Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Västeråsgatan 3A, 5 tr
  [Område] => Vasastan - Odenplan
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 68 kvm
  [Beskrivning uteplats] => 
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 750 kr/mån inkl värme, vatten och tv
  [Andelstal] => 2,08 %
  [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas
  [Lägenhetsnummer] => 698/1501
)

Västeråsgatan 3A

Rymlig vindstvåa med vacker innergård och stor potential

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Västeråsgatan 3A, 5 tr
Område
Vasastan - Odenplan
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
68 kvm
Avgift
2 750 kr/mån inkl värme, vatten och tv
Andelstal
2,08 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
698/1501

Driftskostnader

Kommentar
Drift finns ej då det tidigare vart en hyresrätt hos föreningen

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Bergman 1914

Tor 6, i kvarteret Tor uppfördes under åren 1914-1916 på uppdrag av Bruzelius bostadsstiftelse som vid denna tid upplät mindre bostäder, så kallade stiftelsehus, åt ensamstående kvinnor och mindre bemedlade. För ritningarna svarade Axel Bergman, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Konstakademien, kom att rita många hyreshus i Stockholm, varav flera åt just stiftelser. Bergman hade dessutom gedigen erfarenhet som murare och ritare efter att ha biträtt I G Clason under arbetet med Nordiska museet. Bergman ligger även bakom en hel del bostadshus i Västerbottens brukssamhällen, däribland Robertsfors och Finnfors Kraftstation. Vid 1900-talets början tog de nationalromantiska strömningarna form och ersatte jugendstilen som innan dess dominerat. Det blev då populärt med småspröjsade fönster av typen vi ser hos Tor 6, liksom putsade och slammade fasader med en sockel eller bottenvåning i natursten. Tor 6 är en ståtlig byggnad om fem våningar och totalt fyra trapphus, samtliga med ingång från den vackra - och för sin tid påkostade gården. Den gula byggnaden vilar på en sockel av huggen granit, med en stram portal där ovan som även den är av granit. Ovan bottenvåningen är fasaden slätputsad i samma gula nyans som bottenvåningen och pryds av en mängd burspråk med spröjsade fönster. Bottenvåningens fönster är småspröjsade och ursprungliga, medan övriga är av modernare slag. Under 1970-talet genomgick fastigheten en omfattande renovering då merparten av de små lägenheterna slogs samman till större. I samband med detta inreddes även lägenheter på vinden och hiss installerades i samtliga trapphus.

FÖRENINGEN

Brf Tors Mur

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Tor 6. Föreningen består av 47 lägenheter, varav 43 är upplåtna med bostadsrätt och 4 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1914 av arkitekt Axel Bergman.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 1992 och köpte fastigheten år 1994.

Mark

Marken innehas med tomträtt (avgälden löper på tom. 2026).

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum.

Renoveringar i urval

2020 Renovering av samtliga hissar, 2019 Renovering av trapphus och installation av säkerhetsdörrar, 2018 Stamspolning genomfördes

2018 Genomgång av ventilationssystem, 2017 Byte av undercentral, värme, 2016 OVK, 2014 Renovering av takkupor, 2013 Renovering av fönster i hela fastigheten, 2011 Stamspolning, 2009 Gemensamhetslokal iordningställdes efter tidigare vattenskada, 2000 Stenbeläggning lades om på gården, 1999 Rabatter anlades på övre gården och jord och lera ersattes av grus.

Kommande renoveringar:

Injustering av radiatorer och byte av termostater, Trädgård ny lekplats och trädgardsmuren ska rustas upp.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri.

Avgifter:

Inga planerade kommande ändringar av avgiften.

Förråd

Källarförråd om cirka 4 kvm.

Gemensamma utrymmen:

Föreningens innergård har vart nominerad som en av vasastans vackraste gårdar. Här finns fina murar, träd, grönska och buskage. Stenbelagda gångar, gräsmattor och planteringar samt mysiga sittgrupper med grillmöjligheter. Det är som om en idyll mitt i stan.

I föreningen finns även gemensam tvättstuga. Vidare finns cykeluppställning på gården samt cykel- och barnvagnsrum, bastu, gemensamhetslokal och hobbyrum beläget i källaren port A (trappa med ramp ner) samt ett övernattningsrum.

Bredband och tv:

Kabel-TV levereras via Comhem och bredband levereras via Ownit 100mbit/s (detta är en obligatorisk avgift för bredband på 99 kr/månad)

Ägande

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteren norr om Vanadisvägen har något av ett eget signum, med gator som är allt annat än spikraka och en naturligt bevarad topografi med trivsamma höjdskillnader som följd.
Här bor du nära alla bekvämligheter med grönområden, parkliv och nöjen nära hemmet. Odenplan bjuder på både tunnelbana, bussar och pendeltåg, liksom butiker, service, vinbarer och sköna kvarterskrogar såsom Tranan och Tennstopet. Du som gillar att inleda helgen med en långpromenad njuter med fördel av de fina stråken i Hagaparken och Brunnsviken. På promenadavstånd har du också Stadsbiblioteket och Observatorielunden, liksom Vanadislunden med vackra grönområden. Sammantaget ett perfekt läge för dig som föredrar att bo centralt, med närhet till allt som en storstad har att erbjuda.