Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Södergården 201A
  [Område] => Dalsland
  [Våning] => 
  [Rum] => 
  [Area] => 275 + 285 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 2 185 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Södergården 201A

TÖSSE STADSHUS - SEKELSKIFTESDRÖM I TRE PLAN MED TRÄDGÅRD & MÖJLIG VERKSAMHET

TEXT: BECK REMNES STYLING: HOME TREASURES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Södergården 201A
Område
Dalsland
Area
275 + 285 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
2 185 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
21/2-plans hus med källare
Byggnadsår
1906
Uppvärmning
Luft/vattenvärmepump, vedpanna samt braskamin.
Energideklaration
Utförd 2020-09-03
Energiklass
D
Energiförbrukning
57 kWh/kvm per år
Fasad
Puts
Stomme
Tegel och trästomme
Fönster
Kopplade 1+1 glasfönster samt 2 glas kopplade föns
Tak
Valmat tak med takkupor, dubbelfalsad plåt
Grundläggning
Källare med betongplatta
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Huset har totalrenoverats av tidigare ägare under tidigt 2000-tal. Åtgärder säljarna genomfört sen 2020 i stort och smått: - Ny ytterdörr (mot innergården) - Installerat vedpanna och ackumulationstankar - Installerat fiber - Installerat elbilsladdare - Vattenfall håller på att dra om elen till huset och gräva ner kabeln till huset. - Installerat larm (Verisure) - Bytt golv på balkongen - Bytt trall framför lilla stugan - Bytt brunnslocken
Fastighetsbet.
Södergården 1:46

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
13 000 kr/år
El
20 000 kr/år
Renhållning
1 816 kr/år
Sotning
2 000 kr/år
Försäkring
16 480 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
56 296 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 7 320 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigkostnad avser kostnad för gas. Slamtömning ca 2000 Kr/år. Uppvärmningskostnad avser ved under vinterhalvåret.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
976 000 kr - Småhusbyggnad 843 000 kr, Småhusmark 133 000 kr
Summa pantbrev
2 546 000 kr
Tomtareal
2 185 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter
Avtalsservitut Brunn Mm Last: Avtalsservitut Brunn Mm, 1492IM-06/7178.1

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Brukets bageri i Fengersfors
Surdegsbageri i konstnärskooperativet Not Quite. De har ett bra och varierat urval av surdegsbröd och bullar. De gör även otrolig surdegspizza på fredagar, med en ny special varje gång!
Wedbränt på Wiksfors Bruk
Wiksfors Bruk har olika inredningsbutiker, kontorsplatser samt caféer och pizzerian Wedbränt som serverar vedungsbakat. Mindre än en timme bort från huset!
Baldersnäs
Herrgårdshotell och halvö i Dals Långed. Väl omhändertaget område där man kan promenera året runt. De har mysiga julmarknader samt olika sommarevenemang. Våffelcafé på sommaren!
Knarrbybadet
Badplats i centrala Fengersfors vid vackra Knarrbysjön. Lättillgängligt och väldigt fint badområde med hopptorn och lekplats. Rekommenderas speciellt för kvällsdopp, då solen går ner över sjön och skogen!
Väldigt många loppisar och second hand-butiker
De bästa i närheten är: 7:ans second hand i Mellerud, Röda korset Åmål, Ritvas loppis i Tydje, Auktionskammaren i Åmål, Luriga Gunnars loppis i Dals Långed.
Tollebols Kvarn
Mysigt café utanför Åmål i en gammal kvarn. De har öppet på sommaren och är kända för sina goda matvåfflor. Det finns även djur här!

Arkitekturen

Arkitekt: 1906

Detta är den stora och pampiga villan i ”Tösse stad”, fastigheten som skulle bli det första huset i den kommande staden började byggas år 1901 och var tänkt att bli stadens eget stadshus. Storbondsonen Anders Nilsson stod bakom bygget, och själv bodde han i grannhuset som också det står kvar än idag. Teglet gjordes av lera från bäcken, och stadshuset stod klart 1906. Resten av staden byggdes tyvärr aldrig, istället har det stora huset fungerat som både affär, lanthandel och bostad genom åren. Numera är det ett bostadshus i form av en ståtlig villa med vit putsad fasad och rött falsat plåttak, stora fönsterpartier och flertalet takkupor.

