Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Sturevägen 19
  [Område] => Västerhaninge
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 113 + 55 kvm
Säljarens information
90+ 20 kvm enligt taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 543 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Sturevägen 19

SNICKARGLAD SEKELSKIFTESVILLA MED STOR OCH LUMMIG TRÄDGÅRD

TEXT: LUNDGREN STYLING: RYDMAN FOTO: JAHNSON

BUDGIVNING

Högsta bud: 5 900 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
5 900 000 kr
1
1 maj 16.33
5 850 000 kr
2
1 maj 15.07
5 800 000 kr
1
30 apr 16.28
* = Annullerat bud

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Sturevägen 19
Område
Västerhaninge
Rum
6 rum
Area
113 + 55 kvm
Säljarens information
90+ 20 kvm enligt taxeringsinformation
Tomtareal
1 543 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla
Byggnadsår
1910
Uppvärmning
Luft/luftvärmepump
Energideklaration
Utförd 2016-04-29
Energiklass
G
Energiförbrukning
173 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Krypgrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet
Nödesta 1:24

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
35 000 kr/år
VA
3 500 kr/år
Sotning
800 kr/år
Försäkring
9 000 kr/år
Försäkringsbolag
Trygg Hansa
Total driftskostnad
48 300 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Uppvärmning innefattar även hushållsel.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
2 894 000 kr - Småhusbyggnad 1 188 000 kr, Småhusmark 1 706 000 kr
Summa pantbrev
3 000 000 kr
Tomtareal
1 543 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Tomtbeskrivning
Trädgårdstomt med stor stallbyggnad
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Samfällighet: Haninge Nödesta S:15, Samfällighet: Haninge Nödesta S:16, Samfällighet: Haninge Nödesta S:18, Samfällighet: Haninge Nödesta S:5, Samfällighet: Haninge Nödesta S:8 Last: Ledningsrätt Avlopp, 01-VÄS-1854.1
Planbestämmelser
Byggnadsplan (1962-04-13)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

STEGSHOLMS GÅRD
Mjölkgård med djur och gårdsrestaurang
FLERA HANDELSTRÄDGÅRDAR I OMRÅDET
Inom en kort bilresa finns bra handelsträdgårdar såsom Ösmo Plantshop, Blomorado och Lida Handelsträdgård
TM BAGARSTUGA I VÄSTERHANINGE CENTRUM
Trevligt fik som serverar utsökt gelato.
ÅRSTA HAVSBAD
Mycket barnvänligt havsbad på en halvtimmes cykelavstånd från huset.
TUNGELSTA
I mysiga Tungelsta hittar man Trädgårdsparken, Restaurang Gröna huset och kaféet Med mig.

Arkitekturen

Arkitekt: 1910

Nödesta 1:24 är ett av få riktigt välbevarade hus i Västerhaninge från denna tid när järnvägen var ny. Byggnaden ligger på mark som tidigare hört till gården Nödesta. Fredrique Upmark på gården Hammar köpte delar av marken i slutet av 1800-talet och 1905 styckade hon av 58 tomter som såldes till hugade spekulanter. Troligtvis var det trävaruhandlaren Wall som köpte Nödesta 1:24 och där lät uppföra det hus som nu är till salu.

Tack vare efterforskningar som gjorts av Sune Nilsson i Haninge, finns det gott om information om vilka som bott i huset under stora delar av 1900-talet. 1909 hyrde trävaruhandlaren Wall ut en bostad till arbetaren Karl Erik Larsson med hustru och fosterdotter. De bodde i huset ett år. I december 1911 köpte skräddaren Johan Fredrik Andersson fastigheten och han och hans hustru flyttade in. De bodde kvar till 1918 då gården övertogs av handlaren Karlstein. Han hyr ut den ena av husets två bostäder till järnvägaren Nils Beckius med familj. Makarna Karlstein avled i början av 1940-talet och 1945 flyttade Beckius son Rune med hustru in i deras ställe. Båda familjerna bodde här fram till slutet av 1970-talets.

Byggnaden är disponerad enligt den så kallade korsplanen, en planlösning som var mycket populär vid denna tid. Korsplanen innebär fyra rum kring en centralt belägen murstock. Ett av rummen var vanligtvis förstugan. I denna villa ligger köket till höger om förstugan och rakt fram hittar vi vardagsrummet. Mellan dessa rum ligger ytterligare ett rum. En trappa upp fanns troligtvis en mindre bostad om 1 rum och kök eller ett så kallat spisrum, ett bostadsrum med spis som var avsett att hyras ut.

Det tidiga 1900-talets villor hade en enklare standard jämfört med idag. Rummen värmdes upp av kakelugnar och fönstren hade enkla bågar som under den kalla årstiden kompletterades med innanfönster. I köket fanns en vedspis som gav värme och användes för matlagning. Köksutrustningen utgjordes i övrigt av ett bänkskåp för disken, ett skafferi, några öppna hyllor och en vedlår. Elektricitet, rinnande vatten och avlopp kunde de flesta bara drömma om.

TRÄDGÅRD

Villan har en stor, kuperad och grönskande mormorsträdgård med slingrande grusgångar och härliga gräsytor som bjuder in till lek och bollspel med barn eller barnbarn. Från vår till höst badar den stensatta uteplatsen vid villans södersida i sol, och det finns såväl soliga som skuggiga platser för hängmatta, hammock, studsmatta med mera. Trädgården doftar lika ljuvligt som den blommar vackert. Plommonträdet, biggaråträdet och de tre äppelträden med Åkerö och Ingrid Marie ger frukt fram mot höstkanten, och på våren hälsar det japanska körsbärsträdet välkommen hem med praktfullt rosa blomster.

SÄLJARENS BILDER

Se fler fina bilder genom alla säsonger från säljarnas egna album under "Dokument"

OMRÅDET

Läget är det bästa tänkbara och här i det idylliska villaområdet Jägartorp erbjuds ett lugnt och avskilt boende med skog, hästhagar och mysiga promenadstråk runt hörnet. Soliga sommardagar är det underbart att packa ryggsäckarna och vandra upp till sjön Öran där det går att bada. Det är nära till motionsspåren i Hanveden, och med cykel eller bil tar man sig snabbt till Årsta Havsbad och friluftsområdet Rudan med badsjöar och finfina möjligheter till långfärdsskridskor och längdskidåkning på vintern. Närmsta matbutik ligger endast ett stenkast från huset, och på gångavstånd har man även förskolor, grundskola och Västerhaninge Centrum med bland annat restauranger, Systembolaget, flera butiker och pendeltågstation. Dessutom är det enkelt att ta sig till större köpcentrum såsom Haninge Centrum och Port 73.