappa upp finns en storslagen övre hall med balkong. Här finns fyra sovrum samt två stora rum som tillsammans bildar ett storslaget vardagsrum med öppen spis som upptar en hel gavel. Förutom den stora trappan finns också en mindre trappa som förbinder sovrumsavdelningarna på de båda planen. Köket är fantastiskt och bevarar otroligt nog en del äldre detaljer. Här finns ett inbyggt kylskåp av märke Stal som sattes in redan 1924. Det är otroligt att det bevarats in i våra dagar och att det fortfarande är i bruk. På en intilliggande vägg finns en vedspis som omges av kakel och en utslagsho i rostfritt samt en originell väggmonterad vattenkran. Ovanför spisen sitter en spiskåpa i koppar. Den har tidigare suttit ovanför entrén till Trelleborgs stadshotell!
Gula villan i Krylbo är en helt magnifik byggnad med en välbevarad och elegant fasad. Den skulle kunna vara uppförd som herrgård, men bär på en helt annan historia. Trots det. I huset finns många vackra detaljer, både ursprungliga och senare tillkomna. I biljardrummet finns panelklädda väggar och tak som ger en ombonad och solid karaktär. Här finns också två kannelerade kolonner med korintiska kapitäl. Den storslagna hallen en trappa upp kan heller inte överskattas. Det är ett fantastiskt rum med kvadratiska pelare som är konstfullt målade. De stora ytor som öppnar sig här uppe bidrar till trivsel och är perfekt när det kommer många gäster. Det gamla kylskåpet i köket är unikt. I mitten av 1920-talet var kylskåp något som de flesta bara kunde drömma om. Att det hundra år senare fortfarande fungerar är inget annat än remarkabelt!