Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Odengatan 37
  [Område] => Vasastan/Östermalm
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 120 kvm
Enligt uppmätning gjord 2022 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 935 kr/mån inkluderar kallvatten. El och värme debiteras separat. [Andelstal] => 9,91 % [Andel av årsavgift] => 9,90327 % [Lägenhetsnummer] => 00010/1402 )

Odengatan 37

HÖGST UPP I CARL WILHELMSONS GAMLA MÅLARSKOLA

TEXT: MURÉN SCENOGRAFI: NAVIER FOTO: ÖSTLING

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Odengatan 37
Område
Vasastan/Östermalm
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
120 kvm
Enligt uppmätning gjord 2022
Avgift
1 935 kr/mån inkluderar kallvatten. El och värme debiteras separat.
Andelstal
9,91 %
Andel av årsavgift
9,90327 %
Lägenhetsnummer
00010/1402

Driftskostnader

Uppvärmning
8 543 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Övrigt
7 500 kr/år
Total driftskostnad
19 043 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Övrigt gäller gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Facile
Fransk bistro med hemmakänsla. Grym mat till överkomliga priser
Café Pom & Flora
Omåttligt populärt för både frukost, lunch och fika. Deras äggmackor och bowls är ett måste att prova
Lärkstaden
Köp med en kaffe från P&F och gå upp till Lärkstan för en härlig söndagspromenad mellan de kulturhistoriska fastigheterna
Parker
Både Hagaparken, Vanadisparken och humlegården är en kort promenad bort
Campoloro
Fransk restaurang runt hörnet där ägaren bjuder på autentisk mat från ön Korsika

1890-talets nystilar

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1899

Huset på Odengatan 37, Hälsokällan 5, uppfördes åren 1898–1900 och ritades av arkitektduon Victor Dorph och Anders Höög. Byggnaden är samkomponerad med grannfastigheten på Odengatan 39 som ritades av samma par. 1911 flyttade Carl Wilhelmssons målarskola in högst upp i huset, där denna lägenhet idag ligger, och den drevs där fram till konstnärens död 1928. Skolan var en förberedande utbildning för högre studier, där bland annat Ivan Aguéli och Evert Lundquist fanns bland eleverna. Carl Wilhelmsson hade ett gott rykte som lärare med full koll på det nya måleriet i Paris. Därtill var han en frisinnad man som såg till att kvinnorna fick plats på skolan. Antalet kvinnor och män skulle vara lika, och flera framstående kvinnliga konstnärer har vittnat om hans förmåga att behandla alla lika. Prins Eugen var en av ateljéns första hyresgäster och senare hade professor Otte Sköld, som tidigare också varit elev på skolan, bostad och ateljé här. Tvillinghuset på nummer 39 innehöll också konstnärsateljéer. Intill denna lägenhet är det än idag en konstnärsateljé. De båda ateljéfönstren i de intilliggande husen ger kontinentala vibbar precis som den trädkantade del av Odengatan som de ligger vid. Fastigheten är grönklassad enligt Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär att den har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Carl Wilhelmsson (1866–1928) var konstnär och pedagog, född i Fiskebäckskil. Efter sin utbildning kom han parallellt med konstnärskapet att verka som lärare, först vid Valand i Göteborg, därefter på sin egen konstskola i Stockholm. 1925 blev han också professor vid Konsthögskolan i Stockholm. Han räknas till en av de svenska nationalmålarna och är representerad på Göteborgs Konstmuseum, Waldemarsudde, Thielska galleriet och Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

FÖRENINGEN

Brf Hälsokällan 5

Brf Hälsokällan 5 är en äkta förening och förvärvade fastigheten på Odengatan 37 år 1999. Föreningen har mycket god ekonomi, väldigt låga avgifter samt uthyrda lokaler på ett mycket populärt läge. Huset byggdes år 1899 och ritades av den välrenommerade arkitektduon Dorph & Höög. Här äger man dessutom sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av ett gat -och gårdshus fördelat på 15 lägenheter med bostadsrätt (totalt 1 161 kvm) samt 4 lokaler med hyresrätt (totalt 360 kvm). Lokalerna hyrs utav en frisörsalong, restaurang, hälsokostaffär samt fotograf som har ateljéstudion högst upp.

