Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rörstrandsgatan 16
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 99 kvm
Enligt uppmätning, mätbevis finns. Registrerad som 90 kvm i föreningens register. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 893 kr/mån Inkluderar värme, vatten och kabel-tv. Obligatoriskt tillägg om 80 kr tillkommer för bredband. [Andelstal] => 4,14271 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 05/1201 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 176 832 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenheten hör ett vindsförråd )

Rörstrandsgatan 16

I HJÄRTAT AV BIRKASTAN - SEKELSKIFTESTREA MED BURSPRÅK OCH BALKONG I SKULDFRI BRF!

TEXT: LUNDGREN FOTO: SYLWAN STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rörstrandsgatan 16
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
99 kvm
Enligt uppmätning, mätbevis finns. Registrerad som 90 kvm i föreningens register.
Avgift
4 893 kr/mån Inkluderar värme, vatten och kabel-tv. Obligatoriskt tillägg om 80 kr tillkommer för bredband.
Andelstal
4,14271 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
05/1201
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
176 832 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenheten hör ett vindsförråd

Driftskostnader

El
4 920 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
8 920 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Avtal och förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Portal
Mysig restaurang med fokus på råvarorna.
Take Ramen
Autentisk ramen med inspiration från Kyotos gator.
Österqvist Delikatesser
Klassisk delikatessbutik med egenimporterade varor från först och främst Tyskland, Österrike, Italien och Spanien.
Lolodi blomsteraffär
Fräscha växter och blommor i en vacker lokal vid Rörstrandsgatan.
Rundan runt Karlbergssjön
Njut av en härlig promenad runt Karlbergsjön.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1913 Ivar Engström

Eldaren 13 uppfördes under åren 1912 och 1913, och har drag av både jugend och nationalromantik. Grundmuren är i natursten medan fasaden är slätputsad. De två burspråkspartierna ger ett pampigt intryck, och mittpartiet avslutas upptill med en fronton med ett så kallat oxöga. Arkitekten Ivar Engström föddes 1881 och utbildade sig kring sekelskiftet vid Kungliga tekniska högskolan, varvid han erhöll stipendier för studieresor till Österrike, Tyskland, England och Italien. Efter anställningar hos bland annat Gustaf Detthoff och Härnösands stadsarkitekt Albert Thurdin drev han från och med 1911 egen verksamhet. Verklistan omfattar ett hundratal fastigheter först och främst i Stockholm, och här kan särskilt det karaktärsfulla jugendhuset på Friggagatan 4 på Östermalm nämnas.

FÖRENINGEN

BRF Eldaren 13

Brf Eldaren 13 är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Eldaren 13 med adress Rörstrandsgatan 16. Huset byggdes år 1913 efter ritningar av arkitekt Ivar Engström.

Mark

Föreningen äger marken.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 31 lägenheter med bostadsrätt (totalt 2 238 kvm) samt 2 lokaler med hyresrätt.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv (grundutbud). Bredband tillkommer för en obligatorisk kostad om 80 kr/månad.

Kabel-tv och bredband

Bredband/telefon från Stockholms stadsnät med hastighet 200/200 mbit fiber ingår med ett obligatoriskt tillägg. Föreningen har avtal med ComHem avseende kabel-tv.

Ekonomi

Detta är en förening med väldigt god ekonomi och en dedikerad styrelse. År 2023 finns 660 tkr i kassan, 0 kr i långfristiga lån och 4,6 mkr i kortfristiga lån vilket ger en låg belåning om endast 1 899 kr/kvm. Under året har ett av föreningens lån yttas från SEB till Handelsbanken/Stadshypotek, två andra lån flyttades under 2022. Därmed är samtliga lån flyttade till Handelsbanken. Detta då Handelsbanken ger föreningen bättre räntevillkor. Föreningen har under året haft möjlighet att

amortera 350.000 kr på sina fastighetslån, vilket är 250.000 mer än planerat. Föreningen hyr ut sina två lokaler till Restaurangen i bottenplan med en intäkt om ca 250 tkr per år. Under januari 2023 fördes förhandlingar med lokalhyresgästen om justering av hyran för restauranglokalen. Detta resulterade i en hyresjustering om cirka 24% från och med oktober 2023, med möjlig första indexering

januari 2025

Storlek

Lägenheten är registrerad som 90 kvm i föreningen register, men är uppmätt till 99 kvm. Mätbevis finns.

Stadgar

Föreningen godkänner delat ägande, dock minst 10%. Föreningen godkänner inte juridisk person som köpare. Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift tas ut enligt stadgarna.

Gemensamma utrymmen

Föreningens gemensamma utrymmen består av en välskött gemensam innergård med uteplats, utemöbler och grill på sommaren. Det finns ett barnvagnsrum, cykelställ på gården och en föreningslokal på vinden i gårdshuset där det finns bord och stolar för stora sällskap. Tvättstugan ligger på bottenplan i gatuhuset och inrymmer två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel.

Renoveringar

1978 - Avloppsstammar, byte av elledningar.

2001 - Nya utemöbler.

2003 - Fasadrenovering.

2008 - Mangel och torkskåp, ommålning av trapphus.

2010 - Målning yttertak, fasadrenovering, nya balkonger.

2017 - Stamspolning.

2018 - Nya tvättmaskiner i tvättstugan, fasadrenovering av gårdshuset samt gathusets fasad mot gården.

Kommande underhåll

"Det sker ett kontinuerligt underhåll av utrustning och fasta inventarier. Inget stort är planerat för nästa år, men stammarna är från 1978 så någon gång de närmaste 5-15 åren kommer de behöva åtgärdas. Vi tittar på olika strategier kring detta"

Städning

Föreningen har två städdagar per år, vår och höst, där alla medlemmar förväntas delta för att skapa en trivsam

boendemiljö. Medlemmarna hjälps även åt med snöskottning vid behov och andra enklare göromål.

Förvaltning

Dn ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko AB.

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen samt avstämning med styrelsen i april 2024. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Lägenheten har ett underbart läge i Birkastan som nästan känns som en mysig småstad mitt i Vasastan. I kvarteren myllrar det av kaféer och restauranger med familjär stämning, och här hittar man även skomakare, skräddare, mindre klädbutiker med mera. Under sommarhalvåret stängs Rörstrandsgatan av för biltrafik och blir en gågata med gemytlig stämning på de många uteserveringarna. Intill Vasaparken, ett stenkast bort, ligger Sven-Harrys konstmuseum och Astrid Lindgrens hem, och på kort gångavstånd har man Karlbergs slott med fantastisk park. Stråket längs med Karlbergssjön bjuder in till promenader i en vacker miljö. Kommunikationerna är de bästa tänkbara och från lägenheten tar det bara några minuter att gå till T-banan, innerstadsbussarna och flygbussen vid S:t Eriksplan. Vid Odenplan, lite längre bort, finns både T-bana och pendeltågsstation.