Kårstaby 29

54 KVM

Se bilder Planritning

CHARMIGT BÅTSMANSTORP MED STOR TOMT OCH ENSKILT LÄGE I EN IDYLLISK JORDBRUKSBYGD

FOTOGRAFI: JOHANSSON SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXTER: LUNDGREN & BERGSTRÖM

Strax utanför den oskiftade kyrkbyn Kårstaby, endast 2,5 km från Roslagsbanans ändhållplats, leder en enskild väg fram till fastigheten Stensta. En bro och en järnvägsövergång, med vyer över ängar och betesmarker, passeras innan man är framme vid detta egna paradis helt utan grannar. Få känner till att stället finns på samma sätt som det efter en tid här är lätt att glömma bort omvärlden. Stensta har en historia som båtsmanstorp som sträcker sig tillbaka till 1880-talet, och i det charmiga boningshuset fördelar sig ett kök, ett badrum, en hall och en inredd vind över cirka 70 kvadratmeter golvyta. Fungerande eldstäder finns i köket och på vinden som kan möbleras med både sovrums- och vardagsrumsdel. På den nästan 10 000 kvadratmeter stora tomten finns även två gästhus, en jordkällare, en separat tvättstuga med bastu och en uthuslänga med verkstad och förråd. Trädgården är en stor grönskande oas, och här växer bland annat schersmin, syren, rosor, äppelträd och plommonträd. Goda möjligheter till självförsörjning i stor utsträckning erbjuds, och i land och pallkragar odlar nuvarande ägare kål, grönsaker, kryddor med mera. Fastigheten lämpar sig både som permanentboende och fritidsboende med naturen inom ett stenkast och trevliga badplatser på cykelavstånd. Samtidigt har man storstadens puls endast cirka 40 minuter med bil eller cirka 50 minuter med tåg bort. Varmt välkomna till Kårstabygden!

BOSTADEN ÄR SÅLD FÖR 4 310 000 kr

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Kårstaby 29

OMRåDE

Kårstaby

AREA

54 kvm, mätbevis, golvyta bostadshus 72 kvm enl. energidekl. Tvättstuga om 19 kvm. Gäststuga 20 kvm. Verkstad 48 kvm.

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

2 049 000 KR - Småhusbyggnad 637 000 KR, Småhusmark 1 412 000 KR

SUMMA PANTBREV

2 778 000 KR

TOMTAREAL

9 826 kvm

VATTEN/AVLOPP

Enskilt vatten året om (borrat 109 m). Enskilt avlopp (3-kammarbrunn med infiltration från 2017).

RäTTIGHETER

Gemensamhetsanläggning: Vallentuna Kårstaby GA:3 ändamål: Vägar

Byggnad

BYGGNADSTYP

1½-planshus med torpargrund

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1883

UPPVäRMNING

Kombipanna (ved, pellets, el) med vattenburna radiatorer, golvvärme, eldstäder

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2024-06-13

ENERGIKLASS

E

FASAD

Trä

STOMME

Trä

FöNSTER

2-glas koppl. & 2+1 koppl.

TAK

Sadeltak med tegelpannor

GRUNDLäGGNING

Torpargrund/krypgrund

VENTILATIONSTYP

1

FASTIGHETSBET

Kårstaby 6:1

Driftskostnader

UPPVäRMNING

25 000 kr/år

EL

9 810 kr/år

VA

1 015 kr/år

RENHåLLNING

2 460 kr/år

VäG, SAMF

9 709 kr/år

FöRSäKRING

6 489 kr/år

ÖVRIGT

1 000 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

55 483 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

4 personer

KOMMENTAR

Säljaren anger en vedförbrukning om 25 kbm (stjälpt), vi antar en kostnad per kubik om 1000 kr. Angiven elförbrukning om 4,500 kWh. Prisuppskattningen på el kommer från Konsumenternas energimarknadsbyrå, inkluderat alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms. Posten övrigt avser sotning.

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Stensta ligger i en vacker trakt, och i huvudsak bedrivs ett småskaligt jordbruk i de omedelbara omgivningarna. Den stora variationen i landskapet – ån, naturbetesmarker och Stenstavägen – ger ett mycket rikt växt- och djurliv. Inte minst är de för jordbrukslandskapet typiska fågelarterna talrika. Mitt emot huset växer sällsynta ängsväxter på torrbacke, och intill finns något så ovanligt som ett välskött skogsbete. Det är en väl omhändertagen fastighet där den historiska autenticiteten samsas med moderna bekvämligheter såsom kök med diskmaskin och badrum med vattenklosett. Att boningshuset och det stora gästhuset, som byggdes för cirka fem år sedan, värms upp genom ett vattenburet system som är kopplat till en vedpanna ger låga driftskostnader. Visst lösöre kommer lämnas i framförallt ekonomibyggnaderna.

