Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Norrbackagatan 42
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 57 kvm
Enligt uppmätning
Redovisas i heltal. Registrerad som 57,4 kvm i föreningens lägenhetsregister. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 831 kr/mån inkluderar kallvatten och bredband. Obligatorisk tillägg om 180 kr för el och 664 kr för värme. [Andelstal] => 2,2676 % [Andel av årsavgift] => 2,27 % [Lägenhetsnummer] => 41/1301 )

Norrbackagatan 42

I HJÄRTAT AV BIRKASTAN - MED ÖVER 3 METER I TAK OCH EN FUNGERANDE KAKELUGN

TEXT: MURÉN FOTO: BORGELIN SCENOGRAF: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Norrbackagatan 42
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum
Area
57 kvm
Enligt uppmätning
Redovisas i heltal. Registrerad som 57,4 kvm i föreningens lägenhetsregister.
Avgift
2 831 kr/mån inkluderar kallvatten och bredband. Obligatorisk tillägg om 180 kr för el och 664 kr för värme.
Andelstal
2,2676 %
Andel av årsavgift
2,27 %
Lägenhetsnummer
41/1301

Driftskostnader

Övrigt
3 144 kr/år
Total driftskostnad
3 144 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Driftkostnad gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lillebrors bageri
Deras bröd och bullar är ofattbart bra. Och semlorna!
Günter's korvkiosk
En gammal klassiker, väl värt kön
Mellqvist Matbar
Avslappnat och fyllt med goda tapas och vin, perfekt för aw eller dejt
Vasaparken
Stockholms Hyde park
Dalanisse
Familjeägt med enkel och god husmanskost

Arkitekturen

Arkitekt: Westholm och Bagger 1905-1906

Smältan 12 är ett hörnhus i korsningen Tomtebogatan – Norrbackagatan som ritades av arkitektduon Sigurd Westholm och John Bagger. Huset uppfördes under åren 1905–1906 men ritningarna signerades 1903. Det är ett vackert bostadshus med fem våningar, tre trapphus, en välbevarad gulputsad fasad, flera burspråk och ett hörntorn. Bf Norrbacka upa har ägt huset sedan 1918. Hela kvarteret har en lummig sammanhängande innergård med olika miljöer, till exempel en innebandy-/basketplan, en liten lekplats och flera olika sittgrupper och grillplatser. Det finns också en liten fontän. I huset finns en gemensam tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum och en lokal för snickeri och målning. Föreningen har såväl god ekonomi som god sammanhållning. Som kuriosa kan vi också nämna att Cornelis Vreeswijk bott här. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

BF Norrbacka upa

Föreningen

BF Norrbacka u.p.a. är en äkta bostadsförening som förvärvade huset år 1918. Föreningen består av en hörnfastighet som byggdes år 1905 med adresserna Tomtebogatan 26 och 26 A samt Norrbackagatan 42. Här finns idag 38 lägenheter och 2 lokaler med bostadsrätt. Föreningen äger sin mark och belastas därmed inte av tomträtt.

Ekonomi

Efter genomfört och finansierat stambyte ligger lånen för föreningens fastighet på 10 173 kr/kvm boarea. Kallvatten, balkongavgift och bredband ingår i avgiften, medan värme och varmvatten debiteras utifrån antal kvm, och elkostnaden fördelas efter förbrukning. Samtliga avgifter betalas kvartalsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 för bredband med hastighet 1 Gbit/s. Samtliga lägenheter är anslutna till marksänd digital-tv med SVT1, SVT2, Kunskapskanalen samt TV4. Ytterligare kanaler tecknas och debiteras separat.

Stadgar

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare och torkrum. Det finns cykel- och barnvagnsrum, en mycket fin innergård gemensam för kvarteret med fontän, basketplan, liten lekplats, planteringar, utemöbler samt ett stort hobbyrum. Gården förvaltas av gårdssamfälligheten Smältan där föreningen har en andel på 16 %.

Förråd

Lägenheten disponerar både ett mycket rymligt vindsförråd samt ett källarförråd.

Renoveringar i urval

2021 stambyte, byte undercentral 2019 tak och fasad mot innergård 2018 OVK, energideklaration, uppgradering av bredband till 1 Gbit/sek 2017 fönstermålning, nya maskiner till tvättstugan 2016 fasadrenovering gathus 2014 renovering av fönster mot gård 2013 balkongbygge, partiell reparation av gårdsfasad och takmålning 2012 trapphus 2009 besiktning eldstäder 2004 elnätet uppgraderas till 3-fas, elmätarna byts ut, nya stigarledningar 1991 trapphus och lägenhetsdörrar renoveras 1990 fasaderna putsas och målas 1983 ny takplåt, reparation av skorstenarna 1980 gården färdigställs, installation av varmvatten, stambyte.

Städning

Trappstädning sköts av entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen januari 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. I området vimlar det av trevliga restauranger, barer, caféer, bagerier och specialbutiker av olika slag. Rörstrandsgatan stängs under sommarhalvåret helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. På Norrbackagatan bor man mer stilla, men med allt kul runt hörnet. Närheten till både parker och vatten som Karlbergsparken och Hagaparken är en stor tillgång. Den som gillar att springa/promenera har många alternativ att välja mellan. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter och pendeltåg vid Odenplan.