Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ljusterögatan 5, 2 tr.
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 50 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 195 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-TV & bredband [Andelstal] => 3,427 % [Andel av årsavgift] => 3,5542 % [Lägenhetsnummer] => 14/1202 )

Ljusterögatan 5

LJUS OCH VÄLPLANERAD TVÅA MED FINT FUNKISKÖK

SCENOGRAFI: COPPARSTAD FOTO: JOHANSSON TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ljusterögatan 5, 2 tr.
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
50 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 195 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-TV & bredband
Andelstal
3,427 %
Andel av årsavgift
3,5542 %
Lägenhetsnummer
14/1202

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman 1931

Vitbetan 18 ritades av Ture Sellman, en arkitekt som ritat en hel del hus runt om i Stockholm, men även i till exempel Eskilstuna och Katrineholm. 1940 avslutade han dock sin arkitektkarriär för att gå in i filmbranschen med eget företag. Ritningarna är daterade 1929 och huset stod klart 1930. Vitbetan 18 är ett klassicistiskt bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Det ritades och byggdes i brytningstiden mellan 1920-talsklassicism och funktionalism. Fönstren är sexrutigt spröjsade a la 1920-tal men fasaden bär också stramare drag som för tankarna åt funkis. Fasaden är putsad i en ljust gul nyans och har ett burspråk i mittpartiet. Huset har en pampig ursprunglig portal och natursten har använts rikligt i portalen och i bottenvåningen. Brf Vitbetan 18 består av 35 lägenheter och två lokaler. Föreningen har en gemensam innegård med utemöbler och cykelparkering.

FÖRENINGEN

Brf Vitbetan 18

Antal lägenheter och lokaler

Brf Vitbetan 18 (org.nr: 716417-9223) är en äkta förening och innehar fastigheten med adressen Ljusterögatan 5 i Stockholm. Föreningen består av 35 bostadsrättslägenheter (1 421 kvm) samt 2 lokaler (121 kvm). Dessa brukas idag som ateljé samt skrädderi/kemtvätt. Uppvärmning sker via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 1985.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas ej av tomträttsavgälder.

Förvaltare och försäkring

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och fullvärdesförsäkring finns via Brandkontoret.

Ekonomi

Föreningens ekonomi har länge varit god och stabil. Föreningen har idag ca 5.9Mkr och har en kassa & bank på ca 995Tkr. Skuld per kvadrat är estimerat till ca 4 140 kr/kvm. Föreningen amorterar löpande på sina lån.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård med sittmöbler och grill under sommarhalvåret och en cykelparkering. Tvättstuga finns i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp samt en mangel.

Renoveringar i urval

2022 Åtgärder efter OVK. 2021 Besiktning av tak, OVK. 2019 Högtrycksspolning av samtliga avloppsstammar, omläggning av dräneringen på innergården, renovering av sprickor i husgrunden, byte av avloppsstammar i källaren. 2003 Högtrycksspolning av vattenstammar. 2004 Nya tvättmaskiner. 2009 Byte el-stammar. 2012 Ny fjärrvärmecentral. 2013 Fasadrenovering. 2014 Fiber till samtliga bostäder.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av säljaren. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, den senaste årsredovisningen 2021 samt avstämning med föreningens styrelse mars 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ljusterögatan är en liten lugn gata som ligger mellan Katarina Bangata och Vitabergsparken. Här har du en härlig oas att vistas i, en av innerstadens största och mest populära parkområden med friluftsteater, sommarcafé, slingrande promenadvägar och grönska. Därtill bor du bara en kort promenad från Nytorget och SoFo:s kreativa kvarter med inspirerande butiker och ett stort antal högklassiga restauranger och caféer. Åt andra hållet har du lika nära vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. Lilla och Stora Blecktornsparken är två andra härliga häng som ligger precis nära och du bor granne med Orionteatern och restaurang Babajan och även en Coop-butik. Populära Bleck restaurang i nyrenoverad Lilla Blecktornsparken. Kort promenad till Skanstull tunnelbana och närliggande Buss 76 samt Buss 3 till Slussen och innerstaden.