Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Radhus
  [Adress] => Bollnäsbacken 6
  [Område] => Vällingby
  [Våning] => 
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 125 + 62.5 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 327 kr/mån Inkl VA, kabel-TV och bredband [Andelstal] => 3,8586 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => A7 )

Bollnäsbacken 6

KLASSISKT RADHUS MED STOR TRÄDGÅRD, BALKONG OCH ÖPPEN SPIS

TEXT: NYSTED FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Bollnäsbacken 6
Område
Vällingby
Rum
5 rum och kök
Area
125 + 62.5 kvm
Föreningens information
Avgift
5 327 kr/mån Inkl VA, kabel-TV och bredband
Andelstal
3,8586 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
A7

Driftskostnader

Uppvärmning
42 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Övrigt
2 000 kr/år
Total driftskostnad
48 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Uppvärmning inkluderar även elförbrukning och övrigt avser sophämtning.

Arkitekturen

Arkitekt: 1958 Ericson Gynnerstedt Ågren

De välbevarade radhusen vid Bollnäsbacken uppfördes under åren 1957-1958. Med det nyetablerade Vällingby Centrum var det många som ville bo i området. Däribland arkitekten Erik Wirén, som medverkade till att Stockholms stadsplanekontor byggde just radhus där, istället för villor. Han stod även för de första ritningarna tillsammans med Nils-Gunnar Nilsson när Brf Vattentornet bildades. Med anledning av lagändringar kring de statliga bostadslånen, kunde Wirén dock inte slutföra projektet. Istället anlitades arkitektfirman Ericson, Gynnerstedt, Ågren i Vällingby. Det är alltså denna framgångsrika trio som står bakom huslängan vid Bollnäsbacken. Så är det också Jan Ericson själv som bott i huset i alla dessa år. 50-talets arkitektur bjöd på stor variation, i både materialval och byggnadsdetaljer, med en ökad standardisering och stramare linjer vid decenniets slut. Putsade fasader dominerade stort, men även fasadtegel förekom, vilket vi ser ett fint exempel på i Brf Vattentornets röda tegelfasader. Det svagt sluttande taket bryts av utskjutande skärmtak i höjd med balkongerna. Entréerna är indragna från fasadlivet, med de vitmålade pardörrarna i nischen. Dörrarna som går utåt, kompletteras av glasade, inåtgående innerdörrar för optimalt ljusinsläpp. Där ovan, balkonger med järnräcken och vitmålade, dekorativa träfronter. Mot trädgårdssidan finner vi också altaner, delvis indragna från fasadlivet. Fönstren av varierande storlek, är vitmålade och 1-2 lufter breda.

FÖRENINGEN

Brf Vattentornet

Allmän information BRF Vattentornet

Föreningen Vattentornet bildades 1955 och husen byggdes 1957-58. Föreningen består av 30 radhus fördelade på 3 hustyper med lite olika storlek och utformning; A-husen på Bollnäsbacken, B-husen på Timrågatan och änden av Järvsögränd samt C-husen utmed Järvsögränd.

Området

Husen ligger i parkmiljö på den populära Vällingbyhöjden nära Vällingby Centrum med goda möjligheter till kommunikationer. Nälstaskolan för årskurs 0-6 samt Nälstabadet ligger på promenadavstånd. Grimstafältet tillsammans med Grimstaskogen utgör en god möjlighet till friluftsliv och idrottsutövande. Mälaren med Maltesholmsbadet och Kaananbadet finns också i närheten och är populära utflyktsmål.

Kulturmärkta fastigheter:

Vattentornets fastigheter har grön klassificering vilket innebär att de är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. För mer information vad detta innebär i förhållande till renovering och liknande, se faktabladet på föreningens hemsida. Faktabladet innehåller också spännande läsning om Vällingbys historia. www.vattentornet.bostadsratterna.se

Ekonomi:

Föreningen höjde senast avgifterna med 10% under 2018.

Lån per kvm/bostadsyta 6 533 kr enligt ÅR.2018.

Inga beslut eller planer att förändra avgiften, kontrollerat med styrelsen 2020-02-26.

Tomträtt:

Föreningen innehar med tomträtt fastigheterna kassaboken 1 och avslutet 1. Nuvarande tomträttsavtal löper till 2027-12-31.

Renoveringar i urval:

1998/99 Taken läggs om och värmeisoleras. 2003/04/08 Målning av fönster och entrédörrar. 2010 Bergvärme installeras för garage. 2012 Fibernät för data och TV installeras. Föreningens fastigheter har nyligen genomgått större underhållsarbeten i form av relining av stammar samt omdränering husen. En del mindre jobb kvarstår. Husen på Bollnäsbacken A-Längan har genomgått en totalrenovering med ny grundisolering och dräneringssystem som blev färdigt 2017.

Kommande renoveringar:

Renovering av fönster utvändigt.

Utemiljö

Föreningen har trevliga gemensamma grönområden. Dessa städas under en förmiddag på hösten och en på våren. Städdagen brukar avslutas med gemensam korvgrillning. Medlemmen ansvarar för skötsel av sin trädgård.

Värme, vatten och el:

Vatten betalas av föreningen och ingår i avgiften. Lägenhetsinnehavaren ansvarar själv för el, sophämtning, försäkring med bostadsrättstillägg och uppvärmning.

Bergvärme:

Föreningen har tagit fram en borrplan för de medlemmar som önskar borra.

TV och bredband:

Föreningen har ett fibernät och avtal för tv, telefoni och bredband med Telia. Grundutbudet av TV-kanaler, bredband (100/100) via Telia ingår i månadsavgiften.

Parkering:

Föreningen har 24 garageplatser och 10 parkeringsplatser som hyrs ut till medlemmarna.

Garagehyra 400 kr/mån. P-plats med motorvärmare 150 kr/mån. P-plats utan motorvärmare 100 kr/mån.

Boarea/Biarea:

Radhuset är 125 kvm boarea enligt föreningens register fördelat på entréplan och övre plan. Radhusets källare är biarea och enligt tidigare ritning ca 62,5 kvm. Denna yta anges inte i lägenhetsförteckningen. Om ytan är av särskild vikt för en köpare så bör man kontrollmäta ytan innan ett köp genomförs.

Kontroll:

Ovanstående information grundas från föreningens hemsida och styrelsens kontaktperson.

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen innan ett köp genomförs.

OMRÅDET

Omtalade Vällingby Centrum invigdes den 14 november 1954, som kronan på verket i den nya ABC-staden. Butikerna tillsammans med den eleganta restaurangen Vällingehus, lockade såväl Stockholmare som turister och en mängd radhusområden växte fram i den nya förorten. Decennier senare blomstrar centrum fortsatt, med bio, kulturhus, bibliotek, shopping, restauranger, caféer och all tänkbar service - bara trettio minuter från T-centralen. Bollnäsbacken är vackert belägen på natursköna Vällingbyhöjden; ett lugnt och barnvänligt område på gångavstånd från centrum och kommunikationer. Med ängar, skogsområden och promenadstråk bakom husknuten är aktivitet och lek aldrig långt borta. Särskilt inte med pulkabacke precis utanför huset…! Sist men inte minst, Mälaren, som bjuder på såväl skridskoturer som härliga dopp, beroende på årstid. Du som vill bada året om, tar cykeln till Vällingbyhallen.