Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Vikingagatan 14A, 3tr
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 73 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 246 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV. Tillägg om 75 kr/mån för balkongavgift. [Andelstal] => 2,45564 % [Andel av årsavgift] => 2,61301 % [Lägenhetsnummer] => 21/1301 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 62 615 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Lägenheten disponerar 2 st förråd. Ett i källaren om ca 7 kvm. Ett på vinden om ca 6 kvm. )

Vikingagatan 14A

HÖGT UPP I GÅRDSHUSET - VÄNLIG OCH VACKER TRERUMMARE MED KAKELUGN OCH BALKONG

TEXT: BECK-REMNÉS FOTO: BOUKARI STYLING: GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Vikingagatan 14A, 3tr
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
3 rum
Area
73 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 246 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV. Tillägg om 75 kr/mån för balkongavgift.
Andelstal
2,45564 %
Andel av årsavgift
2,61301 %
Lägenhetsnummer
21/1301
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
62 615 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Lägenheten disponerar 2 st förråd. Ett i källaren om ca 7 kvm. Ett på vinden om ca 6 kvm.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
2 388 kr/år
Total driftskostnad
8 388 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Enligt säljaren uppgift i indikativt syfte. Avtal och förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Karlbergsparkens promenadstråk
Bullarna från Lillebrors bageri
Morgondopp i Hornsberg
Rawbatas japanska tapas
Frukost på Mellqvists

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: HÖÖG & MORSSING 1911

Birkastan växte fram till sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, varav fastigheten Eldaren 16 på Vikingagatan 14 är en av dessa!

Fasaden är vacker och välbevarad, putsad i en rosa nyans och med småspröjsade vitmålade fönster. Du gör entré genom spröjsade trädörrar, som leder in till trapphuset bestående av sex våningar, samt ut till en stenlagd innergård där gårdshuset om fem våningar väntar. Gatu- och gårdshuset ritades år 1911 av arkitektfirman Höög & Morssing. Denna konstellation verkade ihop under tjugo år och hann under den tiden rita 140 byggnader i Stockholm. Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen är två exempel på deras produktion. Brf Eldaren äger idag fastigheten och har mycket god ekonomi, låga avgifter, låga lån och dessutom tre hyresrätter som en dold tillgång. För de boende finns två gröna innergårdar med utemöbler, grillplats, cykelställ, samt en barnvagnsbod med mera.

FÖRENINGEN

Brf Eldaren

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Eldaren 16. Föreningen består av 40 lägenheter, varav 36 är upplåtna med bostadsrätt och 4 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 3 lokaler med hyresrätt. Två lokaler hyrs ut till Birkastans Pizzeria och den tredje lokalytan är ett mindre vindskontor som är beläget på Vikingagatan 14 C, hyrs av medlem. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Till föreningen hör adresserna Vikingagatan 14 - 16. Huset ritades 1911 av arkitekt Höög och Morssing.

År föreningen bildades

Föreningen bildades år 1913 som BF Eldaren Upa och ombildades till BRF år 2002.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko.

Garage och parkering

Föreningen tillhandahåller ingen egen parkering. Boendeparkering finn på gatorna i området. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.

Renovering

2023 – Stamspolning.

2022 – Målning trapphus.

2017 – Stamspolning.

2015 – Hissrenovering, Stambyte Vikingagatan 16, samt lokal.

2012 – Balkong och uteplats byggdes.

2009 – Ny Fjärrvärmecentral, Renovering fasad och tak.

2008 – Fönsterrenovering.

2007 – Stamspolning.

2006 – Renovering innergård.

2001 – Lägenhetsdörrar renoverades.

1985 – Byte av elstigar, Stambyte.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till ca 3,8 mkr, vilket ger cirka 1400 kr/kvm boyta, vilket får ses som en väldigt låg belåningsgrad. Dessutom är de 4 hyresrätterna en stor dold tillgång.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Förråd

Till lägenheten hör 2 förråd. Ett vindsförråd om ca 3 kvm samt ett större källarförråd om ca 8kvm.

Gemensamma utrymmen

Det finns både en bakgård och en mellangård med grillplats och utemöbler. Dessutom finns en barnvagnsbod på gården och cykelställ samt tvättstuga.

Bredband och tv

Föreningen har ett avtal med tele2 och uppkoppling om 100mbit ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Rörstrandsgatan sprider sin strosvänliga atmosfär över kvarteret, där Vikingagatan ligger som en mysig och lugn tvärgata. Området bjuder på många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och i huset ligger dessutom populära Birkastans pizzeria. Från denna adress har ni gångavstånd till grönskande Vasaparken och Hagaparken, och sommardopp väntar nere vid Hornsbergs strandpromenad. Området har även många förskolor och skolor. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuters promenad, liksom pendeltåg vid Odenplan. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.