Hälleby 20

6 ROK 110 + 41 KVM 8 750 000 KR

Se bilder Planritning

FANTASTISK FUNKISVILLA MED SJÖUTSIKT, ATELJÉBYGGNADER OCH POOL

FOTO: JAHNSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Ett funkishem med sjöutsikt! Sjövik, som denna villa kallas, är en pampig byggnad med ett vackert, högt läge ovan Kyrksjön i sörmländska Hölö. Att detta är ett hus med pondus står tydligt redan vid åsynen av läget, och man får det sedan bekräftat när man tar steget in genom ytterdörren. Mitt i huset tronar en entréhall med marmorgolv och en trappa som svänger sig mellan våningarna. Marmorn på golvet och i trappan bröts på den egna tomten då villan uppfördes 1953. Villans två våningsplan kombinerar generösa sociala ytor med flera sovrum. Allra högst upp, på vinden, ligger ytterligare ett sovrum, med stora takfönster. Huset har två eldstäder och en balkong i riktning mot vattnet. På fastigheten finns även två fristående hus, cirka 50 kvm respektive 25 kvm stora, som idag nyttjas som ateljé och skrivarstuga, perfekt för den som utövar konstnärlig verksamhet. Husen passar även ypperligt för företagande, generationsboende eller uthyrning. Tomten klättrar på berget ovan vattnet, med terrasseringar, uteplatser och olika trädgårdsrum, bland annat ett solsäkert pooldäck. Villan ligger avskilt men ändå lättillgängligt med ett pendlingsbart läge till Stockholm. Tre kvart från storstan finns lugnet och närheten till naturen. Välkommen!

Visningar

25

MAJ 2025

SöNDAG

KL 11.30-12.30

Välkommen på visning - Anmälan krävs!

Boka visning
1

JUNI 2025

SöNDAG

KL 11.30-12.30

Välkommen på visning - Anmälan krävs!

Boka visning

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Hälleby 20

OMRåDE

Hölö

RUM

6 rum varav 4 - 7 sovrum

AREA

110 kvm + 41 kvm biarea, enligt taxeringsinformation

PRIS

8 750 000 kr utgångspris

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

4 363 000 KR - Småhusbyggnad 1 208 000 KR, Småhusmark 3 155 000 KR

SUMMA PANTBREV

2 376 000 KR

TOMTAREAL

3 663 kvm

TOMTTYP

Sjö- och skogstomt

VATTEN/AVLOPP

Enskilt vatten och avlopp.

RäTTIGHETER

Avtalsservitut Elledning mm Förmån: Officialservitut Väg, 0181-82/48.1 Last: Avtalsservitut Elledning mm, 01-IM9-97/5375.1

Byggnad

BYGGNADSTYP

2-plansvilla

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1953

UPPVäRMNING

Luft-vattenvärmepump (år 2021) med vattenburet system, samt direktverkande el

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2025-05-05

ENERGIKLASS

D

ENERGIFöRBRUKNING

56 kWh/kvm per år

FASAD

Puts (år 2020)

STOMME

Murverk

FöNSTER

Isolerglas (år 2012)

BJäLKLAG

Betong

TAK

Betongpannor (år 2010)

GRUNDLäGGNING

Platta på mark

VENTILATIONSTYP

Självdrag

BREDBAND/TV

Fiber med Telenor som leverantör

UTFöRDA RENOVERINGAR/UNDERHåLL

2025: Ny diskmaskin och tvättmaskin. Service av avloppssystemet. 2024: Övervakningssystem installerat. 2023: Hela huset utrustades med Philips Hue-belysningssystem. 2021: Installation av nytt värmesystem (Nibe elpanna samt vatten/vatten-värmepump). Fiber drogs in. El framdragen till carports och installation av elbilsladdare. 2020: Fasaden runt hela huset renoverades. Ny asfalterad garageuppfart. 2017: Ytterligare en carport byggdes. Lilla garaget integrerades i huset. 2014: En mindre studio byggdes. 2013: Stor carport uppfördes längst ned i backen. Mur på tomten renoverades. 2012: Öppna spisar besiktigades. Nya fönster installerades i hela huset. Vindsvåning inreddes (sovrum) och el drogs till vinden. 2011: Ny betongtrappa till entré på övre plan. Pool och soldäck anlades. Ateljé byggdes. Balkongdörr byttes ut. Träd fälldes på tomten. 2010: Två badrum renoverades. Taket lades om. Elsystemet uppdaterades. Trappa ner till sjön byggdes. Dränering utfördes. Nytt avloppssystem med filterbädd installerades. VVS genomgång. Avloppsrensning. Tätningsmanschett i brunnen. Flaggstång restes.

