Säljarens ord
”Vi bor i en fantastisk Hälsingegård med anor från 1600 – 1700-talen, där man känner historiens vingslag i väggarna. Huset är generöst och stort utan att kännas ödsligt. Här finns ett gemyt och goda energier, här kan man vara många personer samtidigt och det finns alltid sängplatser för släkt, vänner och bekanta som kommer på besök. Här har vi njutit av Hälsinglands alla förtjänster, den höga himlen, de blånande bergen, den friska luften, de vänliga människorna, Voxnans brus och porlande och fantastiska bad. Hösten och vintern inbjuder till att kura i köket med sprakande eldar i spisen och kamin, där eldsflammorna dansar innanför glaset, och våren och sommaren kommer med ljus och en enastående, balanserad ljussymmetri från parhusets fönster i alla väderstreck. Gammel-Grans är ett fantastiskt hus för allt slags skapande, för kreativitet och för vila, ro och eftertanke.”
Entré /brokvist
En kraftig trätrappa leder upp till själva brokvisten. Trappan är nygjord 2024 enligt den gamla modellen. Två svarvade rundade pelare bär upp taket, som är klätt av spån på ursprungligt vis. Här kan man också slå sig ner på en bänk.
Vardagsrum/Herrstuga
Vardagsrummet, eller herrstugan, är rummet till vänster om förstugan. Här finns en omålad interiör med bröstningar, stående väggpanel, foder, socklar m m, som antingen är nytillverkade under senare delen av 1900-talet eller som är en äldre inredning som flyttats till gården. Fackmän gjorde för ett par år sedan en uppgradering av herrstugans golv genom att vända på plankorna i vardagsrummet och olja in dem.
Kök
Från förstugan kommer man på dess högra sida in i köket, som är stort, välkomnande och mysigt, med bemålade köksskåp och väggkakel som designats, drejats och bränts av husets förra ägare, som var keramiker. På golvet ligger en korkmatta som skydd över plankorna (ej tidsenligt men praktiskt och mjukt att gå på). En gjutjärnsspis och en kamin finns i köket och det är got om plats för ett stort matbord.
Sovrum 1
Det norra rummet på övervåningen, är av nuvarande ägare kallat Liljerummet – p g a de vackra liljor som slingrar sig längs den platsbyggda säng som står i rummet. Husets fasta sängar platsbyggdes 1999 av den förra ägaren. Rummet har också en fondtapet med ljusgröna liljor på ljusblå botten som är ett nytryck av 1800-talsmodell.
Sovrum 2
Det södra rummet på övervåningen är kallat Rosenrummet efter de vackra rosor som är schablonmålade, troligen på 1800-talet, på en av rummets väggar.
Sovrum 3
Det tredje sovrummet är pigkammaren på undervåningen. Även här finns en platsbyggd säng, målad i en roströd kulör.
Badrum
På övervåningen finns ett badrum med badkar, wc, handfat och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Väggarna är panelklädda och målade i en ljusblå kulör i vattenavvisande färg.
Eldstäder
I köket står en stor Husqvarna järnspis och en ny (2023) exklusiv kanadensisk Vermont-kamin. Det finns ett flertal fungerande öppna spisar i huvudbyggnaden och dessutom en järnkamin på övervåningen. Herrstugan har en platsbyggd mycket ovanlig järninsats som tar ovanligt stora vedklabbar med förmåga att värma hela huset även under de kallaste av dagar. I bagarstugan finns en öppen eldstad och en utmärkt fungerande stor bakugn, perfekt föra att baka bröd och pizza.
Förstuga/hall
Frontväggen vid entrén är bemålad med en kompassros, som troligen är från 1600-talet, med slingrande liljor i en cirkelform runtom. Färgen är olika grönblå nyanser med inslag av ockra. I hallen finns kläd- och skoförvaring samt en trätrappa upp till övervåningen. Huset har även en övre hall. 2022 tapetserades både nedre hall och väggarna upp till övre hallen med tapeten Gästgivars från Duro, vars förlagas ursprung är från hälsingegården med samma namn.
Bagarstuga
Bagarstugan i vinkel mot huvudbyggnaden är en byggnad med olika möjligheter. Den har genom åren haft många olika funktioner. Dess västra del har fungerat som snickarbod, förråd och förvaring av alla rikliga skördar med bär, frukt och grönsaker. Den östra delen av bagarstugan, huserar bakugnen och ett stort, platsbyggt matbord. Här kan man baka bröd och pizza, för eget bruk eller kanske öppna upp för ett sommarcafé? Förra ägaren hade keramikverkstad i bagarstugans västra del med försäljning inne i själva bagarstugan. Rummet går också att nyttja som ett sommarboende, exempelvis för tonårsbarn med kompisar.