Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Möckelvägen 21
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 231 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och balkong. [Andelstal] => 0,68433 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 019-0067-3 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 179 446 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. )

Möckelvägen 21

LJUS, VÄLPLANERAD OCH MYSIG TVÅA MED BALKONG I SOLIGT SÖDERLÄGE

STYLIST: RYDMAN FOTO: ONO

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Möckelvägen 21
Område
Årsta
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
Föreningens information
Avgift
2 231 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och balkong.
Andelstal
0,68433 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
019-0067-3
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
179 446 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Nils G:son Friberg 1943

På fastigheten Bolmen 1 uppförde AB Stockholmshem mellan 1942 och 1944 nio smalhus. Byggnaderna är i tre våningar, och vissa har även inredd suterrängvåning. Ritningarna är signerade arkitektduon Nils G:son Friberg och Ernst Hawerman. Husen var ursprungligen så kallade barnrikehus för stadens barnrika familjer och försågs med mindre, men samtidigt mycket välplanerade, bostäder. Byggnaderna är tidstypiska och mycket välbevarade. De är grönklassificerade i Stockholms stads bebyggelsehistoriska inventering, vilket innebär att de har ett högt kulturhistoriskt värde och är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Bolmen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen Bolmen 1 (org. nr 769618-3008) innehar fastigheten med samma namn som består av 9 st flerbostadshus med 155 lägenheter. Husen började uppföras 1942 och är belägna i Årsta efter Möckelvägen och Bolmensvägen. Föreningen upplåter 136 st lägenheter med bostadsrätt, 17 st med hyresrätt och 18 st uthyrda lokaler. Fastigheten är k-märkt enligt klassificering Grön vilket innebär restriktioner vid invändiga och utvändiga renoveringar. Bland annat ska planlösningar och orginalsnickerier bevaras.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2009.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av Simpleko AB och den tekniska förvaltningen erhålls via Driftia.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna försäkringar. I avtalet ingår styrelseansvarsförsäkring samt bostadsrättstillägg för samtliga lägenheter.

Urval renoveringar

2023 - Återställningsarbete av dränering kring Bolmensvägen 18-22, 2020 Filmning av avloppsrör och upprättande av detaljerade ritningar utfördesbsamt Byte av undercentral fjärrvärme. 2018: Renovering av samtliga trapphus. Stensättning på gården mellan Bolmensvägen 22 och Möckelvägen 23. 2017: Åtgärdande av samtliga ventilationsinstallationer som fått anmärkning efter OVK. Internetbaserat bokningssystem för tvättstugan togs i bruk. Portlåssystem med taggar och porttelefon. 2016: Genomförd OVK, stamspolning, takunderhåll och besiktning av hyresrätter. Fönsterrenovering/utvändig målning genomfört i tre etapper. 2015: Markarbete avloppsrör, reparationer och övrigt löpande underhåll. 2013: Byggnation av balkonger. 1995-1997: V/A-stammar kök och badrum, elstammar.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 30Mkr. I kassa & bank finns ca 3.8Mkr. Föreningens många kvarvarande hyresrätter innebär rikliga kapitaltillskott den dagen de upplåts till bostadsrätter. S.k dolda tillgångar. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4.400 kr, snittet i Årsta uppgår till ca 6.500 kr.

Avgifter

Föreningen har i dagsläget inga planerade avgiftsförändringar. Översyn av avgift görs i samband med budgetarbete i slutet på året

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädningpå våren är en gång per år. Föreningen står för containerinhyrning två gånger per år där boende kan slänga grovsopor.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 4 st tvättstugor. De är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp. Bokning kan ske via webben. Den närmsta ligger på kortsidan i huset på Bolmensvägen 12.

Gemensamma utrymmen

Förutom tvättstugorna finns cykelrum i källarplanen samt barnvagnsrum. Mellan husen finns en grön och lummig gård med uppväxta fläderträd, syrener och rosenbuskar. På gården finns uteplatser, murade grillar, lekplatser och gräsytor. Tio pallkragar finns att hyra för egen odling. I föreningen finns det en trädgårdsgrupp för de boende som vill vara med och påverka utemiljön. Sopsortering av glas och tidningar sker i de fristående byggnaderna på gården. Det finns även kärl för matavfall i soprummen.

Parkering

Föreningen har 17 st parkeringsplatser för uthyrning till de boende till en kostnad om 750 kr/månad. Samtliga parkeringsplatser är uthyrda och det är 25 personer i kö till platserna. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningens internetleverantör via fiber är Ownit. Kabel-tv genom Tele2. Kostnaden för bredband debiteras separat som ett tillägg på avgiften om 105k r/månad.

Föreningens hemsida

https://brfbolmen1.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisning 2022 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta planerades 1940 och kom att bebyggas under de kommande decennierna. Här finns många arkitekturpärlor, inte minst Årsta centrum som ritades av Erik och Tore Ahlsén. Det var det första förortscentrumet som byggdes i Sverige, och visionen var att skapa ett lokalsamhälle med full service och som samtidigt skulle utgöra en mötesplats för de boende. Än i dag bjuder torget på en trivsam småstadskänsla med mataffär, småbutiker, bibliotek, kaféer, restauranger, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Läget är underbart och strax norr om stadsdelen ligger Årstaviken, Årstaskogen och Årsta holmars naturreservat. Ett tryggt, lugnt och avskilt boende erbjuds samtidigt som man har Söders sjudande bar- och restaurangstråk endast en kort cykeltur bort. Kommunikationerna är utmärkta, och i närheten av lägenheten finns både tvärbana och busshållplatser.