Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skånegatan 105B
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 1 av 5, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 32,5 kvm
  [Beskrivning uteplats] => 
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 2 611 kr/mån I avgiften ingår värme, vatten, internet och kabel-tv basutbud.
  [Andelstal] => 0,01696 %
  [Andel av årsavgift] => 1,69607 %
  [Lägenhetsnummer] => 00016/1103
  [Förråd] => Vindsförråd om ca 5 kvm
)

Skånegatan 105B

VÄLBEVARAT OCH CHARMIGT 1920-TAL VID MYSIG GÅRD

FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skånegatan 105B
Område
Södermalm - SoFo
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
1 rum
Area
32,5 kvm
Avgift
2 611 kr/mån I avgiften ingår värme, vatten, internet och kabel-tv basutbud.
Andelstal
0,01696 %
Andel av årsavgift
1,69607 %
Lägenhetsnummer
00016/1103
Förråd
Vindsförråd om ca 5 kvm

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Övrigt
700 kr/år
Total driftskostnad
4 700 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1924

Kopparn 6 är det allra första bostadshus som HSB uppförde i Stockholm och Brf Kopparn dess första förening. Det stod färdigt 1924 och ritades av Sven Wallander. Han var en av initiativtagarna till rörelsen och även dess chefsarkitekt under många år. Samma år som Kopparn 6 stor klar, stod ett annat av Sven Wallanders verk i staden färdigt, det norra Kungstornet på Kungsgatan, Stockholms första ”skyskrapare”. Kopparn 6 ligger i korsningen av Skånegatan och Klippgatan och är ett vackert hörnhus putsat i gult och med en bottenvåning putsad i grått. Fasaden var förhållandevis påkostad och smyckas av olika detaljer som klassicistiska frontoner, fönsterluckor, tandsnittslist under taket och huvbeprydda burspråk med småspröjsade fönster. Övriga fönster har tre glas i varje båge och är målade i grått. Brf Kopparn är en välskött och trevlig förening med god ekonomi. Föreningen har en mycket fin och mysig innergård med grönska och flera träd. Under julen pryds gården av en stor julgran.

FÖRENINGEN

Brf Kopparn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kopparn i Stockholm en äkta förening och består av ett flerbostadshus på fastigheten Kopparn 6. Föreningens fastighet är belägen vid Skånegatan och Klippgatan intill Vitabergsparken och Sofia kyrka. Föreningen består av 55 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lokal upplåten med bostadsrätt. Den totalt boytan på bostadsrätter är 1 941 samt 40 kvm som utgör lokalyta. Föreningen registrerades den 28:e mars 1924 och var då HSB:s första förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk administration sköts av SBC.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas medlemsförsäkring. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

Urval renoveringar

Portrenovering, 2019. Ny undercentral, energideklaration, 2018. Under åren 1991-1995 skedde en omfattande renovering och modernisering av de flesta betydande områdena av fastigheten. Då renoverades tak, fasad, fönster, tvättstuga och trapphallar. Elstigar byttes även.

Kommande renoveringar, stambyte

Föreningen planerar för ett komplett stambyte i fastigheten under 2022. Ett upphandlingsunderlag har tagits fram under året och för tillfället inhämtas offerter från entreprenörer. Föreningen har under de senaste åren förberett sig väl för stambytet genom höjda avgifter och ökad amorteringstakt. Det innebär att föreningen står väl rustad ekonomiskt. Badrummen kommer att finansieras av föreningen och få en god standard med kalel, klinkers och porslin. Dessutom kommer medlemmarna erbjudas möjlighet att välja material mot extra kostnad. I vissa lägenheter kommer även alternativa planlösningar erbjudas mot extra kostnad. Köken kommer påverkas mindre och återställas efter stambytet. Stämmobeslut om kontraktering skall tas Q1 2022. Förutsatt att detta är positivt kan det förväntas ta ca 3 mån till byggstart. Förutsatt att detta är positivt förväntas byggstart ske inför sommaren. Beräknad tid är ca 10 mån för samtliga tre trappuppgångar med en genomgångstid om ca 6-8 veckor per lägenhet. Provisorier som duschar och toaletter kommer tillhandahållas för att möjliggöra kvarboende, men det är rekommenderat att evakuera lägenheten de 3–4 första veckorna. Se föreningens hemsida för ytterligare information, www.kopparn.se.

Det finns inga andra större renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen har en låg skuldsättning om ca 1 560kr/kvm boyta och en kassa på ca 2 Mkr. Enligt konsultförstudie kommer kostnaden för stambytet vara ca 19 milj inkl moms och konsultkostnader. En miljon är då avsatt till oplanerade extrakostnader. Föreningen har i nuläget inga beslutade avgiftsförändringar.

Gemensamma utrymmen

Föreningen nyttjar en lummig innergård med planteringar och sittgrupper. I källaren finns även en gemensam tvättstuga som är utrustad med tre maskiner, torktumlare och två torkskåp. Medlemmarna disponerar även en samlings-/övernattningsrum som i dagsläget är stängd fram till att stambytet genomförts. Det finns även ett cykelrum. Trappstädning sköts av medlemmarna. Enskilt hushåll städar sitt trapphus ca 2 gånger per år. Medlemmarna disponerar över vindsförråd. Hiss finns från portuppgången 105A varifrån man via en övergång på våning 5 enkelt når vindsförrådet. Det anordnas höst- & vårstädningar av gemensamma utrymmen och gården.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften

Värme & V/A ingår i avgiften. Det tillkommer även ett obligatoriskt tillägg om 99kr/månad för bredband via Ownit. Fiber finns anslutet till huset, levereras av Stokab

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om 2,5% av aktuellt prisbasbelopp. Köparen betalar en pantsättningsavgift om 1% av aktuellt prisbasbelopp vid finansiering genom lån. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning samt i enligt villkor i stadgarna.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns om minst 10%. Delägande av person som er bor i huset godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-11-29, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida: www.kopparn.se.

OMRÅDET

Vid Skånegatans östra mynning bor du med det bästa av två världar, här har du både lugnet och grönskan och pulsen runt hörnet. Du bor mittemot Sofia kyrka, Vitabergsparken och dess fina kulturhusbebyggelse men hela SoFos grymma utbud av restauranger och caféer nås inom ett par minuter. Till Nytorget är det endast två kvarter. Samtidigt som det händer mycket i kvarteren med nya ställen och gatufester råder en småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Här är det kul att bo!