Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Björkbacken
  [Område] => Västerljung
  [Våning] => 
  [Rum] => 9 rum
  [Area] => 398 + 124 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 4 615 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Björkbacken

PÅ EN EGEN KULLE I JORDBRUKSLANDSKAPET - VILLADRÖM FRÅN 1920 MED ÖPPEN SPIS

FOTO: ÖSTLING TEXT: BECK REMNES STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Björkbacken
Område
Västerljung
Rum
9 rum
Area
398 + 124 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
Tomtareal
4 615 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1920
Uppvärmning
Luft/luft ca 2008 + äldre vattenburet system
Energideklaration
Utförd 2022-06-10
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Betongpannor
Grundläggning
Betongmurar
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
1994 Friggebod och stödmurar på baksidan 1994 Byte av alla radiatorer till det vattenburna systemet 1995- Ny fasad och tilläggisolering runt hela huset 1996 Nybyggnad källartak med stödmurar 2007 Nytt ledningssystem för dagvatten 2008 Nytt kök och dörr ut till trädgården 2008 Nyinstallation av tre st luftvärmpumpar 2008 Ny taklagd altan med markis och trädäck på framsidan 2019 Ny gästtoalett vid nedre hallen
Fastighetsbet.
Ekebonäs 3:1

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
52 972 kr/år
El
13 056 kr/år
VA
8 400 kr/år
Sotning
460 kr/år
Försäkring
7 561 kr/år
Total driftskostnad
82 449 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Sophämtning: 2976kr Snöröjning: 3000kr Fiber: 900kr
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
2 399 000 kr - Småhusbyggnad 1 809 000 kr, Småhusmark 590 000 kr
Summa pantbrev
2 015 255 kr
Tomtareal
4 615 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Byggnadsplan Ändring Av Dp

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Den lilla Kyrkskolan
Där har våra barn har gått de första 6 åren. Här finns både fritids och två förskolor.
Hillsta Gårdsbutik med Självplock
Här kan du köpa grönsaker, potatis, jordgubbar, snitblommor m.m. direkt av bonden.
Västerljungs Blommor
Ekologisk odling av sommarblommor och grönsaksplantor. Försäljning av växter, inredning och tillbehör.
Närheten till idylliska Trosa
En cykel och gångbana leder hela vägen till Trosa med dess folkliv och stora utbud av restauranger och butiker. Här finns också Trosa Havsbad och den stora småbåtshamnen.
Sillebadet och havsbaden
Ett fint insjöbad vid sjön Sillen på cykelavstånd från samhället. Gott om havsbad i vår närhet t.ex. i Tofsö, Stensund och Hållsviken.

Arkitekturen

Arkitekt: Ombyggt 1995

ANNO 1920

Huset byggdes i början av 1920-talet som ålderdomshem för Västerljung i Trosa kommun för att sedan säljas till privatpersoner. I början av 1970-talet köptes det av ett företag, Caj P’s grillkryddor, som bedrev kryddfabrik här fram till 1978 då nuvarande ägare köpte huset. Villan vilar på en betongmur och har en träfasad bestående av en stående lockpanel som målats med falu rödfärg. Detaljer såsom frontespis, balkong och veranda utgör fina karaktärsdrag. Tvåluftsfönstren har vitmålade foder och liggande spröjs som skapar fyra rutor i varje båge, och de halvmåneformade fönsterpartierna ovanför dekorerar och markerar fönsteraxeln.

Trädgård

En naturträdgård omsluter villan, med många vilda blommor, träd och buskar. Här finns de flesta svenska trädarterna representerade, tex skogslind, alm, ek, lönn, asp, sälg, gran, tall m fl. Perennplanteringar prunkar på fram- och baksida, och runt stora delar av tomten slingrar klippta breda stigar. Du har en stenlagd terrass med utgång från köket, och en mysig veranda under tak med kvällssol. En arbetsbänk för trädgårdsfix och odling finns under källartaket, där även krattor och sopborstar m.m. hör hemma. Åt söder ligger en vinterbonad friggebod med en liten altan delvis under tak.

Hallwylska

Huset ligger i Trosa kommun i utkanten av Västerljungs tätort med kyrka och skolor. Här är känslan lokal och familjär, och du har tillgång till idylliska grusvägar och öppna landskap samt närhet till stora skogar med slingrande skogsvägar med bra bär- och svampmarker. En obemannad dygnet runt-öppen livsmedelsbutik “Handelsboden” är en räddare när barnen vill köpa lördagsgodis eller mjölken tagit slut. Här finns även den charmiga och populära Kyrkskolan med årskurs 0-6, samt en idrottsplats. Området bär på en fantastisk historia om familjen von Hallwylls privata kyrkogård och pyramid alldeles bredvid kyrkan. Makarna von Hallwyl - Wilhelmina och Walther - bosatte sig efter bröllopet ute på godset vi Ericslund för att sköta dess förvaltning. För Wilhelmina var tiden på Ericslund aldrig särskilt lycklig. Hon kände sig ensam, håglös och övergiven ute på landet. De olika arbetsuppgifter som innefattades i en husmors göromål tyckte hon var otillfredsställande. När Wilhelminas far dog 1883 förändrades dock livet för familjen von Hallwyl då de flyttade till Stockholm för att ta över familjeföretaget. I samband med tillgången till arvet och företaget ökades Wilhelminas inkomster, och hon kunde då öka sitt samlande av antika föremål. Fram trädde den målmedvetna och bestämda museiskaparen, vars fynd än idag går att skåda i Hallwylska palatset i Stockholm.

OMRÅDET

Huset ligger i Trosa kommun i utkanten av Västerljungs tätort med kyrka och skolor. Här är känslan lokal och familjär, och du har tillgång till idylliska grusvägar och öppna landskap samt närhet till stora skogar med slingrande skogsvägar med bra bär- och svampmarker. En obemannad dygnet runt-öppen livsmedelsbutik “Handelsboden” är en räddare när barnen vill köpa lördagsgodis eller mjölken tagit slut. Här finns även den charmiga och populära Kyrkskolan med årskurs 0-6, samt en idrottsplats. Området bär på en fantastisk historia om familjen von Hallwylls privata kyrkogård och pyramid alldeles bredvid kyrkan.

Från Gillbergavägens hållplats kan man ta lokalbussen till Vagnhärad station. Härifrån kan man resa vidare med regional- eller fjärrtåg och även direktbussar till Stockholm. Sörmlandstrafikens bussar utgår också härifrån.