Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 6
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 47 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 723 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och tv. Obligatorisk tillägg om 81 kr per mån för balkong. [Andelstal] => 2,7254 % [Andel av årsavgift] => 2,72539 % [Lägenhetsnummer] => 11272/1104 )

Bondegatan 6

Jugendtvåa i hjärtat av sofo - med burspråk och solig balkong!

TEXT: BECK-REMNES FOTO: OZZOLAPPA SCENOGRAFI: NAVIER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 6
Område
Södermalm - SoFo
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
47 kvm
Föreningens information
Avgift
2 723 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och tv. Obligatorisk tillägg om 81 kr per mån för balkong.
Andelstal
2,7254 %
Andel av årsavgift
2,72539 %
Lägenhetsnummer
11272/1104

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Total driftskostnad
6 300 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bistro Bananas
Trevlig stämning och god mat. Precis runt hörnet, och det finns även en hemlig genväg genom tvättstugan
Lykke
Gamla Café String, som numera drivs av två bröder med kaffe från Johan & Nyströms rosterier. Belägen nära hemifrån på Bondegatan
Swedish Retro
Snett över från LYKKE ligger en välkurerad secondhand-butik
Vitabergsparken
Grönskande närliggande park för lunchpromenader
Nytorget
SOFO:s mittpunkt med caféer, restauranger och god stämning.

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1902

Fastigheten Pelikanen 3 består av två bostadshus med adress Bondegatan 6 och Katarina Bangata 19. Husen ritades 1902 av arkitektduon Dorph och Höög. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden och de har ritat merparten av byggnaderna i kvarteret Pelikanen. Huset mot Bondegatan 6 har en rusticerad bottenvåning plus första plan, därefter följer tre bostadsvåningar med fasad putsad i en gul kulör. Mellan våningsplan två och tre syns dekorativa ornament i form av festonger. Fönsterbågarna är målade i en röd kulör. Under senare år har balkonger satts upp mot gården. Föreningen består av 33 lägenheter, varav 31 är upplåtna med bostadsrätt och två är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även fem lokaler med hyresrätt.

FÖRENINGEN

BRF VDSU Fasaden

Brf VDSU Fasaden är en äkta bostadsrättsförening som ombildades år 2000. Huset ritades av den välrenommerade arkitektduon Dorph och Höög och stod klart år 1902.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pelikanen 3. Föreningen består av 33 lägenheter, varav 31 är upplåtna med bostadsrätt och 2 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 5 lokaler med hyresrätt.

Mark

Fastigheten är upplåten med tomträtt. Nuvarande avgäldsperiod för fastighet Pelikanen 3 löper t.o.m. 2026-04-30.

Ekonomi

Föreningens ekonomi har länge varit stabil med en god soliditet. Föreningen har 0 kr i långfristiga skulder och de totala kortfristiga skulderna uppgår 2020 till ca 7,2 mkr vilket ger en låg belåningsgrad om 3 318 kr/kvm. Föreningens har goda intäkter tack vare de 5 lokalerna som de hyr ut, år 2020 stod dessa för 46% av föreningens totala intäkter.

Stadgar

Delat ägande godkänns. Juridisk person godtags ej som köpare. Skriftligt samtycke från styrelsen krävs vid andrahandsuthyrning. En avgift på 10% årligen av gällande prisbasbelopp tas ut av föreningen.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten, internet (via fibernät Stockholms Stadsnät AB) kabel-tv och balkongavgift. Det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Förråd

Källarförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig och grön innergård med cykelparkering, olika sittplatser, pergola och grill under sommarhalvåret. Det finns cykelförvaring i källaren samt tvättstuga i källarplan från ingång Katarina Bangata. Där finns 3st washcator maskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Det finns även en tvättmaskin för spontan tvätt. Det finns även ett soprum med kärl för tidningar, kartonger, plast- och plåtförpackningar, batterier och även mindre elektriska apparater.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

1999 rörstambyte, nyinstallation hiss, elstambyte, omläggning av tak, omputsning av fasad, 2008 renovering fönster, 2011 ommålning trapphus, 2013 ommålning trapphus, 2016 nya balkonger, 2020 målning av tak 2021 Byte av radiatorventiler och värmesystem

Föreningens hemsida

http://vdsufasaden.bostadsratterna.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, den senaste årsredovisningen samt kontakt med styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Läget kring Bondegatan är i stort sett oslagbart på Södermalm. Lägenheten ligger två kvarter från det härliga och levande Nytorget och inom två minuters promenad finns massor med bra restauranger, butiker och caféer. Här kan du enkelt handla fina råvaror på Urban Deli till kvällens middag, eller fikabröd på någon av områdets bagerier. Runt hörnet från hemmet väntar en grönskande allé som anordnar marknad om helgen med ekologiska grödor, ägg och hemmagjord marmelad. Vitabergsparken och Blecktornsparken ligger båda två på promenadavstånd tillsammans med Årstavikens bryggor och bad. Det finns också bra kommunikationer i form av bussar och tunnelbanan vid Skanstull och Medborgarplatsen.