Årsavgift

Betalas kvartalsvis i förskott. I avgiften ingår kallvatten. Kabel-tv (Comhem) och bredband (valfri operatör) är indraget i huset där boende själv kopplar upp sig. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Stadgar

Delat ägande godkänns. Juridisk person accepteras inte som medlem. Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Ekonomi

År 2021 har föreningen 0 kr i långfristiga skulder och ca 6,6 mkr i kortfristiga vilket ger en belåningsgrad om 5 338 kr/kvm. Lånen är rörliga med en ränta mellan 0,5-0,8 %. Föreningen har en god soliditet med låga avgifter och stabila intäkter från de uthyrda lokalerna. Föreningen besitter ett enormt dolt kapital i form av oexploaterade vindar (sammantagen uppskattad boyta om 257 kvm) och har även två utrymmen som i framtiden kan komma att hyras ut/säljas för ytterligare intäkter.

Fjärrvärme

Då det i dagsläget är direktverkande el i fastigheten har föreningen röstat igenom införande av fjärrvärme för att sänka husets driftskostnader betydligt. Föreningen har fått statligt konverteringsstöd på halva kostnaden och kommer att ta upp ca 1-1,5 mkr i lån för resterande del. Nya radiatorer i tidstypisk stil kommer att installeras och ny stam kommer att dras. Arbetet planeras påbörjas inom kort.

Storlek

Lägenheten är registrerad som 115 kvm i föreningens register men är uppmätt till 120 kvm år 2022. Mätbevis finns.

Hiss

Hiss finns ej. Tidigare bygglov har funnits.

Förråd

Till aktuell lägenhet hör nyttjanderätt till ett vindsförråd (en trappa upp) och källarförråd om ca 8 kvm vardera.

Garage

Säljarna har en garageplats 100m från porten där avtalet kan tas över om så önskas.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en härlig innergård med flertalet sittplatser omgivna av växtlighet och träd som sköts om av en trädgårdsmästare. Utöver det finns en bastu med relax, gemensamhetslokal samt en tvättstuga i källaren utrustad med två stora tvättmaskiner, en stor torktumlare, torkskåp och mangel. Sop-sorteringsrum, cykelförråd samt barnvagnsrum finns på entréplan.

Utförda renoveringar i urval

2021 OVK 2018 besiktning av avloppsstammar (inga åtgärder behövs göras inom närtid) 2015 renovering av gård 2011 renovering och ommålning och av fasad 2007 renovering av rökkanaler 2006 ommålning av fönster 2005 målning av tak 2004 nya balkonger 2004 Renovering av tvättstuga 2002 renovering av trapphus

Föreningen följer en underhållsplan.

Städning

Föreningen anordnar 2 gemensamma städdagar om året. Trapphusstädningen sköts av städfirma och trädgårdsunderhåll sköts av Stadsträdgården.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Rolig läsning

https://stockholmskallan.stockholm.se/post/33343

https://stockholmskallan.stockholm.se/post/32991

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen, föreningens hemsida samt avstämning med ordförande i september 2022. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Odengatans början sträcker sig likt en gränsdragning mellan Östermalm och Vasastan. Här har du endast en kort promenad till grönskande Vanadislunden, och något längre bort; Hagaparkens lummiga grönområden med Brunnsvikens bad om sommaren, liksom skridskoåkning på vintern. Du har ett brett utbud av restauranger och caféer likväl som matbutiker och service. Kommunikationerna i området är mycket goda, du bor nära både Östra station och Odenplan med Citybanan, samt röd och grön tunnelbanelinje och stadsbussarna 2 & 4.