Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Birkagatan 21B
    [Område] => Vasastan - Birkastan
    [Våning] => 1 av 5, hiss finns
    [Rum] => 2 rum
    [Area] => 70 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 250 kr/mån Obligatoriskt tillägg om 30kr för balkong. [Andelstal] => 2,4778 % [Andel av årsavgift] => 2,31551 % [Lägenhetsnummer] => 31/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => Skuldfri förening [Förråd] => Till lägenheten hör ett källarförråd i medelstorlek. )

Birkagatan 21B

Genomgående tvåa med balkong i Birkastan

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Birkagatan 21B
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
70 kvm
Föreningens information
Avgift
2 250 kr/mån Obligatoriskt tillägg om 30kr för balkong.
Andelstal
2,4778 %
Andel av årsavgift
2,31551 %
Lägenhetsnummer
31/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
Skuldfri förening
Förråd
Till lägenheten hör ett källarförråd i medelstorlek.

Driftskostnader

El
6 101 kr/år
Försäkring
3 552 kr/år
Övrigt
4 108 kr/år
Total driftskostnad
13 761 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt står för gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lillebrors bageri
Mellqvist
Stockholms glasshus
Systrarna Anderssons cafe
Portal

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1905

1726 anlades Rörstrands porslinsfabrik intill slottet. Till att börja med tillverkade man enbart fajans, dvs lergods som glaserats med en vit tennglasyr, men på 1770-talet kom även flintgods att ingå i sortimentet och i ungefär samma veva blev kakelugnarna en viktig del av produktionen. År 1882 tillverkades 6400 kakelugnar vid Rörstrand som vid den tiden anses ha haft ungefär 50 procent av marknaden. Fabriksområdet sträckte sig från nuvarande Rörstrandsgatan och söderut ned till järnvägen som drogs fram på 1860-talet.

1926 lade fabriken vid Rörstrand ned sin verksamhet och byggnaderna började rivas samma år. En livlig byggnadsverksamhet vidtog och redan 1930 stod området färdigt. Husen uppfördes i sex våningar och gatorna gjordes förhållandevis smala vilket ledde till en massiv kritik då man ansåg att exploateringen var alltför hård. Olof Thunström menade i S:t Eriks årsbok 1931 att “så snart ett överskott på fullgoda bostäder uppstår, komma därför troligen dessa mindervärdiga lägenheter att kraftigt sjunka i värde”. Så illa blev det inte och idag är Rörstrandsområdet mäkta populärt. Sett med dagens ögon är det dessutom mycket lyckat, inte minst på grund av de planterade förgårdar som finns framför en del hus.

Husen uppfördes uteslutande av privata byggherrar eller fastighetsbolag. Hela 25 stycken ritades av Höög & Morssing och därefter var Björn Hedvall den mest anlitade och han ligger bakom 14 byggnader. Lägenheterna var framförallt om ett till två rum och kök eller kokvrå, men större förekommer också, framförallt vid Rörstrandsgatan. Byggnaderna fick en påkostad utformning med eleganta fasader i 1920-talets så populära klassicism. Det är dock inte ovanligt att fasaderna är mer dekorerade på ritningarna än i verkligheten vilket bland annat kan bero på att funktionalismen så smått gjorde sitt intag under 1920-talets sista år. Trapphusen dekorerades vanligtvis rikligt med antikiserande dekor som dock målats över i en del hus.

Standarden var hög med centralvärme, badrum och fullt utrustade kök och hiss. Öppna spisar förekom också och de placerades vanligtvis i den möblerbar hall som var så vanlig i dessa tjocka hus. De minsta lägenheterna försågs ej sällan med en praktisk sovalkov, däremot var det ganska snål med garderober och många fick nöja sig med en enda, om än ganska stor till formatet.

(Många av de som flyttade in i de nya husen var förhållandevis unga och tillhörde medelklassen. En del kom att bli förhållandevis trångbodda, andra levde själva i ett rum och kök samt sovalkov. Exempelvis kunde en frånskild byggmästarhustru med tre barn bebo ett rum och kök och det får betraktas som synnerligen trångt).

