Bostadsrättsföreningen Mälarens hus byggdes under 1942 och 1943 med Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening – HSB – som byggherre. Vindragaren 1 med adress Vindragarvägen 7 till 23 är en låghuslänga med tre delar som binds samman av två lägre byggnader. Fasaderna har en intressant kombination av gult tegel och puts i olika kulörer. Liksom övriga kvarteret är låghuslängan gulklassad av Stadsmuseet vilket innebär att den anses ha ett kulturhistoriskt värde och en positiv betydelse för stadsbilden. Ritningarna är signerade arkitekten Sven Wallander, en av HSB:s grundare. Efter genomförd utbildning och anställning hos bland annat Ivar Tengbom och Stockholms stadsplanekommission bedrev Wallander egen verksamhet varigenom han bland annat arbetade med ritningarna till det norra Kungstornet som tillsammans med sin pendang var en av de första skyskraporna som byggdes i Europa. Från och med mitten av 1920-talet ritade Wallander flera kvarter för HSB som han senare blev verkställande direktör och chefsarkitekt för.
HSB:s Brf Mälaren i Stockholm är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Vinfatet 1 & 2, Remmaren 1, 2 & 3, Vindragaren 1 & 2 samt Räkenholmen 6. Föreningen omfattar 282 lägenheter med bostadsrätt, 8 lokaler med bostadsrätt, 5 lokaler med hyresrätt, 4 gästlägenheter samt 26 rum/lägenheter med hyresrätt som hyrs ut till ungdomar mellan 18-29 år med inskränkt besittningsskydd. I föreningen finns även 43 stycken parkeringsplatser.
Förneningen äger marken.
Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 878 kr/kvm bostadsrättsarea.
Likvida medel ca 5 mkr, yttre underhållsfond ca 5 mkr.
I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tvs grundutbud.
I januari 2023 höjdes avgiften med 5%, inga fler beslutade avgiftshöjningar finns.
Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 837 kr av köparen. Vid pantsättning utgår 788 kr/pant.
Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.
Trädgård och markskötsel sköts av Kjell Johanssons Trädgårdsservice AB.
Stor tvättstuga i markplan med 6 tvättmaskiner, 4 torktumlare, 2 torkskåp, mangel och strykbräda finns på Vindragarvägen 4, föreningslokal, pingisrum, styrketräningsrum, hobbylokal, roddbåt att låna, 4 stycken gästlägenheter samt cykel och barnvagnsförråd. Fina och välskötta grönområden med sittgrupper och lekplats.
Föreningen förfogar över 43 parkeringsplatser med internt kösystem, en parkeringsplats kostar 1 000 kr / månad, det finns även boendeparkering via Stockholms Stad på gatan.
2022 installation laddstolpar för elbil.
2021-2022 fönsterrenovering.
2021 stamspolning, upprustning träningslokal.
2019 nya portar med tillhörande låssystem.
2018 OVK genomförd och godkänd, renovering av plattgång och dagvatten längs låghuset.
2017 nya dagvattenledningar i höghusen, helrenovering av tvättstugan på Vindragarvägen 4.
2016 omläggning av tätskikt i tak på Vindragarvägen 10, 12, 4 och 2.
2013-2014 balkongrenovering och fönstermålning på Vindragarvägen 2 och 4.
2012 renovering av piskbalkonger på samtliga hus.
2009 renovering och utbyte av värmecentral och undercentral, renovering av hiss.
2001 byte av stammar i kök och badrum samt elstigar.
1999 fasadrenovering på Vindragarvägen 2 och 4.
Målning av trapphus, takrenovering låghusen och installation av solceller - ej satt i tiden.
Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.
För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm, ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.
Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021 och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.
Med sina pilträd, grönskande ekbackar, bevarade klipphällar och trevliga badbryggor är Reimersholme som en skärgårdsö mitt i stan. Öns vackra parkanläggningar går tillbaka till grosshandlaren och riksdagsmannen Anders Reimers malmgård på 1700-talet, och till den legendariske stadsträdgårdsmästaren Holger Bloms arbete på 1940-talet. Parkmiljön tas väl om hand av ett trädgårdsföretag. Det råder en trevlig stämning bland de boende på ön, och de många föreningarna och mötesplatserna bidrar till en känsla av gemenskap. I Åttingen, som är en bevarad cistern från öns gamla spritfabrik, ordnas konserter, föreläsningar, debatter med mera. I anslutning till mysiga Reimersholme Hotel, med inbjudande uteservering och fantastisk vinbar, brukar Rosenhills Trädgård ha marknad med försäljning av bland annat biodynamiskt odlade grönsaker, färskt surdegsbröd, äppelmust och honung. På andra sidan Reimersholmsbron breder Hornstull ut sig med kaféer, barer och restauranger, och det är även nära till Långholmen med badstrand, natur och museum. Kommunikationerna är ypperliga, och hållplats för buss 66 (Södermalm) och 54 (Kungsholmen och City) finns inom ett stenkast från lägenheten. Öns mataffär har ett bra utbud och generösa öppettider.