Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bjurholmsplan 17, 3 tr
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 63 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 983 kr/mån inkl. värme och vatten [Andelstal] => 3,224 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 28/1301 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 191 632 kr, beräknad på uppgifter ur utkast årsredovisning 2022 samt andel i föreningen (föreningen redovisar inte andel av årsavgift) [Förråd] => Två vindsförråd på ca 2 kvm med vardera med vanlig takhöjd )

Bjurholmsplan 17

LJUS OCH HÄRLIG TJUGOTALSLÄGENHET MED FIN PARKUTSIKT

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bjurholmsplan 17, 3 tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
63 kvm
föreningens information
Avgift
2 983 kr/mån inkl. värme och vatten
Andelstal
3,224 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
28/1301
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
191 632 kr, beräknad på uppgifter ur utkast årsredovisning 2022 samt andel i föreningen (föreningen redovisar inte andel av årsavgift)
Förråd
Två vindsförråd på ca 2 kvm med vardera med vanlig takhöjd

Driftskostnader

El
3 527 kr/år
Försäkring
2 913 kr/år
Total driftskostnad
6 440 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 vuxna och 2 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Kajsas i Parken
Uteservering, fik och bar i Vitabergsparken
Galinas
Sanslös pizza
Nytorget
Härligt häng
Årstaviken
Promenader, bad och utegym
Lilla och Stora Blecktornsparken
Fantastiska lekplatser för barn med mini-zoo och plaskdamm

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Östlihn 1929

Harven 58 är ett stilfullt och välbevarat hus beläget i hörnet av Bjurholmsplan och Bjurholmsgatan. Det ritades 1928 av arkitekt Josef Östlihn och stod troligtvis klart 1929. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Huset har en entré mot vardera gatan, varav den mot Bjurholmsplan är pampigast med två kolonner på var sida porten och ovanför det ett burspråk som går upp till våning fyra trappor. I burspråket är fönstren småspröjsade och i resten av husen är de klassiskt 1920-talsspröjsade med tre rutor i varje båge. Fasaden och fönstren har nyligen renoverats med bibehållet utseende. Trapphuset imponerar med många entrédörrar per våningsplan – här har en snillrik arkitekt fått plats med hela åtta lägenheter per våning. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Harven 58

Antal lägenheter och lokaler

Brf Harven 58 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen upplåter 45 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn och uppfördes 1929.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo och teknisk förvaltning av Driftia. Föreningen har precis anställt en fastighetsskötare som kontrollerar huset en gång i veckan. Medlemmar kan även höra av sig till honom vid problem i den egna lägenheten.

Renoveringar

1989-1990 stambyte, elstigare samt fasadrenovering. 1996 omläggning av tak. 2015 stamspolning, hissrenovering. 2017 fasad- och fönsterrenovering, balkongrenovering, takmålning, kartering och renovering av ventilationskanaler. 2019 installation ny värmecentral, byte av radiatorventiler i samtliga lägenheter, installation av automatisk avluftare. 2020 radonmätning, energideklaration, stamspolning, godkänd kommuninspektion. 2021 ovk. 2022 ny armatur i tvättstugan.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar. Diskussion om säkerhetsdörrar pågår.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 6,3 mkr, vilket ger cirka 3 465 kr/kvm boarea enligt årsredovisningen för 2022, dvs en bra bit under snittet för Södermalm. Lokalintäkterna uppgick till 2022 till ca 104 tkr. Föreningen visade positivt resultat såväl 2021 (plus 138 tkr) som 2022 (plus 46 tkr). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar (avgiften justerades uppåt vid årsskiftet).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd av styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Innergård, tvättstuga, cykelförråd och cykelställ på gården, grovsoprum och vindsförråd.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Köparen står för överlåtelseavgiften på ca 1 838 kr. Pantsättningsavgift på ca 788 kr/pant.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv via Tele2, ingår inte i avgiften.

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register registrerad som en tvåa. Därefter har köket flyttas. Det minsta rummet är ca 6 kvm och har direkt ljusinsläpp, dvs fönster.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2022 samt avstämning med styrelsen den 30 jan 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en liten oas och en mycket lugn plats centralt på Söder, där det avskilda läget gör det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här är biltrafiken ett minimum och det finns grönska åt alla håll. Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna ligger på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. Småbarnsfamiljer kan glädja sig åt närhet till flera lekparker och förskolor. I närområdet finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. En Coop-butik med generösa öppettider underlättar vardagens bestyr, därtill nås Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar inom ett par minuter. Bjurholmsplan är döpt efter bryggaren Anders Bjurholm (1826–1913). Han var en innovativ person som bland annat introducerade öletiketten och standardiserade storlekarna på flaskorna, och han bildade även Svenska Bryggareföreningen. Han hade lager och iskällare på denna plats, som stadsfullmäktige sedan beslutade döpa till Bjurholmsplan.