Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Nynäsvägen 4
  [Område] => Uttran
  [Våning] => 
  [Rum] => 10 rum
  [Area] => 374 + 66 kvm
Enligt uppmätning
SS 21054:2020 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 2 430 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Pris] => 11 000 000 kr Utgångspris )

Nynäsvägen 4

POUL OCH GUNHILD BJERRES VÅRSTAVI

FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Nynäsvägen 4
Område
Uttran
Rum
10 rum
Area
374 + 66 kvm
Enligt uppmätning
SS 21054:2020
Tomtareal
2 430 kvm
Pris
11 000 000 kr Utgångspris

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla i vinkel med källare
Byggnadsår
1914-1915
Uppvärmning
Värmepump - luft/vatten (el)
Energideklaration
Utförd 2021-06-30
Energiklass
F
Energiförbrukning
96 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Krypgrund och källare under "Bullriga Huset"
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten/avlopp via en avloppspumpstation / gemensamhetsanläggning för fastigheterna 1:14, 1:25 samt Vårstavi 1:468.
Fastighetsbet.
Vårsta 1:468

Allmänt om fastigheten

El
47 922 kr/år
VA
354 kr/år
Renhållning
1 229 kr/år
Försäkring
14 807 kr/år
Försäkringsbolag
Hembygdsförbundet
Total driftskostnad
64 312 kr/år
Kommentar
Kostnad för el innefattar även uppvärmning. Vårstavi är och har varit ett museum vilket köpare bör ta i beaktande när det gäller redovisning av driftskostnader.
Taxeringskod
281, Småhusenhet, skatte-/avgiftsfri (3 kap. 4 § FTL)
Tomtareal
2 430 kvm
Tomttyp
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten/avlopp via en avloppspumpstation / gemensamhetsanläggning för fastigheterna 1:14, 1:25 samt Vårstavi 1:468.
Rättigheter
Gemensamhetsanläggning: Botkyrka Vårsta GA:6 Förmån: Officialservitut Avlopp, 0127-93/54.3 Förmån: Officialservitut Väg, 01-GRÖ-1140.1 Last: Officialservitut Vattenledning, 0127-93/54.4 Last: Officialservitut Väg, 0127-93/54.1 Last: Officialservitut Väg, 01-GRÖ-1140.2
Planbestämmelser
Vattenskyddsområde

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Poul Bjerre 1914-1915

Vårstavi är i mångt och mycket en byggnad som är typisk för sin tid, men också ett hem som i hög grad präglas av Paul och Gunhild Bjerres särskilda önskemål vilket gör den unik. I mitten av 1910-talet domineras arkitekturen av nationalromantiken. Tidens arkitekten finner bland annat sin inspiration i Vasatidens slott och allmogens byggnader. Det finns en längtan efter det genuina och det trygga. Samtidigt börjar också intresset för klassicismens arkitektur att vakna vilket banar väg för 1920-talsklassicismen. Vårstavi är i huvudsak bevarad i samma skick som när Poul Bjerre avled i mitten av 1960-talet. De två byggnadskroppar som utgör huvudbyggnaden står vinkelrätt intill varandra och fasaderna är klädda med vitmålad locklistpanel. Taket är brutet och täcks av tvåkupigt tegel. Den egentliga huvudentrén har förlagts mot norr och markeras i fasaden av en fronton, en tempelgavel, som bärs upp av svulstiga konsoler och kvadratiska pelare. Ytterdörren är brunmålad och klädd med liggande panel. Fönstren är i huvudsak tvåluftsfölnster som är småspröjsade och många omges av brunmålade fönsterluckor i stil med ytterdörren. Det finns ytterligare två entréer till huset: en i skarven mellan de två byggnadskropparna och en köksentré mot gårdsplanen. Mot trädgården, i vinkeln, mellan bostadsdelen och köksflygeln, finns en stor loggia med vackert golv av tegel lagt. Loggians tak är täckt av tegel och bärs upp av rektangulära pelare. Vårstavi består som tidigare nämnts av två flyglar som länkas samman Den västra delen, närmast gårdsplanen, rymmer kök och rum för personalen samt Pouls atélje. Bostadsdelen förläggs till den östra byggnadskroppen och disponeras med en stor hall med öppen spis, en solig salong samt ytterligare två rum där det ena disponeras som bibliotek. En trappa upp en stor matsal, två sovrum samt ett arbetsrum. Intill matsalen finns dessutom ett serveringsrum med en mindre trappa som leder ned till bottenvåningen i närheten av köket.

Poul och Gunhild Bjerres Vårstavi

I en sydsluttning vid Malmsjön ligger Vårstavi, Paul och Gunhild Bjerres forna hem. Byggnaden omges av en tilltalande grönska och ett lummigt naturområde med en varierande växtlighet och en mängd skulpturer, främst skapade av Poul Bjerre själv, men också av Carl Milles.

Poul Bjerre föddes 1876 i Göteborg och anses allmänt vara den som inför psykoanalysen i Sverige efter att ha stiftat bekantskap med Sigmund Freuds läror. 1905 ger han ut boken Fallet Karin som blir mycket uppmärksammad. I den skildras en kvinna vars hjärtslag framkallar knackningar i familjens hus, alltså ett paranormalt fenomen. Bjerre skapar också sin egen psykoterapimetod och är under många år psykoterapeuten på modet i Stockholm. Han ger ut en mängd böcker, bl.a. Äktenskapets omdaning, Skiljas - inte skiljas och en biografi över Krüger.

1905 gifter sig Poul Bjerre med Gunhild Posse, född Wennberg. Hon är dotter till skalden Gunnar Wennberg och paret hade träffats i samband med att Gunhilds dotter Amelie börjar sällskapa med Poul Bjerres bror Andreas. Andreas gillar inte broderns giftermål med svärmodern, men dottern Amelie kommer så småningom att bli god vän med Poul och gör många besök på Vårstavi, det vackra hem som han och Gunhild låter bygga i Grödinge

Det är i början av 1910-talet som makarna Bjerre får möjlighet att förvärva den naturskönt belägna tomten vid Malmsjön i Vårsta, Grödinge. Istället för att anlita en arkitekt, väljer Poul Bjerre att själv rita sitt och Gunhilds drömhus. Han beslutar sig för att dela upp huvudbyggnaden i två flyglar som placeras vinkelrätt mot varandra sammanfogas. 1915 står byggnaden klar klar för inflyttning och döps till Vårstavi. Hemmet blir en samlingsplats för intellektuella och konstnärer och här bor Poul fram till sin död 1964. Hustrun Gunhild avlider redan 1925 och därefter blir det Signhild Forsberg som agerar värdinna.

Fastighetskarta

OMRÅDET

Vårsta och Vårstavi ligger vid Malmsjön i Grödinge socken, strax söder om Tumba på Södertörn. Vårstavi är vänt mot vattnet och ligger på en liten udde ungefär mitt i sjön. Malmsjön omges av både skogsmark och ett antal större gårdar, bland annat Malmsjö gård. Platsen som Vårstavi uppfördes på var väl utvald av paret Bjerre. Deras lantliga hem skulle ligga i inlandet och vid vatten, dessutom skulle man kunna ta sig till huvudstaden inom en timme. Samhället Vårsta ligger alldeles norr om Vårstavi och består till större delen av bebyggelse tillkommen under den senare delen av 1900-talet, och har ett centrum med bland annat Ica, bibliotek, pizzeria och sushi.