Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Frejgatan 44
  [Område] => Vasastan - Odenplan
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 84 kvm
ritningsuppmätn norm SS 021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 072 kr/mån inkl. varmvatten (+ 269 kr tillk. för bredband/tv) [Andelstal] => 4,01 % [Lägenhetsnummer] => 13-14 )

Frejgatan 44

SNYGG SEKELSKIFTESTREA MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MOTHER INTERIOR

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Frejgatan 44
Område
Vasastan - Odenplan
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
84 kvm
ritningsuppmätn norm SS 021053
Avgift
2 072 kr/mån inkl. varmvatten (+ 269 kr tillk. för bredband/tv)
Andelstal
4,01 %
Lägenhetsnummer
13-14

Driftskostnader

Uppvärmning
10 000 kr/år
El
6 000 kr/år
Försäkring
2 917 kr/år
Total driftskostnad
18 917 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: FRITZ ULLRICH & EDUARD HALLQUISTH 1898

Fastigheten Sleipner 3 ligger i hörnet av Frejgatan och Västmannagatan och här uppfördes under åren 1898–1899 ett bostadshus som ritades av duon Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth. Byggnaden har fem våningar och ett trapphus från vardera gatan. Originalritningarna visar på både jugendinspirerad fasaddekor och sirliga hörnbalkonger, som dock inte finns kvar idag. Som så många andra sekelskifteshus i Stockholm har även Sleipner 3 genomgått en renovering under 1900-talets mitt då den dekorerade fasaden slätputsades och förenklades. Att underhålla en utsmyckad fasad var kostsamt, samtidigt som tiden förespråkade nya stilideal. Men byggnaden är ett fint exempel på ett 1890-talshus i funkisstil med byggnadsdetaljer från olika perioder och exempelvis är bottenvåningen med sin bandristade puts lik originalet.

FÖRENINGEN

Bf Wårgård

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Wårgård UPA (org. nr 702002-5578) bildades 1919 och äger fastigheten Stockholm Sleipner 3 med ett bostadshus uppfört år 1898. Föreningen består av 27 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 5 st affärslokaler upplåtna med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 1919.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av en enskild firma. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Renoveringar

2020: Reliningprojekt, så nu är stammarna i gott skick.

2016: Trapphuset målades om. Ny belysning. El-ledningarna i fastigheten renoverades. Fiber har dragits in till respektive lägenhet, men ej aktiverats.

2015: Miljörummet renoverades. Tak, väggar och golv har målats. Sopkarusellen har tagits bort och sopluckan stängts. Elementet har bytts. Fönstren renoverades.

2011: Lägenhetsinnehavarna kunde köpa till energi- och bullerdämpning.

2010: Innergården rustades upp.

2009: Fasaden mot innergården putsades. Balkonger sattes upp mot innergården. Ytterportar i ek köptes in. Plåttaket målades.

2000: Trapphuset målades. Fönstren målades utvändigt. Tvättstugan totalrenoverades med nya maskiner, torktumlare och torkskåp samt nytt golv och nya väggar. Hissar installerades i nygammal stil. Vindsvåningar byggdes.

1995: Fasaden mot gatan putsades. Kabel-tv installerades. Källaren totalrenoverades.

1987: Avloppsstammar, uppges vara i gott skick.

Kommande renoveringar

Inga större projekt är planerade. Det är heller ingenting i närtid som kommer att påverka avgiften. Ev. insatser är att måla tak och om några år ta tag i fasaderna.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår idag till cirka 7,3 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,6 mkr. För att få en uppfattning om skuldbilden kan lägenhetens andelstal multipliceras med de långfristiga skulderna och delas med lägenhetens yta. Detta ger en skuldkvot (för denna lägenhet) på cirka 3.500 kr/kvm.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar i närtid och heller inga beslutade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske ett år åt gången med tillstånd från styrelsen efter särskild ansökan. En avgift på 30 % av månadsavgiften tillkommer vid godkänd andrahandsupplåtelse.

Försäkring

Föreningen har fastighetsförsäkring hos Moderna Försäkringar (via Söderberg & Partners). Som medlem ska du skaffa dig ett bostadsrättstillägg till din egen hemförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen ordnar med höst- och vårstädning varje år där medlemmarna hjälps åt med bland annat gårdsmiljön. Trapphusstädningen sköts av en anlitad firma en gång per vecka.

Tvättstuga

Tvättstuga finns och är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen erbjuder en välordnad innergård där du även finner cykelparkeringen. På gården finns sommartid en sittgrupp med tillgång till grill. Möjlighet till sopsortering i miljörummet som är beläget vänster om porten på Västmannagatan 74.

Parkering/garage

Parkering kan ske antingen på Frejgatan eller på Västmannagatan. Boendeparkering införskaffar du hos Stockholms stad. Föreningen har inga garageplatser.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Com Hem genom ett gemensamt avtal, Com Hem är även leverantören för bredband och telefoni. Alla lägenheter har indragen fiber men den är inte aktiverad. Mediaavgift tillkommer ovan avgift om 269 kr/månad (tv + bredband).

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 8 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan bara ett kvarter bort. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många busslinjer och pendeltåg. Du behöver heller inte sakna något då det gäller restauranger och caféer. I närheten finns ställen som Tranan, Tennstopet och Lilla Ego. I kvarteren finns dessutom många välsedda skolor och du bor också nära Stockholms stadsbibliotek. Klorofyll behöver man heller inte sakna. Vasaparken ligger fem minuter bort, och Hagaparken tio minuters promenad hemifrån.