Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Gård
  [Adress] => Nyberget 92
  [Område] => Nyberget - Stora Skedvi
  [Våning] => 
  [Rum] => 3 rum 
  [Area] => 142 + 53 kvm
  [Beskrivning uteplats] => 
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 
  [Andelstal] => 
  [Lägenhetsnummer] => 
)

Nyberget 92

NYBERGETS BYSKOLA – EN GENUIN DRÖM MED VACKER TRÄDGÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Extra kontaktperson

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Gård
Adress
Nyberget 92
Område
Nyberget - Stora Skedvi
Rum
3 rum
Area
142 + 53 kvm

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla
Byggnadsår
1904
Uppvärmning
Direktverkande el, två kaminer och vedspis.
Energideklaration
Ej nödvändig
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Trä
Fönster
1-glas med innerfönster
Tak
Plåt
Grundläggning
Krypgrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Vatten finns i brunn (analys pågår). Avlopp saknas.
Fastighetsbet
Nyberget 1:56

Allmänt om gården

Total driftskostnad
18 142 kr/år
Taxeringskod
220
Summa pantbrev
380 000 kr
Tomtbeskrivning
Cottage garden med grusade gångar och uteplatser. Fina artrika ängsytor. Äppellund. Pottagér/grönsaksland i uppbyggda bäddar.
Planbestämmelser
Fornlämning (1 st)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Skedvi bröd
Småskaligt mathantverk och saluhall. Världens bästa knäckebröd bakat för hand i vedeldad ugn. Mikromejeri, mjölk på glasflaska, egen glass, egen ost, växthus, restaurang.
Trylämnet
Åka skidor genom den vackra skogen i välskötta spår eller pimpla röding och öring på sjön.
Pärlan
Utsiktsplats med vindskydd och eldstad på andra sidan Dammsjön, anordnad av folket i byn.
Svamp- och bärskogar
Gula kantareller, Karl-Johan, trattkantareller, rödgul trumpet, blåbär, lingon, smultron, hallon… (det kan tänkas att vi delar med oss av våra bästa ställen).
Alla loppisar
Stassbacken, Morfars Kammare och Fäggeby Antik är några av favoriterna.
Kniva trädgård & Staberg bergsmansgård
För den trädgårdsintresserade är dessa guld.
Oppigårds bryggeri
Behöver knappast någon närmare presentation för den dryckesintresserade. Åk dit och prova sortimentet och ät i lantlig idyll.

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd

Skolverksamheten har en lång historia i lilla Nyberget, redan på 1700-talet fick byn genom en donation pengar till en skola. Nybergets byamän beslutade 1761 att bygga sitt första skolhus. När folkskolestadgan trätt i kraft 1842 beslutades att en småskola och folkskola skulle hållas i Nyberget och 1844 beslutade byamännen att skolhuset skulle byggas om till en större och bättre skola. Arbetet inleddes på hösten 1845 med att man forslade fram material till bygget. När skolan stod färdig hölls småskola och folkskola fram till 1880-talet då folkskoleverksamheten flyttades över till Lövåsens folkskola. Småskoleverksamheten fortsatte till 1904 då skolhuset revs för att lämna plats till nuvarande byggnad. Detta bygge leddes av byggmästare Linus Gustavsson. Skolverksamheten pågick

i denna byggnad under flera decennier, men på grund av ett sinande antal barn i bygden beslutade skolstyrelsen senare om indragning av Nybergets småskola. Den sista examen hölls i juni 1940, därefter fick barnen åka skolskjuts till Arkhyttan. (Källa: Stora Skedvi hembygdsförening, hembygd.se). Skolan har använts som en byalokal fram till 2017 då nuvarande ägare köpte den som de första privata ägarna av fastigheten. Tre årtal är noterade på murstocken i huset – 1761, 1845 och 1904. Huset är mycket välbevarat. Det mesta i skolbyggnaden är i original från byggåret. En större ytskiktsrenovering skedde runt mitten av 1900-talet, vilket bland annat köksskåp och garderober minner om. Troligtvis har byggnadselement från den tidigare skolbyggnaden återanvänts, såsom dörrar och kilsågat golv på vinden. Fönstren är ursprungliga med enkelglas plus innanfönster.

Lilla Hyttnäs

Karin och Carl Larssons hem i Sundborn. Helt fantastisk plats, vi tar alla våra gäster hit!

OMRÅDET

I Nyberget bor man bland svampskogar och badsjöar (70 meter till den närmsta), lantligt men med ett knippe trevliga grannar som månar om bylivet. Här ordnas sommarfest, ljuskväll, kolmileafton, dalkarlsvandring och glögg. Omgivningarna bjuder på många trevliga utflyktsmål som Skedvi bröd, Kniva trädgård och Carl Larsson-gården. Den som vill åka utför har bara 40 minuter till Romme Alpin. Restider med bil till Nyberget är cirka 2,5 timmar från Stockholm, 2 timmar från Uppsala, 1,5 timmar från Västerås, 1 timme från Gävle och 0,5 timme från Falun.