FASTIGHETSBET

Åby kvarn 6:1

Driftskostnader

EL

25 312 kr/år

RENHåLLNING

2 688 kr/år

SOTNING

3 045 kr/år

FöRSäKRINGSBOLAG

IF

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

31 045 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

1 person

KOMMENTAR

Observera att elkostnaden är en uppskattning. Den faktiska kostnaden kan variera beroende på elavtal, elnätsavgifter och fasta avgifter. Säljarens årsförbrukning var 19 932 kWh och inkluderar uppvärmning av hus, ateljé, skrivarstuga, pool samt elbilsladdning.

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Nuvarande ägare har under sina femton år i huset genomfört olika renoveringar, om- och tillbyggnader och utfört ett löpande underhåll. De två fristående ateljébyggnaderna uppfördes 2011 och 2014. På tomten finns idag ett antal skulpturer, vid köp gäller separata avtal för dessa.

Entréplan

Husets huvudentré på sjösidan välkomnar in i en pampig hall med rutmönstrat marmorgolv och en trappa klädd i marmor som leder vidare upp i huset. Trappan omges av sirliga smidesräcken. På markplanet ligger rum som idag nyttjas som bibliotek och gästrum, samt ett stort badrum med både badkar och dusch, tvättstuga och förråd/vinkällare. Markplanet är även sammanbyggt med ett garage. I biblioteket finns en av husets öppna spisar.

Övre plan

Den fina marmortrappan leder upp till en central trapphall. Här öppnar glasade pardörrar upp till en balkong med fantastisk utsikt mot det glittrande vattnet i Kyrksjön – det perfekta stället för en välkomstdrink när det vankas kalas, eller platsen där man sätter sig en stund för att avrunda en hektisk dag. En stor del av våningsplanet upptas av ett stort och öppet kök, matsal och sällskapsrum. Här finns husets andra öppna spis. En köksö med spis, fläkt och diskho formar en samlingsplats mitt i rummet, och vid den bortre väggen finns skåpförvaring från golv till tak, med infällda köksenheter. Fyra fönster i tre väderstreck blir som tavlor mot den omgivande naturen - motiven föreställer sjö, berg, skog, åkrar och ängar! På motsatt sida av våningsplanet ligger två rum som är utmärkta som sovrum. Det finns även en toalett och en yttre hall med ytterdörr.

Vindsplan

Högst upp i huset ligger vinden, som är inredd med ett sovrum under stjärnorna – tre stora takfönster på rad öppnar upp mot himlen, och mot sjösidan. Vindsplanet huserar även ett förråd.

Arkitektur

Åby kvarn 6:1

Hölo socken i Södermanland ligger i den södra delen av Södertälje kommun. Här finns ett fantastiskt landskap med många lämningar från svunna tider. I söder hittar vi Tullgarns slott som uppfördes i början av 1700-talet på initiativ av Magnus Julius De la Gardie. På 1770-talet blev Tullgarn ett kungligt lustslott och har därefter disponerats av regenter såsom Gustav V och hans hustru Victoria. Under deras tid inreddes bland annat en vestibul med holländskt kakel.

Edeby gård vid Lillsjön har anor som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Långt senare, 1911, köptes den av Theodor Lundberg som år 1922 startade Edeby marmorbrott. Lundberg lät också uppföra en ny huvudbyggnad i nyklassicistisk stil med en påkostad inredning i marmor och snickerier från Frankrike. Marmorbrottet blev framgångsrikt och hade sina glansdagar under 1950–1960-talen. Vid Lillsjön finns idag en badplats vid det forna marmorbrottet.

Åby kvarn är en annan intressant lämning från en svunnen tid. Åbyån, som går från Kyrksjön ut till en vik i Östersjön, har under lång tid nyttjats för att driva kvarnar. Ännu finns resterna kvar av den anläggning som lades ned under 1950-talet. Dammen, en torklada, samt grunden efter kvarnen och ett äldre boningshus har bevarats in i våra dagar. Strax intill ligger gårdens huvudbyggnad med flyglar.

Byggnaden och dess disposition

Gösta Johansson, en av flera arbetare på Edeby marmorbrott, startade år 1944 Hölö marmorverkstad tillsammans med sin bror Knut Esseby. Marmorverkstaden låg där Maskin-Fransson har sina lokaler idag, det vill säga alldeles intill den villa som nu är till salu.

1949 köpte de de två bröderna en tomt intill marmorverkstaden. Den ägde de gemensamt fram till Johanssons död i mitten av 1960-talet då Essby köpte sin brors del. På tomten uppfördes år 1953 en villa med en storslagen utsikt över Kyrksjön. Vem av de två bröderna som bodde där är inte känt, men en gissning är att det var Essby. Tyvärr finns det inte några handlingar bevarade som visar vem som ritade huset. Villan fick dock en storslagen utformning och blev något av en lyxvilla men i mindre format. Marmorn till golv och trappa togs givetvis från den egna verksamheten, Hölö marmorverkstad.

