Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Östra Storgatan 45
    [Område] => Gnesta
    [Våning] => 
    [Rum] => 6 rum
    [Area] => 162 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 491 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Pris] => 5 495 000 kr Utgångspris )

Östra Storgatan 45

NATIONALROMANTISK VILLADRÖM MED KAKELUGNAR, LANTKÖK OCH PRUNKANDE TRÄDGÅRD

FOTO: ÖSTLING STYLING: COPPARSTAD TEXT: BECK-REMNES

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Östra Storgatan 45
Område
Gnesta
Rum
6 rum
Area
162 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 491 kvm
Pris
5 495 000 kr Utgångspris

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla
Byggnadsår
1910
Uppvärmning
Bergvärmepump samt eldstäder
Energideklaration
Utförd 2021-11-22
Energiklass
C
Energiförbrukning
51 kWh/kvm per år
Fasad
Liggande och stående träpanel
Stomme
Timmer/trä
Fönster
2-glas kopplade fönster
Tak
Valmat och sadeltak, tegelpannor
Grundläggning
Krypgrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Gnesta 90:1 & Gnesta 90:9

Allmänt om fastigheten

El
29 337 kr/år
VA
9 012 kr/år
Renhållning
2 192 kr/år
Sotning
2 100 kr/år
Försäkring
5 539 kr/år
Försäkringsbolag
Folksam
Övrigt
2 625 kr/år
Total driftskostnad
50 805 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
El inkluderar hushållsel + uppvärmning. Övrigt avser fastighetsavgift för tomten Gnesta 90:9.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
2 234 000 kr - Småhusbyggnad 1 576 000 kr, Småhusmark 658 000 kr
Summa pantbrev
4 200 000 kr
Tomtareal
1 491 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Detaljplan (2008-06-12)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vår lokal
Klämmingsbergsbadet
Svampskogarna
Gustavsviks Café
Sörmlandsleden

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd 1910

På 1850-talet började det svenska järnvägsnätet att byggas ut och i dess spår växte en mängd stationssamhällen fram. Ett av dem är Gnesta, vars station öppnades 1861. Stationsbyggnaden ritades av Adolf W Edelsvärd och den har gått till historien eftersom ritningarna till den kom att användas på en mängd andra platser längs med de södra och västra stambanorna. Stationen i Gnesta revs dock i början av 1900-talet och ersattes av en ny i tegel signerad Folke Zettervall. Denna vackra byggnad stod klar 1907 och pryder än idag sin plats vid järnvägen.

Tack vare järnvägen expanderade Gnesta snabbt och blev municipalsamhälle 1883. Med tiden uppfördes ett flertal fabriker, bland annat Gnesta bryggeri, 1903, och Ralph Erskines fantastiska byggnader från tidigt 1950-tal för AB Bergström & Co, den så kallade Rekalfabriken.

Byggnaden och dess disposition

Vid Östra Storgatan 45 hittar vi ett bostadshus som ritades 1908. Byggnaden rymde ursprungligen två bostäder om 3 respektive 2 rum och kök. Lägenheterna hade var sin ingång. Den större nåddes från Östra Storgatan och den mindre från gården. På tomten fanns också ett stort uthus med verkstadslokal samt utrymmen för ved och tvättstuga.

I bostadshusets bottenvåning fanns ursprungligen tre bostadsrum och ett rymligt kök. Från förstugan fanns en dörr in till köket och en in till det största rummet. En trappa upp låg en rymlig förstuga med dörrar in till köket och de två bostadsrum som hörde samman med den andra bostaden. Till båda bostäderna fanns förvaringsmöjligheter i form av skrubbar.

Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och i köken fanns vedspis. Standarden var enkel jämfört med idag. Troligtvis fanns varken rinnande vatten eller avlopp. Det innebar att vattnet hämtades i brunn och att slaskvattnet fick bäras ut i spann. Förutom vedspis fanns skafferi och något väggfast skåp. Fönstren hade enkla bågar med lösa innanfönster som användes under den kalla årstiden.

Ombyggnader

Under årens lopp har byggnaden byggts om och moderniserats. Idag finns endast en bostad i huset. Vatten och avlopp samt badrum har också tillkommit. Idag värms huset också av vattenburen centralvärme. Nya, kopplade fönster har också satts in. Det senare skedde någon gång efter andra världskrigets slut, kanhända på 1960-talet. Planlösningen har förändrats och idag finns en stor hall samt två rum och badrum på bottenvåningen. En trappa upp kök och tre sovrum.

