Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Surbrunnsgatan 64, 3 tr
  [Område] => Vasastan - Odenplan
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 93 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 273 kr/mån inkl. värme och vatten (obligatoriskt tillägg bredband 149 kr/mån samt balkongfond 92 kr/mån) [Andelstal] => 7,859 % [Andel av årsavgift] => 7,56 % [Lägenhetsnummer] => 9/1301 )

Surbrunnsgatan 64

MYSIG OCH VÄLPLANERAD FYRA MED BALKONG I GAMLA HAMBURGERBRYGGERIET

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Surbrunnsgatan 64, 3 tr
Område
Vasastan - Odenplan
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
4 rum
Area
93 kvm
Föreningens information
Avgift
4 273 kr/mån inkl. värme och vatten (obligatoriskt tillägg bredband 149 kr/mån samt balkongfond 92 kr/mån)
Andelstal
7,859 %
Andel av årsavgift
7,56 %
Lägenhetsnummer
9/1301

Driftskostnader

El
7 500 kr/år
Försäkring
3 418 kr/år
Total driftskostnad
10 918 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Pascal
Bakverk och frukost på hemtrevligt kafé på Norrtullsgatan
Grus Grus
Tranans trevliga vinbar
Enkehusparken
Trevlig park inne i kvarteret Heimdall
Greasy Spoon
Frukost och brunch hela dagen på Hagagatan
Lilla Ego
Exklusiv, modern svensk mat på Västmannagatan

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd 1887-1889

Mellan 1887 och 1889 uppförde Hamburgerbryggeribolaget en tvåvåningsbyggnad längs Surbrunnsgatan. I husets östra del inreddes bottenplanet som vagnsbod och våningen en trappa upp som magasin. Den resterande delen av huset försågs med kakelugnsförsedda rum där det av ritningarna att döma fanns kontor samt en portvaktsbostad på bottenplanet, medan övervåningen var ett rent bostadsplan. Ritningarna är osignerade så arkitekten är okänd. I början av 1920-talet ritades en påbyggnad till tvåvåningshuset, utförd av arkitekt Edward Bernhard, som förvandlade det till ett fyravåningshus med både kontor och bostadslägenheter. Högst upp fanns tre större lägenheter som beboddes av nyckelpersoner inom bryggeriet. På tredje våningsplanet, där denna lägenhet ligger, fanns två lägenheter, varav den ena var mycket stor. Det finns många ritningar bevarade från denna ombyggnad, förutom fasader och planlösningar även inventarier. Dessa finns hos Centrum för näringslivshistoria. Hamburgerbryggeriet var under sin tid i kvarteret Stockholms största bryggeri som omfattade ett stort antal olika byggnader; brygghus, pannhus, jäskällare, skölj- och tappningslokaler, silo- och lagerlokaler, stall, foderrum, vagnslider, smedja, verkstäder, kontor och en disponentvilla. Bryggeriverksamheten i kvarteret pågick från 1888/89 fram till 1970, då övertog Pripps i Bromma hela tillverkningen. I skiftet mellan 1970-tal och 1980-tal hade byggnaden övergått i Svenska Bostäders regi och genom dem moderniserades huset och bostäderna.

FÖRENINGEN

Brf Surbrunnsgatan 62-64

Föreningen

Brf Surbrunnsgatan 62-64 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som består av 14 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen förvärvade fastigheten 2009. Marken nyttjas via tomträtt och nu gällande avgäld gäller till 2029.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på ca 10,6 mkr vilket ger ett nyckeltal på 8 672 kr/kvm boarea. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Lokalintäkterna uppgick 2021 till strax över 1,1 mkr. Föreningen planerar att omvandla ca 100 kvm av lokalytan till ytterligare bostadsrättsyta. Syftet är främst att betala av på föreningens lån.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Botema Fastighets AB.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Ownit, obligatorisk avgift om 149 kr/mån. Basutbud kabel-tv via Tele2.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Däremot accepteras delat ägande.

Överlåtelse och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 208 kr av säljaren. Pantsättningsavgift på ca 483 kr/pant tas ut av pantsättaren.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i källaren med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Stor grönskande innergård med sittgrupp. Barnvagnsförråd i uppgång 62. Cykelställ under tak på föreningens gård.

Förråd

Aktuell lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd på ca 9 kvm.

Renoveringar

Se en prydlig lista på sid 3 i årsredovisningen. Där nämns bland annat en större renovering av byggnaden 1980 med stambyte, fasader renoverades och yttertaket lades nytt. Slamspolning av alla stammar sker vart femte år och ovk vart sjätte år i lägenheterna.

Planerade renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar utöver planerad omvandling av lokalyta till ytterligare bostadsrättslägenheter.

Städning

Trappstädning sköts av Anders Lindberg Städservice AB.

Balkongavgift

Obligatoriska avgift för framtida underhåll av balkongerna om 92 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2022, föreningens hemsida och kontakt med styrelsen den 14 oktober 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan endast två kvarter bort, med allt vad det innebär av restauranger, butiker, service och kommunikationer. Här bor man nära det mesta. Utöver stadens sus och dus finns också många parker, som Observatorielunden, Enkehusparken och Vanadislunden. Det går lika snabbt att promenera in till city som till de gröna vidderna i Hagaparken.