Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Tranbärsvägen 24
    [Område] => TYRESÖ
    [Våning] => 
    [Rum] => 7 rum
    [Area] => 109 + 143 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
104+138 kvm enligt taxering [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 269 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Förråd] => Mindre växthus på tomtens baksida )

Tranbärsvägen 24

FAMILJEVÄNLIG 60-TALSVILLA MED SKYDDAD TOMT OCH NÄRHET TILL NATUREN

TEXT: FOGELSTRÖM STYLING: RYDMAN FOTO: ÖSTLING

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Tranbärsvägen 24
Område
TYRESÖ
Rum
7 rum
Area
109 + 143 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
104+138 kvm enligt taxering
Tomtareal
1 269 kvm
Förråd
Mindre växthus på tomtens baksida

Byggnad

Byggnadstyp
1-plansvilla med källare
Byggnadsår
1967
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2024-05-14
Energiklass
B
Energiförbrukning
27 kWh/kvm per år
Fasad
Puts
Stomme
Betong
Fönster
2 och 3-glas fönster
Bjälklag
Betong
Tak
Papp
Grundläggning
Betongplatta
Ventilationstyp
Mekanisk, typ FTX
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Övriga byggnader
Mindre växthus på tomtens baksida
Fastighetsbet
Stallet 11

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
20 354 kr/år
VA
10 720 kr/år
Sotning
200 kr/år
Försäkring
9 601 kr/år
Försäkringsbolag
Folksam
Total driftskostnad
40 875 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
Uppvärmning innefattar även hushållsel.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
4 263 000 kr - Småhusbyggnad 2 448 000 kr, Småhusmark 1 815 000 kr
Summa pantbrev
5 400 004 kr
Tomtareal
1 269 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Last: Officialnyttjanderätt Tele, 01-IM8-42/1929.2
Planbestämmelser
Tomtindelning (1962-12-21) Stadsplan (1962-01-18)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Alby naturreservat och bad
Badhuset
Elljusspår och utebanor Tennis (250 m)
Kolardammarna med den kända Tyresö-ugglan
Bonn Sushi

Arkitekturen

Arkitekt: 1967

Stallet 11

Tyresö landskommun var länge förhållandevis sparsamt bebyggd och dominerades av det enorma Tyresögodset som har anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Godsets sista privata ägare var markis Claes Lagergren som förvärvade egendomen 1892. I början av 1900-talet påbörjades en genomgripande ombyggnad av godset signerad Isak Gustaf Clason. Syftet var att återföra byggnaden till ett mer ursprungligt utseende med inspiration från 1600- och 1700-talen. Efter markisens död blev Nordiska museet ägare till Tyresö och idag går det utmärkt att besöka slottet. Strax intill ligger ”Lilla Tyresö” med den så kallade Prinsvillan. Den hyrdes av Prins Eugen några somrar i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

I mitten av 1950-talet hade Tyresö kommun 3600 invånare samt en mängd sommargäster som inte gav några större bidrag till kommunens kassakista. 1955 var ett större markområde i anslutning till Bollmora gård till salu och kommunen såg sin chans att expandera. Två år senare slöt kommunen ett avtal med HSB om att bygga 2000 lägenheter och ett nytt centrum. Centrumet invigdes 1965 och då kunde äntligen kommunledningen flytta in i ett nytt kommunhus efter att ha huserat i en villa i Trollbäcken. Under åren 1963-1967 uppfördes dessutom en mängd villor och småhus i Fårdala.

Planen för den nya bebyggelsen i Bollmora, nuvarande Tyresö centrum, togs fram av Harry Egler och Bo Sahlin, den senare stadsarkitekt i Tyresö. Planen var modern för sin tid och har kommit att kallas den konkava staden. Det innebär att centrum omges av låga atriumhus och radhus vilka i sin tur omges av 8 våningar höga skivhus som bildar en skyddande ring.

Bebyggelsen i anslutning till Tranbärsvägen innehåller en stor mängd mycket tilltalande villor, kedjehus och radhus. Stilen är på sina ställen mycket enhetlig och det kulturhistoriska värdet högt. Vita fasader i tegel eller puts, mörka snickerier, asymmetriska byggnadskroppar och flacka tak ger området en ovanlig och nästan osvensk karaktär.