Kök

Torpets kök är en trevlig plats för både matlagning och umgänge, och vid det ena fönstret finns det utrymme för ett matbord för fyra till sex personer. Köket renoverades 2017 och är lika smakfullt som välplanerat. Det är väl tilltaget med arbetsyta och förvaring, och skåpen är platsbyggda i pärlspont som målats med grön linoljefärg. Partiet ovanför de stiliga köksbänkarna, den infällda induktionshällen och den rejäla diskhon är klätt med vitt kakel i halvförband. Förutom de moderna vitvarorna – häll, ugn, fläkt, kyl/frys och diskmaskin – har köket även en gammal vedspis som det går alldeles utmärkt att elda i. En härlig mysfaktor och en stor tillgång när strömmen går. Ett kärnfurugolv med varierande plankbredd har lagts in, och väggarna är målade i en ljus kulör.

Inredd vind

Från hallen leder en trappa upp till torpets inredda vind som består av en öppen yta med endast den vackra vitputsade murstocken som avgränsare. Det finns plats för att inreda både en sovrumsdel och en vardagsrumsdel. Ljuset strömmar in genom gavelfönster i motsatta väderstreck, och efter att kvällsmörkret väl lagt sig är det mysigt att elda i braskaminen. Vinden har ett trägolv och väggarna är ljusmålade. Det synliga taktimret är mörkbetsat.

Badrum

Det fräscha badrummet, färdigställt 2017, inrymmer badkar, tvättkommod och vattenklosett. Till badkaret finns både tapp och handmunstycke, och en glasskiva skärmar av när man duschar. Väggarna är klädda med gulmålad pärlspont och vitt kakel i halvförband. Golvet är belagt med grå klinker med golvvärme. Ett fullstort fönster släpper in dagsljus och frisk luft.

Hall

Hallen är välkomnande, och det finns gott om plats för jackavhängning och skor. Väggarna är vitmålade och golvet tillverkat av handslaget tegel. Liksom i badrummet har golvvärme dragits in.

Övriga byggnader

Fastigheten består även av jordkällare, en separat tvättstuga med bastu och en stor uthuslänga med verkstad och förråd. Tvättstugan är utrustad med en tvättmaskin från 2017. Ett hönshus finns på plats som dock inte ingår i försäljningen.

Trädgård

Fastigheten har en stor, fint anlagd och grönskande trädgård för både odling och avkoppling. Här finns härliga gräsytor och flera fina ställen för trädgårdsmöblerna så att man kan följa solen. Vyerna över det böljande landskapet med sina öppna fält och skogsklädda höjder är intagande. Växtligheten består av bland annat vinbär, hallon, schersmin, syren, hagtorn, pioner, rosor, lönn, äppelträd och plommonträd, och i land och pallkragar odlar den nuvarande ägaren kål, grönsaker, kryddor med mera.

Arkitektur

ARKITEKT: Båtsmanstorpet Stensta 1883

Stensta, Kårstaby 29

Det vilar något poetiskt över ordet kyrkby och bebyggelsen närmast kyrkan. Eftersom det tidigare rådde kyrkoplikt fann det sig naturligt att ett litet samhälle växte upp i anslutning till kyrkan. Här fanns vanligtvis både prästgård och fattigstuga samt en skola. Kyrkbyn blev också centrum för handeln i bygden och det var inte sällsynt att det anordnades marknader med jämna mellanrum.

Kårstaby är en kyrkby i Kårsta socken. Här finns en kyrka som har anor som sträcker sig tillbaka till 1200-talet då sakristian uppfördes. På 1400-talet ersattes de delar som tidigare var i trä med sten. På 1500-talet tillkom vapenhuset och därefter har exteriören inte förändrats nämnvärt.

Byggnaden och dess disposition

I trakten finns ett flertal äldre byggnader bevarade. En av dem är båtsmanstorpet Stensta. Båtsmännen var en del av det svenska försvaret och hade till uppgift att tjänstgöra till sjöss i händelse av krig. Som ersättning fick de bland annat ett torp med tillhörande mark. Dessa båtsmanstorp uppfördes av traktens bönder som också stod för vissa förmåner såsom utsäde. Torpen var små, ofta inte större än 4 gånger 8 meter. De flesta utformades med förstuga, kammare och ett större rum, en “stuga”, som var bostadens allrum och kök.

