Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Renstiernas gata 14A / Tjärhovsgatan 48
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 70 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 802 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tillägg för fiberbredband betalas om 139 kr/mån och i januari betalas 700 kr/år till en balkongfond. [Andelstal] => 2,5562 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 12/1102 )

Renstiernas gata 14A / Tjärhovsgatan 48

MYSIG, LUGN OCH VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESTREA MED BALKONG MOT GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Renstiernas gata 14A / Tjärhovsgatan 48
Område
Södermalm
Våning
1 av 4, hiss finns
Rum
3 rum
Area
70 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 802 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. Ett obligatoriskt tillägg för fiberbredband betalas om 139 kr/mån och i januari betalas 700 kr/år till en balkongfond.
Andelstal
2,5562 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
12/1102

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
10 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Frukost
Pom & Flora, Greasy Spoon.
Middag
Café Nizza, Punk Royale, Indio Kitchen.
Fika
Robin Delselius, Il Caffe
Promenad
Fjällgatan med utsikt över staden och området runt Mosebacke.

Arkitekturen

Arkitekt: 1900 Lars Bäckvall

Huset

Kvarteret Rudan Större bebyggdes till stora delar i skiftet mellan 1800- och 1900-tal. Rudan Större 2 uppfördes mellan år 1900 och 1901 av byggmästare G Larsson efter ritningar av Lars Bäckvall. Dessa två stod även bakom grannhuset Rudan Större 5 som ligger i korsningen vid Folkungagatan som uppfördes två år tidigare. Rudan Större 2 är ett hörnhus uppfört i fem våningar med två trapphus, ett vid var gata. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Rudan 2

Antal lägenheter och lokaler

Brf Rudan 2 äger fastigheten Rudan Större 2 med adress Renstiernas gata 14 & Renstiernas gata 14A (vilket är Tjärhovsgatan 48). Föreningen består av 17 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, fyra kontor med hyresrätt samt lagerlokaler. Fastigheten tillträddes 1 maj 1993 och beskattas som en äkta förening, marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Hefab Redovisning AB.

Renovering i urval

Husen uppfördes 1901, moderniserades 1936 och genomgick en större renovering 1982-83 med bland annat byte av stammar och elstigare.

2020 byte radiatorventiler och injustering värmesystem, 2019 OVK, funktionskontroll av gassystemet, installation av sortering för matavfall. 2017 installation fiber, 2015 relining av stammar, 2010 renovering av hiss, 2009 byte fjärrvärmecentral och målning av tak, 2021 renoverade/moderniserades hissen i tidsenlig stil på Renstiernas gata 14A, den gemensamma tvättstugan har fått nya tvättmaskiner och tumlare.

Kommande Renoveringar

Inga större reparationer är planerade under innevarande år. Föreningen följer en underhållsplan som uppdaterades under 2018.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 7 929 025 mkr, föreningens totala bostadsyta är 1 812 kvm vilket innebär 4 376kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger på ca 6 000 kr/kvm. I kassan finns ca 1 100 000kr. Yttre fond ca 930 000kr

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg för fiberbredband betalas om 139 kr/mån och i januari betalas 700 kr/år till en balkongfond.

Relaterat till den uppdaterade underhållsplanen, har avgifterna höjts under de senaste åren. I januari 2021 gjordes en höjning på 5% och föreningen är nu nära den nivå som krävs för att täcka underhållsbehovet över tid. Det är möjligt att någon ytterligare höjning görs i motsvarande storleksordning relaterat till just underhållsplanen, beroende på hur övrig kostnadsutveckling blir.

En överlåtelseavgift om 1 280 kr betalas av säljaren enl stadgarna. Pantsättningsavgift utgår om 483 kr per pant och betalas av pantsättaren.

Förråd

Två stora vindsförråd som disponeras av lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket trevlig innergård som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. En tvättstuga i källaren med två stora Electrolux Wascator maskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en elektrisk mangel. I källaren finns en föreningslokal med pingisbord och uppehållsrum, samt hobbyrum/snickarverkstad.

Bredband och tv

Kabel-tv levereras av ComHem och bredband via Stockholms stadsnät.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020 samt kontakt med representant för styrelsen i januari 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Restaurang- och caféutbudet i detta område är nästan oändligt, inom en radie på 500 meter finns hur mycket som helst att välja på. Allra närmast (tvär över gatan) ligger det populära frukosthaket Greasy Spoon. I området finns också högklassiga matbutiker (exempelvis ROT och Stockholm Ost och Chark), gott om second hand/vintage och ett bra utbud av mindre butiker med utvalt sortiment, kombinerat med närhet till Medborgarplatsen och Götgatan med större kedjor, bio, saluhall m m. I Vitabergsparken är det grönt, tyst och trevligt att ta en kaffe på Kajsas i parken, som numer har öppet även under vinterhalvåret. Via den magiska utsiktsvägen Katarinavägen har man en fin och nära promenad till Slussen och vidare mot city. Läget är mycket smidigt med närhet till både röd och grön linje samt flera bussar, bland annat nummer 2 och 3. För barnfamiljer finns det gott om populära och bra förskolor i närheten.
Stockholm stad har även startat upp ett projekt för att förädla kvarteret Sandbacken mindre med kontor och bostäder. Det kommer bebyggas på parkeringens platsen Tjärhovsgatan intill Renstiernasgatan. I gatuplan planeras det för lokaler. Projektet planeras vara klart Q4 2023.
För mer info, Se dessa länkar.

https://vaxer.stockholm/projekt/bostader-kontor-och-lokaler-pa-sodermalm/

https://slussgarden.se/fastigheter/tjarhovsgatan-21/