I kvarteren söder om Odenplan rådde en febril byggnadsverksamhet från slutet av 1870-talet fram till 1880-talets mitt. Den äldre bebyggelsen hade främst bestått av enkla trähus vid förhållandevis trånga gator. I Tegnérlunden stod gamla och nya Barnhuskvarnen, väderkvarnar som använts för att mala spannmål. Där vi nu finner kvarteren Astræa, Stjärnfallet och Vega låg en stor egendom kallad Lundbergs trädgård
De nya kvarteren gavs fantastiska namn. Förutom ovan nämnda fanns också Nebulosan, Kometen och Karlavagnen. Alla inspirerade av stjärnor och stjärntecken. Kvarteren fylldes av moderna bostadshus i fyra till fem våningar som helt förändrade områdets karaktär. Merparten av husen rymde förhållandevis små lägenheter om 2–3 rum och kök, men det fanns också några undantag från den regeln. Ett av dem är Stjärnfallet 4 vid Observatoriegatan. Här uppfördes under åren 1880–1881 ett bostadshus i fem våningar med storslagna lägenheter om 7 rum och kök.
Husets arkitekt hette Johan Albert Nordström. Han föddes 1841 i Fellingsbro men kom senare att vistas ett par år i USA där han arbetade på ett ritkontor. Efter hemkomsten studerade han vid Kungliga Konstakademien där han utbildade sig till arkitekt under åren 1873–1877.
Nordström kom att rita en hel del hus i Stockholm och ligger bland annat bakom de pampiga fasaderna på Strandvägen 43–47. Han ritade också Narvavägen 3 och Parmmätargatan 11. 1892 uppförde han en villa i Djursholm åt sig själv och sin familj. Villa Alphyddan, som den kallades, var ett av de första hus som byggdes vid Strandvägen i Djursholm.
Stjärnfallet 4 utformades som ett så kallat T-hus bestående av ett gathus och en flygel som fortsatte in på gården. I gathuset fanns stora våningar om 7 rum och kök. I gårdsflygeln var lägenheterna mindre och om 2–3 rum och kök. På bottenvåningen fanns två små butikslokaler som hörde samman med intilliggande lägenheter. Gathusets bostäder hade fyra rum i fil och var mycket påkostade. En gissning är att rummen bland annat disponerades som sängkammare, matsal och förmak. Mot gården fanns ytterligare tre rum samt ett rymligt kök med tillhörande serveringsrum. I köket fanns vedspis, skafferi och en diskbänk med utslagsho och rinnande kallt vatten. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och fönstren hade enkla bågar som vintertid kompletterades med innanfönster.
1927 byggdes badrum i de stora lägenheterna i gathuset. 1930 sattes hiss in och 1933 gjordes en större ombyggnad med ytterligare badrumsinredning samt centralvärme. Troligtvis var det då som nuvarande port sattes in. Under 1950– talet delades en del lägenheter upp och 1967 förändrades fasaden och merparten av all utsmyckning ovan bottenvåningen togs bort. Antagligen var det då som nya, kopplade fönster sattes in. Därefter har bara mindre förändringar skett.
1880-talets bostadshus uppfördes nästan uteslutande i nyrenässans. Det var en stil som hade 1400- och 1500-talets renässans som förebild, men omstöpt för att passa tidens ideal med bostadshus i 4-5 våningar. Fasaderna fick en mycket rik dekor och symmetri var viktigt. Bottenvåningen pryddes med putsrustik vilket innebär puts som imiterar huggen natursten. Ovanför fönstren placerades överliggare i form av kornischer, segmentbågar eller frontoner. Husets entré manifesterades med en rikt dekorerad portal, också den i puts, och en utsmyckad port som ledde in i trapphuset.
Stjärnfallet 4 är ett klassiskt 1880-talshus som förändrats en del under årens lopp. Bottenvåningen pryds av putsrustik och i fasadens mitt finns en tjusig träport med ett elegant spröjsat glasparti. En tandsnittslist avdelar bottenvåningen från övriga våningsplan som är slätputsade i en blekrosa nyans. Fönstren är två lufter breda med övre vädringsfönster. De omges av en putsad omfattning i ljusbeige. Fasaden avslutas upptill av ett stramt listverk.
Den lägenhet som nu är till salu är unik. Ursprungligen fanns fyra stora lägenheter i huset men idag finns bara en kvar. Mot gatan ligger hela fyra rum i fil med många äldre detaljer bevarade. Till exempel fiskbensparkett, dubbla och enkla fyllningsdörrar, strama stuckaturer och profilerade snickerier från olika epoker. I några rum finns fortfarande de gamla sockelpanelerna kvar, i andra är listerna av något nyare datum. I ett av sovrummen hittar vi en ovanligt rik stuckatur av konsoltyp som inte är speciellt vanlig idag.
Bevarat från 1950-talet finns ett tidstypiskt kök med till stor del ursprungliga snickerier och gott om förvaring. Sammantaget är detta en intressant lägenhet med årsringar från många olika decennier.