Intill det gamla slottet ligger sedan 1930 den storslagna Filadelfiakyrkan uppförd efter ritningar av Birger Jonsson. Byggnaden är ett mycket fint exempel på tidens arkitektur och uppvisar både klassicistiska och utpräglat funktionalistiska drag.

Rörstrandsområdet har i stor utsträckning klarat sig från större förändringar och husen är, åtminstone till det yttre, mycket välbevarade med många fina detaljer. Inte minst portarna har en påkostad utformning och bidrar till byggnadernas charm. Särskilt lyckad får nog Robert Almströms gata sägas vara, ty den nås via en portik från Birkagatan och är dessutom mjukt svängd och kantas av riktigt eleganta fasader.

FÖRENINGEN

BRF Birkagård

Antal lägenheter och lokaler

Brf Birkagård är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Eldaren 8 på adress Birkagatan 19 - 21. Föreningen består av 42 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 3 lokaler upplåtna med hyresrätt. Huset ritades år 1905 av arkitekt Dorph & Höög och består av 3 flerbostadshus. Den totala boytan är 3076 kvm varav 2825 kvm utgör boyta och 251 kvm utgör lokalyta.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri för 15:e året i rad och har tillgångar i form av kassa och värdepapper på nära tre miljoner kronor. Fasadrenoveringen kommer finansieras med kontanta medel samt att föreningen planerar att ta upp ett lån på 2 miljoner kronor. Det finns inga beslut på att höja avgiften. Avgiften höjdes med 15% i januari 2023. Man kan dock inte utesluta att det inte blir någon ytterligare höjning framöver.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Urval renoveringar

2021 Trapphusmålning, 2020 målning soprum, 2019 ny undercentralvärmeanläggning, 2021 – 2019 målning fönsterkarmar, 2018 ny tvättmaskin, 2017 spolning av stammar, 2016 hissrenovering uppgång 19, uppgradering fibernät, 2015 nya kodlås, dörrautomatik passage, ventilbyte värmesystem, barnvagn/cykelramp, renovering trapphus vindsplan, 2014 belysning passage, golvslipning passage, målning passage, ny ytterport passage, marmoreringsmålning passage, 2013 montering av spaltventiler, ny gårdsbelysning, 2012 OVK, målning av tak, 2011 renovering hobbyrum, ny tvättmaskin införskaffad, spolning av stammar, 2010 renovering fönster, installation Fiberoptik, 2009 renovering tvättstuga, fasad Reparation (21B), 2006 renovering/målning av tak, 2005 rörstambyte, 2005-2001 nya balkonger, 2002-1990 omputsning av fasad, 1990 nyinstallation hiss.

Pågående renovering

Pågående fasadrenovering betalas till största del med kontanta medel och beräknas vara klar i december 2023. Föreningen ska enligt plan även ta ett lån på 2 miljoner kronor.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga (tre tvättmaskiner, torktumlare samt ett torkskåp), bastu, samt ett hobbyrum med pingisbord. Det finns även cykelförråd och barnvagnsrum. Trevlig grönskande innergård med många planteringar, grillmöjligheter och sittgrupper.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 312 kr som betalas av köparen, samt en pantsättningsavgift på 525 kr.

Kabel-tv och bredband

Stockholms stadsnät samt Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt föreningens årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress har ni gångavstånd till några av stans bästa bagerier och restauranger. Systrarna Andersson Café är en av era närmsta grannar, och Rörstrandsgatans utbud ligger i slutet av gatan. De vackra kvarteren med gamla fina hus och mysiga butiker präglar området. Promenaden förbi Karlbergs slott och vidare mot Huvudsta bjuder på fin utsikt, badplatser och motionsspår. Man tar sig smidigt med gröna linjen, buss eller pendeltåg runt om i hela Stockholmsområdet, dag som natt. Sankt Eriksplans tunnelbanestation ligger ca en minut hemifrån. Flertalet busslinjer (bla 3an, 4an och Arlandabussar) går också från Sankt Eriksplan och Odenplan, samt pendeltåg från Odenplan. Likaså har ni promenadavstånd till city och Kungsholmen.