Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Valborgsmässovägen 4
  [Område] => Midsommarkransen - Telefonplan
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 428 kr/mån inkl. värme, V/A, bredband samt kabel-tv bas. [Andelstal] => 0,28796 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 11533-02-01-0111/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 61 390 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett större och ett mindre källarförråd enligt säljarens uppgift. )

Valborgsmässovägen 4

LJUS OCH INBJUDANDE FUNKISTVÅA MED UNDERBART LÄGE

FOTO: BORGELIN STYLING: RYDMAN TEXT: LUNDGREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Valborgsmässovägen 4
Område
Midsommarkransen - Telefonplan
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Föreningens information
Avgift
3 428 kr/mån inkl. värme, V/A, bredband samt kabel-tv bas.
Andelstal
0,28796 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
11533-02-01-0111/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
61 390 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett större och ett mindre källarförråd enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
1 572 kr/år
Övrigt
4 044 kr/år
Total driftskostnad
9 216 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

AB Café
Söderbergs Bageri
Gaia Matbar
Restaurang Landet
Örnbergets badklippor

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: AHLBERG, BACKSTRÖM, REIUNIUS 1939

Brf Tellusborgshus består av 22 bostadshus som uppfördes mellan 1938 och 1940 enligt ritningar av arkitekttrion Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Det är klassiska smalhus i en grönskande omgivning enligt tidens rådande ideal ”hus i park”. Husen är slätputsade i olika ljusa kulörer och de ljusa trapphusen har spiralformade trappor i slipad terrazzo. Kvarteret ingår i den så kallade LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. När Riksantikvarieämbetet på 1980-talet fick i uppgift att utmärka tolv svenska industriminnen valde man ut LM-staden tillsammans med bland annat Falu koppargruva, Karlskrona varv och Trollhättans fall- och slussområde.

FÖRENINGEN

Brf Tellusborgshus

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tellusborgshus är en stor förening belägen mellan Telefonplan och Midsommarkransen som bildades 1939. Föreningen äger och förvaltar 22 stycken bostadshus med 350 stycken lägenheter varav 1 är upplåten med hyresrätt och resten bostadsrätter. Det finns även 15 bostadsrättslokaler samt 19 hyresrättslokaler.

Mark

Föreningen innehar med tomträtt fastigheterna sedan år 1939. Tomträttsavtalet sträcker sig fram till 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska samt tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna AB. Föreningens grönområden sköts av Nordena entreprenad.

Renoveringar i urval

Byte undercentral, 2022. Nya fiberkablar, dränering av hus 3, 15, 16, 2020. OVK 2019. Stamspolning 2018. Byte avloppsrör i mark & källargolv på Cedergrensvägen 2017. Omläggning av tak på vissa av husen 2016. Byggnation gästlägenhet 2015. Nya tvättmaskiner (Valborgsmässovägen) 2013. Totalrenovering tvättstuga (Trettondagsvägen) 2007. Radonmätning (under gränsvärdena) 2006. Löpande underhåll fönster 2001-2004. Löpande renovering fasadbeläggning from 1994. Löpande fasadrenovering, 1991 och framåt. Byte elstammar under 80-talet. Stamrenovering 1977.

Kommande renoveringar

Under hösten 2023 har en renoveringen av 17 hustak slutförts och därmed uppnått fullständig renovering av samtliga 22 hustak i föreningen. I november 2023 påbörjas en renovering av samtliga fönster i föreningen. Detta omfattande projekt kommer att pågå under 3-4 år för att säkerställa att varje fönster blir omsorgsfullt uppdaterat. Under denna tid kan varje bostad förvänta sig påverkan under ungefär 3 veckor. Samtidigt kommer ventilationen att förbättras i samtliga bostäder i samband med fönsterrenoveringen för att skapa en ännu bättre inomhusmiljö. Bytet av horisontella stammar i bottenplattan, det vill säga avloppen, startar under november 2023 med planerade byten i två hus mellan vintern 2023 och våren 2024. Detta projekt är långsiktigt och pågår kontinuerligt under flera år, med byten i ett par hus per år. Detta innebär inte några ingrepp i lägenheterna, då dessa stammar ligger i källarplan. Byte av stammar i själva lägenheterna är inte aktuellt inom de närmaste åren enligt föreningens underhållsplan, utan ligger för närvarande mer än 5 år bort. Föreningen övervakar kontinuerligt skicket på stammarna i lägenheterna för att säkerställa deras långsiktiga kvalitet och funktionalitet.

