Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Vårgatan 1B
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
49 kvm enligt lägenhetsregistret. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 988 kr/mån Inkl. V/A, kabel-tv bas & bredband. [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 0,30438 % [Lägenhetsnummer] => 0252/1001 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 151 536 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021/22. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett källar- & vindsförråd enligt säljarens uppgift. )

Vårgatan 1B

MYS I MIDSOMMARKRANSEN – JUGENDTVÅA MED TVÅ KAKELUGNAR

FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Vårgatan 1B
Område
Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
49 kvm enligt lägenhetsregistret.
Avgift
2 988 kr/mån Inkl. V/A, kabel-tv bas & bredband.
Andel av årsavgift
0,30438 %
Lägenhetsnummer
0252/1001
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
151 536 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021/22.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett källar- & vindsförråd enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

El
8 600 kr/år
Försäkring
2 600 kr/år
Övrigt
3 500 kr/år
Total driftskostnad
14 700 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 små barn i hushållet. Övrigt avser gas. I hushållselen ingår även uppvärmningskostnaden.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Gaia Matbar
Svenska Pizzaköket
Kafé Kringelgården
Vintervikens Trädgårdskafé
Biograf Tellus

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1910-12, Albin Brag

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg och dateringen är satt till 1911. Husen ligger kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm, som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem. Samtliga hus i kvarteret är grönklassade i Stockholm stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken, samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och totalt 15 lokaler upplåtna med hyresrätt. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Ekonomi

Föreningen har länge haft en stark ekonomi. Enligt årsredovisningen 2021/22 finns det ca 8,3MKR i kassa & bank och de långfristiga lånen är ca 58MKR ,vilket ger en belåningsgrad på ca 3 724 kr/kvm. Föreningen aviserar en avgift ökning om 5% till årsskiftet 2024.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två mycket fina och gröna innergårdar som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och ett relaxutrymme med bastu som är väldigt uppskattat bland medlemmarna. Det finns även ett gym med konditionsutrustning som löparband, crosstrainer, roddmaskin och spinningcykel.

Övrigt finns festlokal, hobbyrum samt övernattningsrum på Aprilgatan 8. Övernattningsrummet kostar 200 kronor/natt. Föreningslokalen kostar 200kr/dag. Cykelförråd och barnvagnsrum finns lättillgängligt med ingång från gården. Läs mer om gemensamma utrymmen på föreningens hemsida!

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor utrustade med tre maskiner och nya torktumlare på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5.

Bredband och kabel-tv

Bredband fiber via Ownit (1000/1000 Mbit) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Urval renoveringar

1993 - byte av tak och fönster. Fasadrenovering mot gårdar. Byte av elstigare. Dränering och renovering av innergårdar.

2003 - Fasadrenovering yttersidor.

2012 - Renovering av tvättstuga och bastu Silverpoppeln.

2015-16 - Renovering och stambyten i källare.

2017-19 - Tak- och fönstermålning.

2018-19 - Trapphusrenovering.

2020 - Renovering av portar in till gårdarna.

2021 - Renovering källare/dagvattensystem Cypressen.

Vatten- och avloppsstammar har bytts ut succesivt i föreningen i samband med renoveringar av badrum och kök. Nästa stambyte är inte aktuellt förrän kring år 2040.

2023 - Brandskyddskontroll.

Pågående, Föreningen genomför just nu en utredning angående fukt i fastighetens källare.

Kommande renoveringar:

Underhållsbehovet följs upp enligt befintlig underhållsplan. I dagsläget sker uppvärmningen av fastigheten genom direktverkande el. Stämman har gett styrelsen mandat att gå vidare med ett arbete/undersökning för installation av centralvärme. Detta innebär bland annat att ta in underlag för projektering och upphandling av entreprenör och installation kan bli aktuell närmsta åren. Tidsplan finns inte i dagsläget.

På föreningens hemsida står följande: "Cypressen kommer att bli pilotprojekt och i en första etapp kommer alla dess lägenhetsytor, trapphus, vindar och källare att mätas upp. Föreningens nuvarande ritningar är gjorda 1930 och saknar badrum, sammanslagningar och kök. Det är därför nödvändigt att ha aktuella, digitala handlingar. Ritningarna kommer också att ligga till grund för den framtida andelsfördelningen, som behöver uppdateras vid en så här stor förändring. Uppmätningarna kommer att fortsätta på Järneken och Silverpoppeln när pilotprojektet är över."

Eldstäder

Enligt stämmobeslut från 2006 ansvarar föreningen endast för tätningen av en skorsten per lägenhet men har hittills ändå ansvarat för alla skorstenar. Det gjordes en brandskyddskontroll och i denna bostad är vardagsrummets kamin godkänd för eldning. Det pågår ett arbete för att bestämma hur ansvarsfördelningen ska se ut framöver.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns. Delat ägande mellan föräldrar & barn tidigare godkänts med andelarna 90/10.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning 2021/22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Midsommarkransen är som att bo i en småstad i storstaden. Området är ovanligt rikt på restauranger och caféer och har en härlig, kreativ atmosfär med liv och rörelse. Det är enkelt att kunna gå, cykla eller ta tunnelbanan till stan, men det är också skönt att bo på en plats som fyller livet utan att man behöver åka någon annanstans. Man kan utan problem spendera sina dagar här och njuta av härliga promenader, ett dopp i Mälaren, god fika, bio och sedan ha svårt att välja vilket av alla matställen som middagen ska ätas på. Tellus bio ligger i föreningen, och förutom att visa film ordnas här jazzkvällar, litteraturaftnar m m. Svandammsparken intill är en populär samlingsplats för alla, med plaskdamm, lekplats, basketplan, parkour m m. Parken Julikullen ligger precis intill huset, här kan man åka pulka på vintern.