Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 15
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 42,5 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 826 kr/mån inkl. värme och vatten [Andelstal] => 3,9599 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 2512/1002 )

Wollmar Yxkullsgatan 15

MYSIG TVÅRUMMARE MED FÖNSTER I FIL MOT OMSLUTEN, GRÖNSKANDE INNERGÅRD

TEXT: BECK-REMNES STYLING: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 15
Område
Södermalm
Rum
2 rum och kök
Area
42,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 826 kr/mån inkl. värme och vatten
Andelstal
3,9599 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
2512/1002

Driftskostnader

El
3 021 kr/år
Försäkring
1 876 kr/år
Total driftskostnad
4 897 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

SWEDENBORGSGATAN
Gågata om sommaren med avslappnad atmosfär, och på vintern är gatan pyntad med fina juldekorationer.
SKINNARVIKSBERGET & MARIABERGET
perfekt för kvällspromenader med fantastiska vyer över Stockholm.
MAMA WOLF
fantastisk japansk restaurang på Brännkyrkagatan. De tar inte emot bokningar så att ha denna gömda pärla fem minuter hemifrån är en lyx!
DROP COFFEE
Strax över gatan ligger - enligt dom flesta - stans bästa kaffe!
PROMENADER
längs med Söder Mälarstrand.

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Nikolaus Andersson 1882-1883

Under 1880-talet revs en stor del av den äldre bebyggelse som fanns i kvarteret Draken till förmån för nya bostadshus. Ett av dem är Draken 20 på Wollmar Yxkullsgatan 15 A som uppfördes 1883–1884 av byggmästare Axel Nikolaus Andersson efter osignerade ritningar. Samme byggmästare ligger bakom grannhuset på Wollmar Yxkullsgatan 15 B. Draken 20 består av ett gathus i fyra våningar och ett gårdshus som är lika högt men utformat som ett s k halvhus, dvs bara hälften så djupt. I gathuset fanns lägenheter som i huvudsak var om tre till fyra rum och kök och i gårdshuset två rum och kök. Gårdshuset omges av två mindre byggnader som, enligt Stadsmuseets inventering, disponerades som stall med vagnslider respektive tvättstuga. Bevarade ritningar indikerar dock att det fanns en mängd torrklosetter i den ena byggnaden. I dessa gårdshus har sedan olika verksamheter som bageri, verkstad och tryckeri huserat genom åren. Gathuset har en rik dekor som bevarar många fina ursprungliga detaljer. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Draken 20

Antal lägenheter och lokaler

Brf Draken 20 består av 15 lägenheter med bostadsrätt (1 121 kvm) och 1 lokal (förskola) med hyresrätt (290 kvm). Föreningen äger marken och förvärvade fastigheten 1983.

Ekonomi

Synnerligen välskött förening med bland annat lokalintäkter på ca 700 tkr. De långfristiga skulderna ligger på ca 7,3 mkr. Vilket ger en belåning på ca 5 145 kr/kvm total yta. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Renoveringar

Stammarna byttes i samband med att föreningen övertog fastigheten 1983. De spolas och inspekteras med kamera vart femte år (inga stora anmärkningar). Synliga rör/stammar i källare renoverades/byttes 2019. 2008 tak. 2012 fönster. 2016 fasad mot gatan. 2019/2020 Cykelhuset på gården har renoverats. Löpande underhåll på hissar, tvättstuga osv görs vid behov. 2021 Ny undercentral installerad, avloppsstammar rengjorda. Föreningen har inga större renoveringar planerade för 2022.

Kabel-tv och bredband

Kabel TV och bredband är via Tele 2 (tidigare Com Hem).

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Trygg Hansa genom Leif Bolander & CO AB.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga med 3 tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Välutrustad snickarverkstad, cykelhus samt trevlig innergård med bokningsbar grillplats.

Balkongfond

Obligatorisk avgift 100 kr/mån för framtida underhåll av balkong/takterrass.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett förråd i källaren på ca 4,5 kvm.

Husfixardagar

Föreningen genomför normalt två husfixardagar årligen med efterföljande samkväm.

Delat ägande och juridisk person

Föreningen tillåter delat ägande. Däremot accepterar man inte juridisk person som medlem.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2021 samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som boende på denna adress behöver man inte sakna något i mat- och nöjesväg, området fullkomligt kryllar av trevliga restauranger, caféer, bagerier och barer av olika slag. Drick kaffe i världsklass på Drop Coffee, köp det godaste brödet på Petrus, ta ett glas vin med tapas till på Racamaca och avsluta med middag runt hörnet på någon av Swedenborgsgatans alla restauranger. Kvarteren runt Mariatorget och Hornsgatan inbjuder till lokal shopping med trevliga specialbutiker och ett mycket bra vintageutbud. När man vill förflytta sig finns tunnelbanan tvärs över gatan och pendeltåg ett par kvarter bort.