Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tomtebogatan 18
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 67 kvm
  [Beskrivning uteplats] => 
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 3 160 kr/mån
  [Andelstal] => 2,463 %
  [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas
  [Lägenhetsnummer] => 5
)

Tomtebogatan 18

PERFEKT TVÅA FÖR SEKELSKIFTESROMANTIKER

FOTO: SPINNELL STYLING: WIDA TEXT: ENGSTRÖM

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tomtebogatan 18
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
67 kvm
Avgift
3 160 kr/mån
Andelstal
2,463 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
5

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Victor Dorph och Anders Höög 1906

Smältan 8 är ett riktigt stiligt hörnhus placerat i hörnet av Tomtebogatan och Vikingagatan. Det är ritat av den mycket produktiva duon Victor Dorph och Anders Höög, huset stod färdigt 1906. Dorph och Höög ligger bakom stora delar av Birkastans hus för tiden och var flitigt anlitade. Smältan 8 är sex våningar. Den är byggd med typisk jugendinspiration och har en välbehållen fasad med fina detaljer i burspråk, reliefdekor och utsmyckningar i natursten. Huset vilar på en sockel i släthuggen sandsten, fasaden är putsad i gult och dess portar är i trä med stilfullt spröjsade glas. I senare dagar står huset som inspirationskälla för författaren Åke Holmberg, som lät sin karaktär Ture Sventon lösa ett fall åt juvelerare H Eriksson och dennes juvelerarbutik som var belägen i huset.

Brf Viking bildades 1998, här finns 32 bostadsrättslägenheter och 5 hyresrätter. I huset finns en gemensam tvättstuga, ett cykelrum och källarförråd. Till fastigheten hör en trivsam innergård, till för alla boende, där det finns en lummig och gemensam uteplats med grill.

FÖRENINGEN

Brf Viking Birkastan

Föreningen

Brf Viking Birkastan (org. nr 702002-5222) är en lågt belånad äkta förening som förvärvade fastigheten Smältan 8 år 1917. Föreningen består av en hörnfastighet med adress Tomtebogatan 18 och Vikingagatan 13-15, omfattande 32 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med hyresrätt. Husen omger en lummig gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 1 423 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Förvaltning

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av SBC.

Bredband och kabel-tv

Fiber via Telenor. Kabel-tv levereras via Com Hem, och grundutbud ingår i månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelförråd och gemensam innergård med möblerad uteplats.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2019 byte av el-central, 2018 stamspolning, målning av tak, 2017 godkänd OVK, 2016 säkerhetsdörrar, lås- och bokningssystem, 2015 målning av cykel- och soprum, 2010 fönsterrenovering mot gård, 2008 fasadrenovering, 2004 trapphus, 2001 ny hiss, 2000 nytt gårdsbjälklag, 1989 rörstambyte

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Genom området Sankt Eriksgatan, Karlbergsvägen, Norra Stationsgatan och Rörstrandsgatan löper Birkagatan, som givit namn åt hela området Birkastan. Hela bebyggelsen i området uppfördes huvudsakligen under en tioårsperiod från 1902 och framåt, och det sätter prägel på denna adress. Här bor du i en mycket vacker och utbudsrik stadsdel med gott om stiliga promenadstråk, i närliggande Vasaparken exempelvis. Där finns konsthallen Sven-Harrys, och ytterligare en bit bort, Bonniers konsthall, för kulturell påfyllnad. Men Birkastan bjuder också på ett mycket stort utbud trendiga restauranger, trivsamma caféer, kvarterspubar och bagerier. Den alldeles intilliggande korvkiosken Günthers lockar korvkännare från hela stan och är värd ett besök för den hugade.

För motion och rekreation är det nära till exempelvis Hagaparken och Karlbergskanalen, där Karlbergs slott med tillhörande park är ytterligare ett trivsamt besöksmål. Närmaste tunnelbana är Sankt Eriksplan, fem minuters promenad bort. Här når du med enkelhet Kungsholmen eller andra delar av city. Ett antal busslinjer finns härifrån eller från Odenplan ytterligare ett par minuter bort. Därifrån åker du också pendeltåg från den nya pendeltågsstationen. (Även nära Arlanda bussar och 15 min promenad till Arlanda Express)