Ekonomi

Föreningen har sedan husen uppfördes ägt och förvaltat husen. Föreningen har lån på ca 24,7 MKR och ca 3,3 MKR i likvida medel. Belåningen är idag cirka 1.500 kr/kvm vilket är mycket lägre än snittet på cirka 6.500 kr/kvm i området. Avgifterna höjdes med 15% i mars 2023 och kommer att höjas med 25% från april 2024.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar. Föreningens försäkring inkluderar bostadsrättstillägg.

Parkering

Föreningen förfogar även över 63 garageplatser för uthyrning. Hyra garageplats 800 kr/månad. Hyra fastighetsgarage 900 kr/månad. Det finns även 3 parkeringsplatser à 650 kr/månad. Mer info finns på webbplatsen. Boendeparkering gäller på gatan, se information på Stockholms stads webbplats.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

I föreningen finns 2 stora tvättstugor (digitalt bokningssystem via webbplatsen). Tvättstuga 1 ligger på Trettondagsvägen 12 och har 4 tvättmaskinsgrupper med totalt 8 tvättmaskiner samt 1 grovtvättmaskin. Här finns även centrifug, 4 torktumlare, 3 torkskåp, 3 torkrum samt en mangel. Den andra tvättstugan ligger bredvid Valborgsmässovägen 4. Denna är utrustad med 3 tvättmaskinsgrupper med totalt 6 tvättmaskiner, 3 torktumlare, 3 torkskåp, 2 torkrum, 3 centrifuger och 1 mangel.

Gemensamma utrymmen

Vädringsbalkong finns i varje trapphus. Föreningen disponerar över härliga gårdar med både sittgrupper och grillar. Det finns odlingsplatser på grönområdena och föreningen har en grupp som samordnar detta. Föreningen har en nybyggd gästlägenhet med fyra sängplatser på Valborgsmässovägen som kan hyras av medlemmarna (400 kr per natt). Föreningen har även en hobbylokal (Valborgsmässovägen 11), festlokal (Trettondagsvägen 6-8). Föreningen har även grovsoprum på Trettondagsvägen 12. För medlemmarna finns 15 stycken cykel- /barnvagnsrum.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV ComHem ingår i avgiften. Bredband genom Stockholms Stadsnät (1000/1000 mbit), ingår i avgiften.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

En överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet betalas av säljaren. En pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet per pant betalas av köpare.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Minsta ägarandel

Delat ägande godkännes mellan förälder/barn. Lägsta ägarandel är tio procent.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, den senaste årsredovisningen från 2022 samt föreningens stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta tiden. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

Föreningens webbplats

www.tellusborgshus.se

OMRÅDET

I Midsommarkransen/telefonplan – en mysig stadsdel med fina gatumiljöer kantade av funkis, tjugotal och sekelskifte – myllrar det av kaféer, barer, restauranger och butiker med familjär stämning. Nya ställen öppnar hela tiden, och ”Kransen” håller på att bli som en stad i staden med ett utbud som gör att man inte behöver åka in till innerstan för att äta, gå på bio eller avnjuta en konsert. I området finns även flera gröna lungor, inte minst underbara Svandamsparken. Dessutom har man Vinterviken och Örnberget med badplatser och natur på promenadavstånd. Närservicen är god och strax utanför lägenheten ligger en välsorterad Coop-butik med generösa öppettider. Kommunikationerna är utmärkta och med tunnelbana tar man sig in till Söder på bara några minuter.