Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rörstrandsgatan 12
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 75 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 891 kr/mån inkl värme, VA [Andelstal] => 3,31565 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 213/1103 )

Rörstrandsgatan 12

VÅNINGSKÄNSLA VID LUGN GÅRD - OMBONAT MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: SCANDINAVIAN HOMES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rörstrandsgatan 12
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
75 kvm
föreningens information
Avgift
2 891 kr/mån inkl värme, VA
Andelstal
3,31565 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
213/1103

Arkitekturen

Arkitekt: HÖÖG & MORSSING 1914

Byggnaden med namn Eldaren 11 stod klar för inflyttning 1914. Byggherre för fastigheten var Rörstrand AB som ursprungligen ägde marken där Birkastan ligger idag. Arkitekter var Anders Höög och Gunnar Morssing. Tillsammans ritade de ungefär 140 hus i Stockholm under 20 års tid. Bland de mer kända byggnaderna finns Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen. Eldaren 11 är ett tidstypiskt nationalromantiskt hus som bevarar mycket av sitt ursprungliga utseende. Det består av ett gathus i sex våningar och ett gårdshus i fem. Gatufasaden är klädd i brunt tegel och fönstren som är ursprungliga och har småspröjsad överdel är målade i grönt. Brf Eldaren 11 består av 33 lägenheter. De boende har en gemensam innergård med utemöbler och grill. Invändigt finns bland annat ett hobbyrum och en tvättstuga med två nya maskiner, torktumlare och torkskåp.

FÖRENINGEN

Brf Eldaren 11

Föreningen

Föreningen Eldaren 11 (org 716418-1138) bildades år 2000. Fastigheten är bebyggd med ett gathus och gårdshus, i varje bostadshus finns en hiss. Föreningen består av 33 lägenheter och 2 lokaler, varav 2 lägenheter och samtliga lokaler är hyresrätter. Lägenheterna är varierar i storlek från 1 rok upp till 4 rok. Total bostadsyta är 2 402 kvm varav av hyresrätterna är 140 kvm, vilket är ett betydande dolt kapital. Lokalytan uppgår till 176 kvm. Föreningen äger marken.

Ekonomi

Under 2015 sänkte man avgifterna med 15% och det finns i dagsläget inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens ekonomi är god med en mycket låg belåningsgrad på endast 2165 kr/kvm/bostadsyta (enligt årsredovisning 2017) I avgiften ingår uppvärmning, v/a samt även tilläggsförsäkring för bostadsrättshavare. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

köparen debiteras vid varje överlåtelse en expeditionsavgift på 2,5 % av basbeloppet (2018 = 1 138 kronor). Pantsättningsavgift debiteras med 1 % av basbeloppet (2018 = 455kronor) vid varje pantsättning.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen där lägenhetsförteckningen ingår har utförts av ISS Facility Services AB,

Renoveringar, i urval

1986/1987 Stambyte och byte av elstigare. 2004 Byggdes balkonger till lägenheterna. 2009/2010 Byggdes 2 stycken vindslägenheter till fastigheten. 2010 Reparerades och målades fastighetens fönster. De två vindslägenheterna som såldes 2009 färdigställdes under året. 2011 Renoverades trapphusfönsterna. Förbättring av taksäkerheten. Byte entréportar samt portlås. Fastigheten ansluts till Stockholm stads fibernät. 2016 Renovering av delar av fasader och hissar. 2017 Fasadrenovering, arbete vid installation av fiber samt byte av stamventiler. 2018/2019 Takrenovering i både gathus och gårdshus.

Kommande renoveringar

Byggnadsställningarna som skymtas på bild är från den pågående takrenoveringen. Den beräknas vara klar under vecka 6 i gårdshuset och under vecka 12 i gathuset.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i källaren med två nya tvättmaskiner, torktumlare och två torkskåp. Dessutom finns ett hobbyrum.

Förråd

Till varje lägenhet finns ett tillhörande källarförråd. Förrådet som hör till denna bostad är ca 3 kvm.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person, men delat ägande accepteras.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv finns från både IP-only (fiber) eller ComHem.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Tomas Olsson 2019-01-06.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Här finns liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Fortsätter du gatan ner kommer du snart till Karlbergs Slott, där du hittar såväl motionsspår som grönytor intill vattnet. Att ta en morgonpromenad till Pampas Marina och hyra en kajak eller sätta på sig långfärdsskridskor nedanför slottet är livskvaliteter du kan ägna dig åt som boende i dessa kvarter. Kommunikationerna är också de allra bästa i området med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.