Det finns uppgifter om att en tidigare ägare har drivit handelsträdgård. Dessa har varken kunnat avfärdas eller styrkas. Tidigare har det funnits ett större uthus på tomten. Enligt ritningarna har någon form av verkstadsrörelse funnits här.

Arkitektur

I början av 1900-talet kom nya strömningar inom arkitekturen. I slutet av 1800-talet var rikt dekorerade fasader med så kallad snickarglädje högsta mode. Panelarkitektur brukar stilen kallas. Den har sin grund i det faktum att sågade och hyvlade trävaror blivit allt mer tillgängliga och sjunkit i pris. Dessa ideal ersattes i början av 1900-talet av ett mer dämpat uttryck, åtminstone i städer och större samhällen. Det är den internationella jugendstilen som influerade och ledde till en förändring. På landsbygden lever mycket av det gamla kvar, även om en viss stramhet kan iakttas.

Östra Storgatan 45 är i mångt och mycket en typisk byggnad för sin tid. Här finns många vinklar och vrår och en livfull taksiluett. Fasaden är klädd med rödmålad fasspontpanel, liggande på bottenvåningen och stående en trappa upp. En mängd takkupor av varierande utformning ger byggnaden karaktär. Taket är i huvudsak ett klassiskt sadeltak som valmats på två gavlar. Det är klätt med tvåkupigt lertegel. Fönstren är höga och har en övre vädringsluft. Karm och båge är vitmålade, precis som foder och knutbrädor. Mot trädgården finns ett burspråk med stora fönsterytor och en balkong upptill. På samma fasad som verandan hittar vi husets entré. Den markeras i fasaden med en brokvist som har ett räcke med kontursågade brädor.

Kvalitéer

Att kliva in genom grindarna och se den vackra trädgård som omger detta hus

är en upplevelse! Här finns både nyttoväxter och dekorativa rosor i avsevärda mängder. Mitt i allt detta tronar en rödmålad villa från tidigt 1900-tal. Det är ett rymligt hus med mängder av äldre detaljer bevarade. Fyra vackra kakelugnar och en vedspis från Norrhult ger trivsel och sprider värme under den kalla årstiden.

Även om huset byggts om under årens lopp, har mycket bevarats. Här finns mängder av spegeldörrar och profilerade snickerier. Bevarats har också trappan upp till den övre våningen och de gamla trägolven. De tillägg som gjorts på senare år har anpassats till husets byggnadsår vilket borgar för ett helgjutet intryck.

TRÄDGÅRD

Trädgården består av en underbar uppväxt tomt med så mycket som sju gamla äppelträd som ger härlig skörd att äta, baka och sylta. En nyanlagd köksträdgård med två stora odlingslådor, byggda i tjockt massivt trä (2,5*1,5 m), erbjuder odlingsmöjlighet. Här kan man också plocka egenodlade snittblommor stora delar av året till helgbuketten. Rosor och pioner finns i mängder, samt mycket ätbart såsom björnbär, vindruvor, vinbär, amerikanska blåbär, körsbär, plommon, hallon, smultron, fläder och rabarber. I trädgården finns också två växthus, sittgrupper, ett rymligt garage med plats för bil och bra arbetsytor, gäststuga, och även en fin trädkoja till barnen. Det rikliga växt- och djurlivet bidrar till trädgårdens rogivande atmosfär. Här finns fåglar och igelkottar, blommor, buskar och träd som blommar från tidig vår till sen höst.

FASTIGHETSKARTA

OMRÅDET

Gnesta är ett mysigt samhälle, och fördelaktigt för den som ändå vill kunna jobba i Stockholm. Härifrån når du centralen på 34 minuter med Mälartåg, och stationen ligger tio minuters promenad från huset. Det finns även pendeltåg mot Stockholm. Området är familjärt och barnvänligt med flertalet skolor och förskolor (varav en ligger 200 meter bort). Det bor många barn i området, vilket medför mycket aktiviteter för barn såsom kulturskola, simhall, ishall, idrottsföreningar och teater (tex Långsjö teater). I Gnesta finns också ett fint bibliotek med stort barnfokus. Här väntar ett rikt kultur- och föreningsliv, med föreningsdrivet kafé, restaurang, hantverksbageri, konserter, barnkultur, samlingslokal, matlag osv. Gustavsvik café ligger ett stenkast från huset. Gnesta har ett bra utbud av service med flera mataffärer, Systembolaget, Pressbyrån, ett par apotek, bokaffär, loppisar och många caféer, liksom en mysig handelsträdgård, Granngården, inredningsbutiker m.m. Här bor man naturnära och får följa årstiderna på första parkett.