Byggnadstypen, enkelstugan, var en av de vanligaste i Sverige, sett ur ett historiskt perspektiv. Namnet kommer av att det bara fanns ett stort rum förutom förstuga och kammare. Om enkelstugan kompletterades med ytterligare ett rum på andra sidan om förstugan blev den en parstuga.

Båtsmanstorpet Stensta har anor som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Dagens byggnad är dock av något nyare datum. I samband med en inspektion år 1882 framkom det att befintligt torp var i dåligt skick och att det behövde rivas. Allt friskt timmer skulle dock återanvändas och kompletteras med nytt. Året därpå stod det nya torpet klart och det är det som nu är till salu.

Av bevarade handlingar från 1883 framgår att det i köket fanns en murad eldstad med bakugn, men ingen vedspis. I kammaren fanns ytterligare en eldstad, dock står det inget om vilken typ. En kakelugn kan ha varit för dyrbar för denna enkla boning. Fönstren hade enkla bågar och kompletterades troligtvis med innanfönster under den kalla årstiden. Vatten och avlopp var sådant som en båtsman på 1800-talet bara kunde drömma om. I stället bars vattnet in från brunnen och slaskvattnet kånkades ut.

Idag disponeras huset med förstuga, ett rymligt kök, stugan, samt ett badrum som placerats i den forna kammaren. En trappa upp finns ett rymligt rum som nyttjas som sovrum. Vinden inreddes så sent på 1990-talet och badrummet tillkom 2018.

Arkitektur

De båtsmanstorp som uppfördes under 1700- och 1800-talen var vanligtvis enkla och någon utpräglad arkitektur eller dekor var det inte tal om. I dessa trakter dominerade liggtimmerhusen som fick sin karaktär av bilade timmerstockar. I takt med att ekonomin förbättrats har dessa byggnader rödfärgats och i varierande grad prytts med foder och knutbräder. De kan också ha klätts med liggande fasspontpanel eller locklistpanel.

Båtsmanstorpet i Stensta ligger på en liten höjd och vilar på en solid grund av natursten. Fasaden är klädd med locklistpanel som ger ett ålderdomligt intryck då brädorna är av varierande bredd. Det är också något som ger fasade liv. Vid entrén finns en klassisk brokvist som förmodligen tillkommit framåt mitten av 1900-talet, kan hända i samband med att timmerväggarna försågs med panel. Fönstren är spröjsade och har 2-3 glas i varje båge. Knutar, vindskivor och övriga snickerier är vitmålade. Vindskivorna är kontursågade med ett dekorativt mönster. Taket är klätt med tegel.

I början av 1900-talet hade torpet ett betydligt enklare utseende. Timmerväggarna saknade panel men de var rödfärgade. Ytterdörren var en enkel bräddörr och taket var klätt med enkupigt lertegel

Kvalitéer

Inte långt från den ålderdomliga kyrkan och mitt i det vackra uppländska landskapet, ligger båtsmanstorpet Stensta i ensamt majestät. Förutom torpet finns en gäststuga och dessutom har den gamla ladugården bevarats. Ladugården minner om den tid när en förhållandevis stor del av Sveriges befolkning i hög grad var självförsörjande.

Stensta bevarar åtskilligt av den äldre karaktären. Den faluröda panelen och de vita snickerierna är typiska för den svenska landsbygden. I köket finns den gamla spismuren kvar. Den har sedan lång tid tillbaka kompletterats med en vedspis som ger värme och bidrar till trivseln. I taket sitter breda bräder och synliga åsar som visar att byggnaden har en ansenlig ålder.

Båtsmanstorpet Stensta är helt enkelt ett fint tillfälle att förvärva ett stycke kulturhistoria i ett levande odlingslandskap.

Text av Gustav "Rävjägarn" Bergström:

Architecture

Område

Kårsta socken är en gammal och idyllisk bygd med en kyrka vars anor sträcker sig tillbaka till 1200-talet då den än idag bevarade sakristian uppfördes. Bebyggelsen omges av låga dalgångar, och det finns gott om fornlämningar som berättar om hur länge människan vistats på dessa breddgrader. Här kan man verkligen leva det ljuva livet nära naturen, och på somrarna brukar det vara behaglig badtemperatur i Bergsjön. Stationssamhället Kårsta har förskola, grundskola, självbetjäningsbutik, idrottsplats, hembygdsförening och en 4H-klubb med gym, minigolf, kafé och restaurang. Ytterligare service- och handelsutbud finns i närbelägna Brottby, Arninge och Vallentuna centrum. Kommunikationerna är goda på såväl väg som räls. Bilfärden in till stan tar cirka 40 minuter medan hela resan från Roslagsbanans ändhållplats till Stockholms östra tar cirka 50 minuter.