Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svartensgatan 12B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 907 kr/mån Inkl. värme och vatten [Andelstal] => 2,135 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 0101/1001 )

Svartensgatan 12B

LJUVLIG GÅRDSHUSTVÅA VID MYSIG GÅRD INTILL MOSEBACKE TORG

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLIST: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svartensgatan 12B
Område
Södermalm
Våning
0 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
49 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 907 kr/mån Inkl. värme och vatten
Andelstal
2,135 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
0101/1001

Driftskostnader

El
5 088 kr/år
Försäkring
3 940 kr/år
Total driftskostnad
9 028 kr/år
Drift räknat på
2 personer

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Champagnebaren på Södra Teatern
Bubbel med Stocholms finaste utsikt!
Crêperie Fyra Knop
En mysig klassiker lite längre ner på gatan.
Fjällgatan
Utsikten och den mysiga kaffestugan med försäljning av glass och kaffe under sommaren.
Wood
Restaurang på Mosebacke torg med skiftande meny-teman.
Katarina kyrka
En lugn oas i kvarteren.

Arkitekturen

Arkitekt: 1915 Olof Jonsson

Huset på Svartensgatan 12, Kejsaren 27, ritades av arkitekt Olof Jonsson och uppfördes mellan 1914 och 1915. Olof Jonsson (1849–1926) var en av de mer produktiva arkitekterna i Stockholm under tiden runt det förra sekelskiftet och har ritat ett fyrtiotal byggnader i innerstaden, framför allt flerbostadshus. Kejsaren 27 är en nationalromantisk byggnad som är placerad i suterräng och mot gården har två flyglar med en öppen gård emellan. Huskropparna är anpassade till den oregelbundna formen på tomten. Gatufasaden har ett avgränsande mittparti (risalit), som upptill avslutas med ett gavelröste och en vimpel med inskriptionen ’SK 1915’. SK står för byggherren Salomon Karlsson. Innergården får framför allt sin karaktär av de tre runda trapphusen. Byggnaderna är symmetriskt utformade och de två flyglarna har likadana fasader. Gården är inte kringbyggd, utan avslutas i söder av en mur med ett högt smidesstaket mot granntomten. Gathuset har idag fem våningsplan. Det översta planet är indraget under taket. På ursprungsritningen har gathuset bara fyra våningar. Bygglovsritningar till den femte våningen lämnades in först i september 1914, då bygget redan måste ha varit i full gång. Huset hade då det stod nytt 31 lägenheter: två femrummare, sju fyrarummare, 12 tvårummare och tio ettor, varav sex i gathuset och fem med fönster mot gatan. De stora lägenheterna i gathuset hade särskild köksingång. Tekniskt sett låg huset i framkant, med vatten och avlopp, toalett, centralvärme och elektricitet i samtliga lägenheter. Lägenheterna hade gasspis, (kall)vatten och avlopp, toalett och handfat. Däremot saknades badkar och dusch. Alla lägenheter hade vask i köket med vattenkran ovanför. De större lägenheterna hade också en diskho vid sidan om vasken. Troligen fanns en gasvarmvattenberedare i närheten av diskhon. Huset var också anslutet till elnätet. Alla lägenheter hade inbyggt skafferi med luckventil i ytterväggen I de större lägenheterna fanns dessutom ett isskåp strax innanför köksdörren. Dessutom fanns serveringskåp i gången samt väggfasta hyllor och inbyggda skåp i köket. (Källa: Hundraåringen på Svartensgatan 12 1915-2015, jubileumsskrift utgiven av Brf Kejsaren 27).

FÖRENINGEN

Brf Kejsaren 27

Föreningen och antal lägenheter

Föreningen innehar fastigheten Kejsaren 27 omfattande 28 bostadsrätter och 2 lokaler som hyrs ut. Föreningen beskattas som äkta. Fastigheten uppfördes 1915 och ritades av arkitekt Olof Jonsson.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1980. Fastigheten övertogs i september 1981.

Mark

Föreningen äger marken.

Ekonomi

Den totala lånestocken är knappt 10 mkr, motsvarande 4 354 kr/kvm/bostadsrättsyta. I kassan finns ca 700 tkr och i fonden för yttre underhåll 1,5 mkr.

Förvaltare

Styrelsen har tecknat avtal med MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning i Västerås) om ekonomisk och administrativ förvaltning.

Urval renoveringar

1983-1984 - En omfattande upprustning av huset och lägenheterna, inkl stambyte.

2015 - Installation öppen fiber.

2018 - byte alla avloppsstammar under källare och gård. Grävde ut gården och fuktisolerade mot ytterväggarna. Skapade ny fin innergård. Renovering tvättstuga.

2022 - byte styrenhet i fjärrvärmesystemet. Helrenovering av hissen.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan. Närmast är renovering/lagning av delar av tak, fönster och fasad, men det är inte planlagt i tiden.

Försäkring

Föreningens fastighet är försäkrad till fullvärde i Länsförsäkringar Stockholm.

Gemensamma utrymmen

Liten, lummig fin innergård med blomlådor, klängväxter och välskött gräsmatta samt utemöbler med grill på somrarna. Tvättstugan finns i fastighetens källare och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och torkrum. Föreningen har även ett hobbyrum med pingisbord. Cykel- och barnvagnsförråd finns i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Bredband levereras via Telenor (fiber). Kabel-tv levereras via Tele2 (ComHem).

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. 1 oktober 2022 höjdes avgiften 15 % och inga fler förändringar finns beslutade.

Överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet tas ut av köparen. Vid pantsättning utgår 1 % av prisbasbeloppet per pant.

Juridisk person/Delat ägande

Juridisk person godkänns inte som medlemmar i föreningen men delande ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2021, stadgar, föreningens hemsida samt från föreningens kontaktperson i april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Hemsida

https://egrannar.se/kejsaren27/

OMRÅDET

Mosebacke torg är en lugn oas, vackert omringad av fint bevarade hus och lutande kullerstensgator. Extra mysigt blir torget om sommaren när fontänen är igång, caféet på torget öppnar upp, med tillhörande gammeldags solstolar där gästerna avnjuter en kaffe eller kanske läser en bok. På eftermiddagen kan man ta en läskande öl på Mosebacketerassen eller gå upp till Södra teaterns champagnebar med Stockholms bästa utsikt. Om man har tur kan kvällen avlutas med en konsert på samma terrass med utsikt över vattnet och Gamla stan. Allt endast en minut hemifrån. Samtidigt befinner du dig endast ett kvarter från Götgatans myller och nära både Mariatorgets och Nytorgets alla vattenhål. Allehanda kommunikationer – tunnelbana, bussar, båtar och pendeltåg – finns inom ett fåtal minuter, och man har Stockholm city på lagom promenadavstånd