Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Folkungagatan 51
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 75 kvm
Enligt uppmätning
2 rok enligt förvaltare [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 526 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, balkongavgift, grundutbud kabel-tv [Andelstal] => 2,598 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 06699-01-01-2020/1302 )

Folkungagatan 51

VÄLPLANERAD OCH SOCIAL TREA MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS

FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 51
Område
Södermalm - SoFo
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
75 kvm
Enligt uppmätning
2 rok enligt förvaltare
Avgift
3 526 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, balkongavgift, grundutbud kabel-tv
Andelstal
2,598 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
06699-01-01-2020/1302

Driftskostnader

El
5 178 kr/år
Försäkring
5 448 kr/år
Total driftskostnad
10 626 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna, 2 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Mosebacke
Götgatsbacken
Nytorget
Vitabergsparken
Närhet till lekpark

Arkitekturen

Arkitekt: Erik Lallerstedt 1932

Kvarteret Gråberget är ett av de äldsta kvartersnamnen på Södermalm, omnämnt från cirka 1650. På den stora tomten Gråberget 23, som ligger både mot Folkungagatan och mot Tjärhovsgatan, uppförde Posten 1932 ett hus med postkontor på bottenvåningen och lägenheter för Postverkets anställda på våningsplanen. Arkitekt var Erik Lallerstedt som ritade många av postens byggnader och troligtvis var deras chefsarkitekt, en roll som sedan hans son Lars-Erik Lallerstedt övertog i slutet av 1940-talet. Erik Lallerstedt har, förutom ett stort antal postbyggnader, till exempel även ritat KTH:s huvudbyggnad på Valhallavägen, Trygghuset på Birger Jarlsgatan vid Humlegården och Kungsholms kyrkas vackra församlingshus. Gråberget 23 består av två huskroppar som binds samman av bottenvåningen som löper genom hela kvarteret. Byggnaden är i mångt och mycket ett klassicistiskt hus men som har funktionalistiska drag. Spröjsade klassicistiska fönster varvas med ospröjsade burspråksfönster. I postens lokaler huserar numer Lidl.

FÖRENINGEN

Brf Gråberget 23

Föreningen

Brf Gråberget 23 (org. 769606-5312) är en äkta förening som består av ett flerbostadshus med 46 lägenheter varav 45 innehas med bostadsrätt och en upplåten med hyresrätt (56kvm). Fastigheten är belägen på tre adresser; Folkungagatan 51 och 53 samt Tjärhovsgatan 6. Huset ritades av arkitekten Erik Lallerstedt och uppfördes 1932. Uppvärmning sker via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2006.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas ej av tomträttsavgälder. Lokalerna i huset ägs sedan 2008 av Lidl genom en tredimensionell fastighetsbildning. Brf Gråberget 23 äger bostadsytor, vind och källarutrymmen samt har vissa gemensamhetsanläggningar tillsammans med Lidl. Gården ägs av Lidl, föreningen har servitut att nyttja den.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighhetsägarna Service Stockholm AB och den teknisk förvaltning sköts av Energibevakning.

Ekonomi:

Föreningen långfristiga skulder uppgår till 20Mkr och det finns ca 1.2MKR i kassa & bank. Föreningens var fram tills juni 2022 skuldfri, då ett lån togs för stambytet av samtliga lägenheter och trapphus genomfördes. Skuld per kvadrat är 6 650 kr. Styrelsen har informerat om en 7,5 % höjning av månadsavgiften som träder i kraft i januari.

Renoveringar i urval

2022 Installationsförnyelse/stambyte etapp 3 av 3, VA-ledningar i lägenheter och fastigheten. Byte av rökgasfläkt, målning av yttertak, komplettering av taksäkerhet. 2021 Installationsförnyelse, stambyte etapp 2 av 3, egna och gemensamma VA-ledningar med LIDL. Reparation av skador på tak- och stuprör. 2020 Renovering av sophiss och utbyte av spillvattenledningar i källaren, installationsförnyelse, stambyte etapp 1 av 3. 2018 Renovering av kungsbalkonger, vädringsbalkonger samt burspråk/fasade. 2016 reparation av läckage på värmesystemet, nya trädgårdsmöbler till gården. 2015 reparation av avloppsrör, fiber installerades, renovering av badrum i de hyresrätter som omvandlades till bostadsrätter. 2014 Fem nya balkonger byggdes, färdigställande av OVK. 2012 Fönsterrenovering. 2009 Renovering av trapphus och entré, nyinstallation av hiss. 2008 Nytt gårdsbjälklag. 1991 Fasadrenovering. 1979 Rörstambyte och elstambyte.

Gemensamma utrymmen

En stor tvättstuga finns belägen källaren i samma trappuppgång.

2st stora tvättmaskiner, 1st stor torktumlare, ett torkskåp, en mangel samt stort ett separat torkrum. Dessutom finns ytterligare en stor tvättstuga i föreningen på Tjärhovsgatan 6. Cykel/barnvagnsrum finner man i entré på Tjärhovsgatan 6. Sittplatser och cykelställ finner man på innergården.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal för kabel-tv samt bredband via Ownit.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras med 10% som minsta ägarandel.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter:

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av säljaren. Pantsättningsavgiften motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp och betalas av pantsättaren.

Hemsida

www.graberget23.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida och kontakt med styrelsen november 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt. Inom 50 meter finns det mesta du behöver i vardagen som två matbutiker (en billigare Lidl-butik och en välsorterad Ica-butik), apotek, Systembolaget, en järnaffär öppen 365 dagar om året, tunnelbana och bussar. Det tar bara ett par minuter att promenera ner till Nytorget med några av stans bästa restauranger och trevligaste fik. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Fjällgatan och oasen Vita Bergen.