Trädgård

Baksidan av huset utgör en privat och insynsskyddad innergård med blomsterrabatt. Gården ligger i soligt sydostläge, och är omgiven av en låg, gjuten och vitmålad mur som fungerar som sittplats och avställningsyta. Här finns en vedeldad badtunna och loungeutrymme för umgänge. Ett tidigare garage har fått skjutparti i glas och används som stuga och utekök, och här finns också ett fristående uterum. På tomten finns ett magasin med goda förvaringsmöjligheter och loft. Trädgården ramas in av olika häckar och träd åt alla håll, samt ett antal vackra och väl uppvuxna rabatter med pioner och murgröna, liljor och vallmo. Nedanför huset hittas ett pilträd som ger skön skugga åt delar av gårdsplanen. Det finns rabatter och en berså på framsidan, liksom en stor gräsmatta. Här ligger husets huvudingång och dess veranda, som nås från grusvägen öster om huset, via en pampig gjutjärnsgrind (signerad en av husets tidigare ägare Simon Boquist). Två parkeringsplatser finns på uppfarten, och ytterligare gästparkering hittas vid ladan.

OMRÅDET

Området Tösse ligger strax söder om Åmåls stadskärna. Här bor du intill Tösseån och Vänern med sin vackra skärgård. Socknen är en kuperad skogsbygd med grönskande, fria omgivningar. Sedan en tid tillbaka finns Tösse som postadress, och i det lilla samhället bor det omkring 330 personer. Till Åmål kör du på 10 minuter, och här finns allt du behöver såsom flera mataffärer, apotek, systembolag, vårdcentral, folktandvården, högstadium, gymnasieskola med mera. I Tösse tätort finns förskola och grundskola (F-6), ca 1 km från huset. Tösse ligger, liksom Åmål, vid Vänern och det finns en småbåtshamn i det populära fritidshusområdet Tössebäcken. Badplats finns också, samt ett friluftsområde med välskött elljusspår. Tösse kyrka ligger mittemot huset och har en välskött kyrkogård med planteringar och gångvägar. Följer du den mindre landsvägen bakom kyrkan, 1 km mot Sotebyn, kommer du till Tösse gamla kyrka. En vacker medeltida kyrka som numera är privatägd. Denna avskilda väg är perfekt för promenader, speciellt när kvällssolen går ner över åkrarna. Kör du Stenebyvägen 10 minuter (västerut) kommer du till samhället Fengersfors. Där finns Not Quite, en mötesplats och konstnärskooperativ på det gamla järn- och pappersbruket. Not quite huserar konsthall, café, stenugnsbageri, byggnadsvårdsaffär samt ateljé och verkstäder för massor av konstnärer och hantverkare. Deras verk säljs i butiken på området. I Fengersfors finns även lanthandel, Folkets hus och badplatsen Knarrbybadet vid Knarrbysjön. Andra platser att besöka i närområdet är Dals Långed och konstskolan Stenebyskolan som är en del av Göteborgs Universitet, Akvedukten i Håverud och Dalslands konstmuseum i Upperud. Dalsland och södra Värmland är även fullt av naturreservat, vandringsleder och sjöar. Det är otroligt fin natur överallt. Du bor med ett ypperligt geografiskt läge som gör det lätt att ta sig norrut mot Karlstad (1h) och vidare österut mot t ex Örebro, via E45 och E18, eller norrut mot norra Värmland. Till Oslo tar det 2,5 h med bil. Trollhättan når du söderut på en dryg timme, och Göteborg på två timmar. Du tar dig även med tåg till Karlstad, Trollhättan och Göteborg från Åmål snabbt och enkelt med Västtrafik. Åmål - Göteborg tar 1,5 h.