Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjustgatan 4, 4 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 32 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 791 kr/mån Inkl. Värme, VA, Bredband, Kabel-TV basutbud. [Andelstal] => 1,40907 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 6561/1406 )

Tjustgatan 4

MINITVÅA MED STORT SPRÖJSAT BURSPRÅK, BALKONG OCH KVÄLLSSOL

TEXT: BECK-REMNÉS FOTOGRAFI: SYLWAN STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjustgatan 4, 4 tr
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
32 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 791 kr/mån Inkl. Värme, VA, Bredband, Kabel-TV basutbud.
Andelstal
1,40907 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
6561/1406

Driftskostnader

El
2 157 kr/år
Försäkring
2 100 kr/år
Övrigt
2 952 kr/år
Total driftskostnad
7 209 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljares uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuella. Övrigt = Gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Åsöbageriet
Naked Fish Bar
Söderhallarna
Rosenlundsparken/Helgalundsparken
Årstaviken

Arkitekturen

Arkitekt: AXEL J. SJÖGREN 1936

Sommaren 1930 gick Stockholmsutställningen av stapeln och genom den blev den breda allmänheten bekant med de nya strömningarna inom arkitekturen. Funktionalismen, som den svenska modernismen brukar kallas, avvek radikalt från tidigare decenniers byggande, även om en viss stramhet hade varit märkbar redan under 1920-talets sista år. De nya husen saknade traditionell utsmyckning, istället var det rena fasader med horisontella fönsterband och balkonger som karaktäriserade arkitekturen, som inte sällan inspirerats av atlantångare och andra tekniska landvinningar. Ritbesticket 2 är ett klassiskt funkishus uppfört i sju (med vind sju, annars sex) våningar på Tjustgatan. Det ritades av arkitekt Axel J. Sjögren, som var verksam i Stockholm redan från år 1903. Ritbesticket 2 uppfördes mellan åren 1936-1937, och har en putsad fasad i en beige nyans. Porten är i trä med glasade fyllningar och den omges av en stram portal i natursten. Fasaden pryds av kantiga burspråk och fönstren är spröjsade med tre glas i varje båge. Balkongerna har fronter av trapetskorrugerad metall. Tillsammans med grannfastigheten Ritbesticket 1 bildar man Brf Ritbesticket. Här finns 79 lägenheter, varav fem fortfarande är hyresrätter. Till föreningen hör även ett par hyreslokaler. För de boende har föreningen en takterrass som går att boka för festtillfällen kvällstid, och annars öppen för obokningsbart utnyttjande. Dessutom finns en gästlägenhet/festlokal i källarplan, gemensam tvättstuga och cykelrum.

FÖRENINGEN

Brf Ritbesticket

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Ritbestick 1 och 2. Föreningen upplåter 74 lägenheter med bostadsrätt samt fem lägenheter och två lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Ritbesticket 1 ritades av Ernst Grönwall och Ritbesticket 2 av Axel Sjögren. De uppfördes åren 1936-1937.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Ritbesticket förvärvade fastigheterna 2005.

Mark:

Föreningen äger marken med äganderätt.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av MBF.

Renoveringar

Enligt gällande underhållsplan är inga större reparationer eller ombyggnationer planerade. Under 2022 planeras en översyn av maskinpark i tvättstugorna samt en byggnation av utomhusstation för sophantering.

2018 – Fasaden på Tjustgatan 2 renoverades. Samtidigt byttes fönster i samma fastighet.

2013 – Relining av stammarna samt samlingsledningarna. En relining innebär att nya rör gjuts i de gamla, de relinade rören har en beräknad teknisk livslängd på 30 – 50 år.

2007 – Tvättstugorna renoverades och maskinparken i tvättstugorna byttes.

1996 – Genomfördes badrumsrenoveringar samt byte av balkonger, omputsning av fasaden samt omläggning av tak.

1976 – Elstigarna renoverades.

1976 – Gjordes stambyte.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppkom enligt Årsredovisningen 2021 till ca 27 miljoner kr vilket ger ca 10 000 kr per kvm boyta. Föreningen har i juni 2022 amorterat ytterligare 1,2 mkr och har nu kommit ner under 10.000 kr per kvm boyta.I kassan finns över 2 mkr och föreningen har gott kassaflöde från uthyrda lokaler. Även dolda tillgångar i form av 5 hyresrätter finns. En lägenhet om 39 kvm har precis blivit ledig och delar av intäkterna kommer att nyttjas för vidare amortering.

Avgifter:

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och Kabel-tv basutbud.

Överlåtelseavgift utgår med 2,5% av gällande prisbasbelopp och betalas av köparen. Pantsättningsavgift tas ut om 1% av gällande prisbasbelopp och betalas av pantsättaren. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Förråd

lägenheten disponerar ett rymligt Vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

På vinden finns en gemensam terrass med utsikt över omgivningen, en i varje port. Terrassen har stolar och bord. I källaren finns några lägenhetsförråd och gemensamma utrymmen som tvättstuga samt cykelförråd.

I fyrans källare finns en trevlig festlokal med övernattningsmöjlighet. Lokalen är inredd med flera bord, stolar, köks-trinett samt soffa och extrabädd. Det finns lite glas, koppar och porslin. I anslutning till lokalen finns en toalett men ingen dusch.

Det finns cykelparkering i källaren samt cykelparkering för de boende på husets baksida, dock finns inget garage eller parkering för bilar.

Bredband och tv

Kabel-TV och internet från Comhem finns indraget och ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mycket bekvämt mitt på Södermalm och nära till det mesta. SoFo, Skanstull, Mariatorget, Götgatsbacken och Medborgarplatsen finns alla på kort gångavstånd. Samtidigt bor du lugnt och skönt omgiven av återvändsgator och precis vid oasen Skånegläntan. Runt hörnet finns flera trevliga restauranger, som Shanti Soft Corner, Indian Garden, Usine och Nem Nem Quan. Dessutom promenerar du snabbt över Götgatan till de mysiga SoFo-kvarteren eller till Teatern vid Skanstull. Den filmintresserade har nära till både Victoria på Götgatan och Filmstaden vid Medborgarplatsen. Tunnelbanan når du inom fem minuter och pendeltåg vid Södra station på sju minuter. Du har heller inte långt till Eriksdalslunden, Eriksdalsbadet och fina motionsstråk nere vid Årstaviken.