Bostaden och dess utformning

Stallet 11 är en mycket fin villa uppförd i en tilltalande halvplanslösning som till fullo utnyttjar tomtens möjligheter. I anslutning till hallen finns två sovrum samt ett par trappsteg som leder upp till villans huvudplan som utgörs av ett generöst vardagsrum, kök och ytterligare två sovrum i anslutning till ett badrum. En trappa ned, från hallen räknat, finns en gillestuga och ytterligare ett rum samt badrum, bastu och tvättstuga. Eldstäder murades upp i vardagsrum och gillestuga.

Det här var ett påkostat hus när det var nytt. Generösa utrymmen, eldstäder och flera våtrum. Att dessutom ha bastu med tillhörande omklädningsrum och dusch, hörde inte till vanligheterna. Köket hade naturligtvis också en tidsenlig inredning med full utrustning, dvs spis, diskbänk, kyl och frys och en mängd skåp.

Arkitektur

1960-talet innebär något av en brytpunkt inom arkitekturen. 1950-talets modernism kommer under efterföljande decennier att stramas upp och till viss del även förenklas. Det är dock en förändring som i mångt och mycket resulterar i en mängd vackra byggnader i en tidlös stil som än idag känns modern och tilltalande. Det klassiska fasadteglet får sällskap av kalksandsten som allmänt brukar kallas mexitegel. Det är mycket vanligt att puts och tegel blandas med detaljer i trä. Taken är ofta mycket flacka eller rent av platta. Fönstren är generösa och i mer påkostade villor sätts dyrbara vridfönster av perspektivtyp in.

Stallet 11 är en fantastisk byggnad med en mycket tilltalande 1960-talskaraktär. Byggnadskroppen är oregelbunden och kan sägas bestå av ett flertal olika volymer. Samtliga är vitputsade med liggande respektive stående träpanel i anslutning till taket. All panel är laserad i en brunsvart nyans. Husets ytterdörr ligger något indragen från fasadlivet vilket skapar en väderskyddad nisch. Här finns en panelklädd ytterdörr samt ett sidoparti med höga smala glasytor. Gatufasaden är förhållandevis sluten, men mot gården finns det gott om stora fönster. Många är vridfönster av perspektivtyp, andra är av konventionell typ. Samtliga är i samma nyans som nämnda panel.

Kvalitéer

Frågan är om det byggts elegantare och mer praktiska villor än under 1960-talet? Den tidens bostäder har många kvalitéer som står högt även idag. Stallet 11 är ett mycket fint och iögonfallande snyggt exempel på tidens byggande. Den vackra fasaden får sin karaktär av trä och puts som kontrasterar mot varandra.

Interiört hittar vi en genomtänkt planlösning som tack vare höjdskillnader och stora fönsterytor skapar ett luftigt och spännande hem. Här finns också många tilltalande detaljer som eldstäder, släta och tidstypiska snickerier samt tegelpartier. Den klassiska gillestugan i källaren blir dessutom ett extra vardagsrum!

TRÄDGÅRD

Sextiotalets trädgårdar skulle vara en plats för rekreation, därför gjordes de väldigt lättskötta och praktiska. Man möts av en mindre förträdgård på framsidan medan den större trädgården är på baksidan med större gräsytor och en stor altan med plats för flera sittplatser och solstolar. Här är det trevligt att ha grillkvällar, middagsbjudningar eller bara sitta med en bok med naturen som närmsta granne.

OMRÅDET

Närheten till naturen är påtaglig på denna adress. Skogen möter precis runt husknuten och här finns motionsspår som blir till skidspår på vintern. Dessutom omges man av många trevliga promenadstråk som bland annat tar en ner till Tyresta nationalpark och till Tyresö slott, perfekt för barnvagnspromenader. I Alby friluftsområde kan man bland annat fika, spela frisbeegolf och det finns stall. På sommaren är en cykeltur ner till sjön för ett kvällsdopp att rekommendera. Området har bra busskommunikation till Gullmarsplan alla dagar och en direktbuss till Stockholm på vardagar som tar 30 min. I närheten finns dessa skolor och förskolor; Fårdala skola, F-5 Stimmets skola, F-6 Förskolan Dalstugan Förskolan Pusslet Förskolan Sagan Öppna förskolan