Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bjurholmsplan 17
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 1 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 28 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 320 kr/mån [Andelstal] => 1,609 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 9/1005 )

Bjurholmsplan 17

VÄLPLANERAD ETTA PÅ VACKRA BJURHOLSPLAN I SOFO

FOTO: WICHARDT STYLING: LINDHOLM TEXT: LUNDGREN

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bjurholmsplan 17
Område
Södermalm - SoFo
Våning
1 av 6, hiss finns
Rum
1 rum
Area
28 kvm
Föreningens information
Avgift
1 320 kr/mån
Andelstal
1,609 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
9/1005

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Östlihn 1929

Harven 58 är ett stilfullt och välbevarat hus beläget i hörnet av Bjurholmsplan och Bjurholmsgatan. Det ritades 1928 av arkitekt Josef Östlihn och stod troligtvis klart 1929. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Huset har en entré mot vardera gatan, varav den mot Bjurholmsplan är pampigast med två kolonner på varsin sida porten och ovanför det ett burspråk som går upp till våning fyra trappor. I burspråket är fönstren småspröjsade och i resten av husen är de klassiskt 1920-talsspröjsade med tre rutor i varje båge. Fasaden och fönstren har nyligen renoverats med bibehållet utseende. Trapphuset imponerar med många entrédörrar per våningsplan – här har en snillrik arkitekt fått plats med hela åtta lägenheter per våning. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Brf Harven 58 är en mycket bra förening med god ekonomi och låga avgifter. På innergården finns utemöbler och cykelställ, och i byggnaden finns gemensam tvättstuga, cykelförråd, grovsoprum och vindsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Harven 58

Antal lägenheter och lokaler

Brf Harven 58 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen upplåter 45 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn och uppfördes 1929.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo och teknisk förvaltning av Driftia. Föreningen har precis anställt en fastighetsskötare som kontrollerar huset en gång i veckan. Medlemmar kan även höra av sig till honom vid problem i den egna lägenheten.

Renoveringar

1989-1990 stambyte, elstigare samt fasadrenovering. 1996 omläggning av tak. 2015 stamspolning, hissrenovering. 2017 fasad- och fönsterrenovering, balkongrenovering, takmålning, kartering och renovering av ventilationskanaler. 2019 installation ny värmecentral, byte av radiatorventiler i samtliga lägenheter, installation av automatisk avluftare. 2020 radonmätning, energideklaration, stamspolning, godkänd kommuninspektion. 2021 ovk. 2022 ny armatur i tvättstugan.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar. Diskussion om säkerhetsdörrar pågår.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 6,3 mkr, vilket ger cirka 3 465 kr/kvm boarea enligt årsredovisningen för 2022, dvs en bra bit under snittet för Södermalm. Lokalintäkterna uppgick till 2022 till ca 104 tkr. Föreningen visade positivt resultat såväl 2021 (plus 138 tkr) som 2022 (plus 46 tkr). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar (avgiften justerades uppåt vid årsskiftet).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd av styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Innergård, tvättstuga, cykelförråd och cykelställ på gården, grovsoprum och vindsförråd.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Köparen står för överlåtelseavgiften på ca 1 838 kr. Pantsättningsavgift på ca 788 kr/pant.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv via Tele2, ingår inte i avgiften.

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register registrerad som en tvåa. Därefter har köket flyttas. Det minsta rummet är ca 6 kvm och har direkt ljusinsläpp, dvs fönster.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2022 samt avstämning med styrelsen den 30 jan 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en oas och en oerhört lugn plats centralt på Söder, men med sitt avskilda läge är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här bor du med grönska åt alla håll. Här är biltrafiken ett minimum, barnen leker i parken och man kan sola och ha picknick ostört. Du bor även granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. Du når även Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar på ett par minuter. Bjurholmsplan är döpt efter bryggaren Anders Bjurholm (1826-1913). Han var en innovativ person som bland annat introducerade öletiketten och standardiserade storlekarna på flaskorna, och han bildade även Svenska Bryggareföreningen. Han hade lager och iskällare på denna plats, som stadsfullmäktige sedan beslutade döpa till Bjurholmsplan.