Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Midsommarvägen 56
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 275 kr/mån inkl. värme, v/a & bredband. Betalas månadsvis. [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 1,3606 % [Lägenhetsnummer] => 52/1102 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 245 608 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. )

Midsommarvägen 56

LJUS OCH INSYNSFRI FUNKISTVÅA PÅ EN LUMMIG HÖJD I MYSIGA MIDSOMMARKRANSEN

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: LUNDGREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Midsommarvägen 56
Område
Midsommarkransen
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 275 kr/mån inkl. värme, v/a & bredband. Betalas månadsvis.
Andel av årsavgift
1,3606 %
Lägenhetsnummer
52/1102
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
245 608 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 100 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
8 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Summan övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Svandammsparken
Restaurang Gaia
Restaurang Tre Vänner
Bio Aspen i grannstadsdelen Aspudden
Vintervikens trädgårdar

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Grape 1944

HSB:s Brf Martallens tre smalhus uppfördes 1944 av byggnadsfirman Ohlsson & Skarne AB. I samband med att husen rustades upp vid början av 1990-talet byttes balkongfronterna, men fönstren är i original från byggnadsåret. Även i övrigt är det ursprungliga utseendet bevarat. I enlighet med funkisens anda är de gul- respektive vitputsade fasaderna fria från ornamentik, men utfasningarna ovanför de i natursten inramade träportarna är ett karaktärsfullt inslag. I varje hus finns tre till fyra trapphus med lägenheter om ett till två rum, samt källare med tvättstugor, förråd och gemensamma utrymmen. Tidens stadsplaner gick under epitetet ”hus i park” och husen omgärdas av lummig grönska. För ritningarna stod Axel Grape, och detta var ett av hans sista arbeten för HSB:s arkitektkontor där han anställdes 1936. Grape, som föddes i Stora Tuna 1909 och som fick sin utbildning vid Kungliga Tekniska Högskolan, var mellan 1944 och 1948 sakkunnig vid Statens byggnadslånebyrå och därefter byråchef vid Bostadsstyrelsen. Verklistan är lång och här kan bland annat LO-skolan på Runö och HSB:s huvudkontor på Kungsholmen, varav det senare i samarbete med Sven Wallander, nämnas.

FÖRENINGEN

HSB Brf Martallen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen innehar tomträtten till fastigheterna Martallen 29, 32 och 38 i Stockholms kommun. Fastigheten består av 65 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt med en totalyta om 2942 kvm. Föreningen har även några små förrådslokaler om totalt 20 kvm som hyrs ut till medlemmar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1944 under ledning av Sven Wallander.

Tomträtt

Marken upplåts med tomträtt från Stockholms kommun. Avtalet löper 2024-03-31, senaste omförhandlingen var innan dess år 2014.

Förvaltare

Föreningen är ansluten till HSB som sköter den ekonomiska förvaltningen.

Garage och parkering

Föreningen har en parkeringsplats som hyrs ut för 1000 kr/mån. Boendeparkering gäller i området, se Stockholm stads hemsida för mer information.

Renovering

Huset byggdes 1944, för fullständig lista på renoveringar sedan 80-talet, se årsredovisning. Takrenovering, 2022/23. OVK, 2022. Fönsterrenovering & stamspolning, 2021. Energideklaration utförd, trapphusrenovering, 2019. Byte av badrumsfönster och montering av isoleringsruta på alla lägenhetsfönster, 2017. Installation av portlås i samtliga portar, 2018 . Injustering av värmesystem, byte av vissa maskiner i tvättstugorna, 2016. Byte av två torkskåp, fönstermålning och tätningslister i trapphus och renovering av samtliga portar, 2015. Fjärrvärmeinstallation, 2004. Installation bredband, 2001. Stambyte, 1999. Byte av elstigar, 1993. Omläggning tak och fasadrenovering, 1992.

Kommande renoveringar

Enligt underhållsplanen är fasadrenovering näst på tur under 2025, men det finns inga beslut om när det kommer ske och det är inte omöjligt att det kommer senareläggas.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2022 till drygt 18 mkr, vilket innebär en belåning på 6097 kr/kvm (årsredovisning 2022). Snittet i området uppgår till ca 6500kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns en planerad avgiftshöjning om 6% from 2024.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och bredband. Föreningen har ett avtal med Telenor (Bredbandsbolaget) till ett förmånligt pris för bredband och telefoni. Hastighet 250/100.

Avgifter vid överlåtelse

En överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet erlägges av säljaren. En pantsättningsavgift om ca 1% av prisbasbeloppet erlägges av köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett cykelförråd i varje huskropp och separat förråd för förvaring av vinter- och sommardäck finns ett separat förråd i port 44. I port 56 finns en bastu med intilliggande dusch som får lånas kostnadsfritt av medlemmarna. Ett gästrum i port 56 finns att hyra för långväga gäster och ett hobbyrum med diverse verktyg finns att låna vid behov. För den som siktar på att bli nästa J-O Waldner finns ett pingisrum i port 54! Tvättar gör du i de två tvättstugorna i källaren mellan port 50 & 52 som vardera är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Sopsortering finns i form av soprum med sorteringskärl samt kompost för organiskt avfall. Grovsopor slängs i container i samband med vår- och höststädningarna och samtidigt samlas elavfall ihop. Det finns även extra förråd att hyra.

Städning

Trapphusen städas av en firma. Varje år anordnas höst- och vårstädning och de gemensamma utrymmena städas av de boende.

Bredband och tv

Kabel-tv och bredband levereras av Telenor (Bredbandsbolaget).

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%. Köpare behöver bli medlem i HSB vilket kostar ca 500kr/medlem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida (www.brfmartallen.se), avstämning med styrelsen i september 2023, samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

I Midsommarkransen – en mysig stadsdel med fina gatumiljöer kantade av funkis, tjugotal och sekelskifte – myllrar det av kaféer, restauranger och butiker med familjär stämning. Nya ställen öppnar hela tiden, och ”Kransen” håller på att bli som en stad i staden med ett utbud som gör att man inte behöver åka in till innerstan för att äta, gå på bio eller avnjuta en konsert. I området finns även grönskande parker, inte minst underbara Svandamsparken som breder ut sig ett stenkast från lägenheten. Dessutom har man Vinterviken och Örnberget med badplatser och natur en kort cykeltur bort. Närservicen är god och strax intill tunnelbanestationen, bara fem minuter till fots från lägenheten, ligger en Coop-butik som har öppet till 23 alla veckans dagar. Kommunikationerna är utmärkta och med tunnelbanan tar man sig in till Söder på några minuter.