Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ploggatan 12
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 1 av 6, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 37 kvm
Standard SS021053
1 rok enligt utdrag ur lägenhetsförteckningen. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 976 kr/mån Värme och vatten ingår i avgiften. Ett obligatoriskt tillägg för balkong på 77 kr/mån är inkluderat i den totala avgiften på 1976 kr. [Andelstal] => 0,93667 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 0016/1001 )

Ploggatan 12

MINITVÅA MED RADHUSKÄNSLA - BALKONG MED DIREKT ANSLUTNING TILL LUMMIG INNERGÅRD

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sandra Vestin
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ploggatan 12
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 6, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
37 kvm
Standard SS021053
1 rok enligt utdrag ur lägenhetsförteckningen.
Avgift
1 976 kr/mån Värme och vatten ingår i avgiften. Ett obligatoriskt tillägg för balkong på 77 kr/mån är inkluderat i den totala avgiften på 1976 kr.
Andelstal
0,93667 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
0016/1001

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 900 kr/år
Total driftskostnad
4 900 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Schablonberäkning. Driftskostnader varierar beroende på vilket avtal man tecknar samt hur mycket man förbrukar.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vitabergsparken
Café Nizza
Pom och Flora
Fjällgatans fina utsikt
Folii Vinbar

Arkitekturen

Arkitekt: ARKITEKT: ARBETAREBOSTADSFONDEN 1910

Ploggatan 12 med fastighetsnamnet Järnet 7 har anor från Arbetarebostadsfondens tid i slutet av 1800-talet, då det var vanligt att stiftelser byggde bostäder åt stadens mindre bemedlade. Detta hus stod färdigt år 1910 och uppfördes av Stockholms stads fastighetskontor. Inga ritningar finns bevarade, så vi vet inte vem som ritat detta jugendinspirerade hus. Fastigheten med fem våningar i sex trapphus är något av en bortglömd oas med sitt rofyllda läge och sitt utförande på östra Södermalm. Den har en elegant fasad med stilenliga jugenddetaljer i en utsmyckad bottenvåning, med bandrits och en avslutande profilerad list. Övergången till övriga fasaden med slätputs är tydlig med ett antal diskreta utsmyckningar, bland annat slätputsade band och avhuggna hörn mot Skåne- och Bondegatan. Husets portar består av bevarade pardörrar med vackert spröjsade glas och ett välvt spröjsat överljus. Det är en bostadsfastighet byggd för praktisk funktionalitet, ursprungligen med gott om förråd i källaren, för ved och matvaror. Planlösningen erbjöd mindre lägenheter om 1-2 rum, samtliga med utmärkt disposition med genomgående läge mellan gata och gård. Den planlösningen ser vi än i dag. Föreningens mycket uppskattade trädgård är lika stor som kvarteret och har smidesgrindar till Bondegatan och Skånegatan. Föreningen består idag av 67 bostadsrätter, 12 hyresrätter med adressen Ploggatan 10-20 fördelade på sex portar.

FÖRENINGEN

Brf Jernet 7

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen Järnet (org.nr: 769605-3011) äger fastigheten Järnet 7. Fastigheten består av 72 lägenheter som upplåts med bostadsrätt och sju som upplåts med hyresrätt med adresserna Ploggatan 10-20 fördelad på 6 portar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Brf Jernet 7 övertog fastigheten 1999. 

Mark:

Föreningen äger sin egen mark och påverkas inte av höjda tomträttsavgälder. 

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo Sickla AB. 

Renovering

2004 reparerades fasaderna och reparerades taket, vilket även har setts över 2008 och 2012. 2007-2008 byttes stammarna. 2008 byttes elstigar i trapphus. 2008 renoverades hissar. Obs: endast hiss i trapphus 10 och 20. 2010 målades trapphusen om och säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter. 2010 besiktigades alla balkonger. 2011 gjordes gården om. 2013 har en ny dräneringsränna lagts in längsmed hela huset mot innergården. 2013 byttes alla källardörrar från gården ut 2015 drogs fiber in i hela fastigheten. 2015 uppdaterades sophanteringen med bl.a. matavfallshantering. 2015 genomfördes en obligatorisk radonmätning. Resultatet av mätningen visade på värden under eller långt under gränsvärdena för vad som anses skadligt. 2015 genomfördes även en obligatorisk OVK genomgång av hela fastigheten. 2016 Ett till cykeltak + pollare byggs under december på ytan mot Skånegatan. 2017. Mindre renovering av tak (under 2017). 2018–19 balkongprojekt samt renovering av föreningens gemensamma vädringsbalkonger. 2020 renoverades föreningens fönster. 2021 Nya tvättmaskiner och torktumlare installerades i tvättstuga 2.

Kommande och pågående renoveringar

OVK projektet är inte helt slutfört än, några lägenheter och åtgärder kvarstår. Cykelförvaring. Byte av fjärrvärmecentralen och termostatventiler samt injustering av värmesystem.

Ekonomi:

Föreningen är skuldfri sen i februari 2022 efter en försäljning av sina hyresrätter. Föreningen har ca 2MKr i kassa & bank.

Förråd:

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Föreningens gård är någonting utöver det vanliga, det är en grönskande oas med flertal sittplatser, grill och solplatser med underbar dag och eftermiddagssol. I källaren i portarna 10 och 12 finns två gemensamma tvättstugor, ett torkrum och ett torkskåp. På gården finns ett miljörum med sortering, barnvagnsförråd rum och flertalet cykelställ.

Bredband och tv:

Fiber är installerat i fastigheten. Föreningen är ansluten till Stockholms Stadsnät och Tele2 (f.d ComHem) för internet och TV-anslutningar.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns. Föreningen kräver att den som ska bo i lägenheten äger minst 50%.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet. Köparen betalar pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens hemsida: https://www.jernet7.se

Kontroll:

Ovanstående grundas på föreningens hemsida, kontakt med föreningens kassör, stadgar samt årsredovisningen från 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Vackra träkåkar, historiska områden och havsutsikt runt hörnet beskriver området kring Ploggatan väl. Gatan ligger belägen strax ovanför vimlet vilket resulterar i tystare kvarter, samtidigt nära både Vitabergsparken och Nytorget. Här finns förstklassiga restauranger och det populära caféet Pom & Flora, där det går att få lyxfrukost och gott kaffe varje morgon. Tar du backen ner till Nytorget väntar fler caféer, restauranger och barer, och lite längre bort ligger Hammarbykanalens fina promenadstråk tillsammans med Årstavikens badbryggor. Fåfängan med dess utkiksplats (och fantastiska solnedgångar) väntar åt andra hållet. I närheten av fastigheten ligger även Fjällgatan med sin vackra utsikt över Djurgården, Skeppsholmen och Gamla Stan. Området är på många sätt dynamiskt med tillgång till bra kommunikationer med buss 2 och 53, 55, 66 runt hörnet från huset. Även buss 3 ligger relativt nära, och en rask promenad tar dig till Slussen på 15 minuter. Ännu närmre ligger Skanstull och Medborgarplatsens tunnelbanor, samt den nya tunnelbanestationen som kommer byggas i Sofia. Båt till City och Hammarby sjöstad ligger på 10 minuters promenadavstånd (Barnängsbryggan).