Efter bröderna Johansson/Esseby flyttade ingenjör Artur Fransson med familj in i villan. Ingenjör Fransson var grundare till företaget Maskin AB Artur Fransson som också förvärvade fastigheten där marmorverkstaden låg. Företaget, känt under namnet Maskinfransson, är fortfarande aktivt på platsen.

Villan uppfördes som ett suterränghus med entrén i nedre plan. Hallen med rutigt marmorgolv blev ett välkomnande och ståndsmässigt entrérum. Bredvid placerades en gillestuga med öppen spis. På hallens andra sida fanns ytterligare ett bostadsrum samt garage. I bakkant fanns troligtvis tvättstuga, förvaringsutrymmen och pannrum etc. Från hallen ledde en magnifik stentrappa upp till övre hallen med fönsterdörrar ut mot utsikten över Kyrksjön. På ena sidan om hallen fanns två sovrum, på den andra ett vardagsrum med öppen spis samt ett kök. Intill hallen fanns också ett badrum med wc.

Under senare år har det nedre våningsplanet förädlats med modern tvättstuga och ett mycket rymligt badrum. En trappa upp har väggen mellan kök och vardagsrum tagits ned. Vinden har dessutom inretts vilket gett huset ytterligare ett rum med fantastisk utsikt.

Arkitektur

Under 1950-talet utvecklades villaarkitekturen och blev friare i sin tillämpning. 1930-talets strama funktionalism ersattes av en uppsjö av former och material. Grov och slät puts, tegel och koppar kunde användas i en och samma byggnad. Fönsterspröjset återvände, men i något annan utformning än under 1920-talet. Intresset för det dekorativa steg, vilket resulterade i många vackra smidestrappor, balkonger och annat.

Villan som Knut Esseby lät bygga har en storslagen fasad mot sjösidan. I husets mittparti finns en lackerad trädörr omgiven av två små fönster som släpper in ljus till hallen. Ovanför den en balkong med dekorativt smidesräcke som även fungerar som skärmtak för den underliggande entrén. Fasaden är putsad i en bruten vit nyans och fönstersnickerierna är även de vita. Fönstren är i huvudsak två till tre lufter breda. Taket är utformat som ett valmat sadeltak.

Kvalitéer

Det är få villor som kan ståta med marmorarbeten från egen verksamhet, men det kan denna vackra villa i Hölö göra! Huset har en intressant historia och är intimt sammankopplad med Hölö marmorverkstad som startades på 1940-talet. Fasaden har en ståndsmässig utformning och bästa tänkbara läge med utsikt över Kyrksjön.

Interiört finns många vackra detaljer bevarade. Främst måste den tjusiga marmortrappan sättas. Den har ett vackert smidesräcke och bidrar med mycket elegans. Marmorgolvet i entréhallen håller även det hög klass. I huset finns två bevarade eldstäder, vackra parkett- och brädgolv samt ursprungliga snickerier från byggnadsåret 1953.

På tomten finns också två komplementbyggnader, ateljéer, som ger gott om plats för gäster eller en stor familj. Det fina läget på en sluttande tomt ska heller inte underskattas.

Architecture
Architecture

TRÄDGÅRD

Fastigheten är 3 663 kvm stor och tomten är kuperad och uppvuxen med rymliga gräsytor. En lång trappa förbinder uppe och nere. Det finns flera uteplatser och ett rymligt och solsäkert trädäck med pool. Invid Kyrksjön finns också ett trädäck/brygga. De två fristående byggnaderna är placerade strax ovanför huvudbyggnaden och huserar idag ateljé och skrivarstuga. Det finns även en äldre röd bod, som ligger utanför tomten men tillhör av hävd fastigheten. Bilar kan parkeras i carport eller på öppen parkering. Laddare för elbil finns.

Område

Hölö ligger 40–45 minuters bilfärd från Stockholm och landsvägsbuss trafikerar med stopp fem minuter från bostaden. Markerna i omgivningarna kommer med naturupplevelser av olika slag, bär- och svampskogar, hav och sjöar. I närområdet kan man göra olika trevliga utflykter, exempelvis till Ytterjärna, Saltå kvarn, Skillebyholm, Tullgarn, Trosa och ut i skärgården. Vill man inte åka E4 så ligger huset nära den fina Utflyktsvägen som börjar i Södertälje och går ner till Trosa, och sedan även hela vägen ner till Norrköping.