Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 5 B, 3 tr
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 83 kvm
  [Beskrivning uteplats] => 
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 4 209 kr/mån inkl värme, vatten och bredband
  [Andelstal] => 6,6 %
  [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas
  [Lägenhetsnummer] => 1301
)

Bondegatan 5 B

VACKER SOFO-TREA MED KAKELUGN OCH BALKONG

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 5 B, 3 tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
83 kvm
Avgift
4 209 kr/mån inkl värme, vatten och bredband
Andelstal
6,6 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1301

Driftskostnader

El
3 270 kr/år
Försäkring
4 140 kr/år
Total driftskostnad
7 410 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1907

Fastigheten Höken 21 uppfördes under åren 1907-1909 och ritades av den produktiva arkitektduon Hagström & Ekman. Det är ett bostadshus i fem våningar, beläget i hörnet Bondegatan och Östgötagatan. Fasaden har genom åren förenklats något från originalritningarna, men är än idag en vacker jugendfastighet med många bevarade originaldetaljer. Huset är putsat i en ljust orange nyans med en gråputsad sockel och har mjukt avfasade burspråk och en entré på vardera gatusida. Trapphusen är mycket stilfulla med bland annat rutlagda stengolv och förtjusande småspröjsade fönster. I Brf Inlandsisen finns 18 bostadsrättslägenheter samt en stor butiks- och kontorslokal som inbringar goda intäkter till föreningen. För de boende finns en trevlig innergård med pergola trädgårdsmöbler, grill och cykelställ. Invändigt finns cykel- och barnvagnsrum, lekrum samt tvättstuga.

FÖRENINGEN

Brf Inlandsisen

Brf Inlandsisen är en äkta förening som äger fastigheten Höken 21 på Bondegatan 5B. Huset ritades 1907 arkitektduo Hagström & Ekman. Föreningen köpte fastigheten 2001 och innehar marken med tomträtt.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 18 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (149 kvm, butik i dagsläget) med hyresrätt.

Mark

Marken ägs med tomträtt. Tomträttsavgälden är 175 800 kr per år och är satt fram till 2024-05-31, därefter kommer den att avtalas på nytt och gälla i 10 år till.

Ekonomi

De kortfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 8,8 mkr vilket ger en belåningsgrad om 6 420 kr/kvadratmeter. Oexploaterad råvind finns kvar som dold tillgång i föreningen.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I den ingår värme, vatten, kabel-tv (grundutbud via ComHem) och bredband. Föreningen har Ownit som leverantör av bredband. Samtliga lägenheter är anslutna till ett fibernät med 500-1000 Mbt/s. Föreningen höjde avgifterna 2021 pga stambytet.

Stadgar

Delat ägande godkänns, juridisk person godkänns ej.

Förråd

Till bostaden hör ett ovanligt stort vindsförråd om ca 10-12 kvm.

Eldstad

Tolv lägenheter är utrustade med kakelugn. I denna lägenhet har det tidigare funnits kakelugn i både sovrum och vardagsrum. Skick på rökkanalerna är ovisst men kan undersökas av framtida köpare".

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig och väldigt väl omhändertagen innergård som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. I Källaren finns cykelrum/barnvagnsrum, ett hobbyrum där man kan snickra samt ett pingis/lekrum för barnen. Föreningens medlemmar har även tillgång till en modern och lättbokad tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare samt en mangel.

Renovering

1977 - Fastigheten genomgick en omfattande renovering/ombyggnad: fasaden omputsades, nya stammar för vatten och avlopp, fjärrvärme, hissar installerades, tak utbytt 2000 - Tvättstugan och hissarna renoverades 2001 - Målning tak. Slipning och behandling av golv i entréerna. 2003 - Tre nya branddörrar installerades mot gården. Inköp en tvättmaskin och torkskåp till tvättstugan. 2009 - 10 balkonger byggdes 2010 - Samtliga fönster renoverades. Spolning stammar 2011 - Fasad omputsades. 2013 - 2014 - Entréportar mot gata totalrenoverades. Installation av nytt passersystem med porttelefoni, automatiska dörröppnare och nya lås/nycklar. 2015-2020 - Installation av nytt sophanteringssystem. Injustering av fastighetens värmesystem. Installation av fibernät för bredband. Inköp en tvättmaskin och torktumlare till tvättstugan. Trapphuset renoverades: Nya säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter och hyreslokalen, målning av väggar, tak och snickerier. Infasning av elkablar på entréplanen. Installation av ny armatur. Djuprengöring och ytbehandling av stengolv och trappor 2021 -Stambyte

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SC Redoviskonsult.

Föreningens hemsida

http://www.hemsidan.com/inlandsisen

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, hemsida samt avstämning med ordförande Fredrik i Mars 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Bondegatan är starkt förknippad med stadsdelen Södermalm och området SoFo. Här bor du mitt i smeten, nära många trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer. Även biografer och teatrar ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Medborgarplatsen och Götgatan med dess stora utbud av butiker och nöjen finns också runt hörnet. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Nytorget och Vita Bergen i närheten. Ett kvarter bort finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.